Επικαιρότητα

Η ώρα των αποζημιώσεων – Εισροή πετρελαίου στο δίκτυο – Συναντήσεις στην Αθήνα προγραμματίζει η δημοτική αρχή

«Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ήδη η ΔΕΥΑΖ και η Πολ. Προστασία ετοιμάζουν τεχνικά δελτία. Για αυτό κηρύχθηκε η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε σε επικοινωνία για να διεκδικήσουμε τα χρήματα. Αν το καταφέρουμε ή όχι, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο», είχε δηλώσει στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το νερό την περασμένη Τετάρτη, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος για τις αποζημιώσεις που ζητούν διακαώς κάτοικοι και επιχειρήσεις, οι οποίοι πλήρωσαν αρκετά χρήματα και για νερό (μέχρι να υπάρξει η συμφωνία με τους υδρομεταφορείς), αλλά και αποκατάσταση βλαβών στις οικίες τους, μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο.

«Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ήδη η ΔΕΥΑΖ και η Πολιτική Προστασία ετοιμάζουν τεχνικά δελτία. Για αυτό κηρύχθηκε η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είμαστε σε επικοινωνία για να διεκδικήσουμε τα χρήματα. Αν το καταφέρουμε ή όχι είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο…» 

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Γ. Στασινόπουλος

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, Διονύσης Τουρκάκης ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι προχωρά η συγκεκριμένη διαδικασία και πως θα γίνουν άμεσα οι σχετικές ενημερώσεις. «Είμαστε σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης του τεχνικού δελτίου και αποστολής του. Θα το στείλουμε και για έγκριση στο Δ.Σ. προκειμένου να λάβει γνώση όλων των απαιτούμενων χρημάτων. Από εκεί και πέρα, θα δούμε στην πορεία πως θα γίνει η διαδικασία. Στην παρούσα φάση είμαστε στην αποτίμηση των ζημιών και στην ολοκλήρωση των εργασιών υδροδότησης, στους ελέγχους που κάνουμε στο υδροδοτημένο κομμάτι της πόλης και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η διαδικασία των υπόλοιπων προγραμματισμένων ενεργειών που θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα».

«Οι αποζημιώσεις αφορούν το προσωπικό που πρέπει να πάρουμε και ένα μεγάλο μέρος τις υδροφόρες. Θα το δούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι ξεχωριστό το κομμάτι των υδροφόρων, γιατί ανήκει στην Πολιτική Προστασία και διαφορετικό το δικό μας που αφορά τα δίκτυα κλπ» 

Δ. Τουρκάκης

Ο κ. Τουρκάκης σημείωσε ότι για το θέμα των αποζημιώσεων θα γίνουν συναντήσεις εντός και εκτός Ζακύνθου. «Θα γίνουν και συναντήσεις εκτός Ζακύνθου και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ και νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε πάνω σε αυτό. Μέχρι τώρα, δεν είναι πολλές οι αιτήσεις που έχουμε. Έχουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για τις ενέργειες μας στη δικαιοσύνη, τη διαδικασία της ΕΔΕ»

Η αποζημίωση των υδρομεταφορέων

Ερωτηθείς για το ποιοι μπορεί να δικαιούνται αποζημίωση, ο κ. Τουρκάκης, είπε: «Οι αποζημιώσεις αφορούν το προσωπικό που πρέπει να πάρουμε και ένα μεγάλο μέρος τις υδροφόρες. Θα το δούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι ξεχωριστό το κομμάτι των υδροφόρων, γιατί ανήκει στην Πολ. Προστασία και διαφορετικό το δικό μας που αφορά τα δίκτυα κλπ».

Ο αγώνας των εργαζομένων

Ειδική αναφορά έκανε στη συνέχεια στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΖ. «Συνεχίζει να τρέχει το προσωπικό. Έχουν δουλέψει υπερωρίες έως πολύ αργά το βράδυ και συνεχίζουν να δουλεύουν. Υπάρχουν βλάβες, σε όλη τη Ζάκυνθο. Θα αντιμετωπιστούν μέσα από την έκτακτη ανάγκη και τις διαδικασίες της υπηρεσίας. Θα έρθει και το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ και θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα».

Η υδροδότηση και τα μικροπροβλήματα

Σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα που προκάλεσε η εισροή πετρελαίου στο δίκτυο, ο κ. Τουρκάκης είπε ότι ήταν περιορισμένα και εξήγησε πώς γίνεται τις τελευταίες ημέρες η υδροδότηση της πόλης. «Προβλήματα δεν υπήρξαν, απλά έγιναν κάποιες πλύσεις ντεπόζιτων κλπ. Κύλησε πετρέλαιο στο οδόστρωμα και στο λιμάνι, όμως ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Προφανώς κάπου θα μυρίζει. Συνεχίζουμε τις πλύσεις και εμείς και οι πολίτες και καταγράφουμε ότι πρόβλημα προκύψει. Όσον αφορά την υδροδότηση αποκαταστάθηκε πλήρως. Την Παρασκευή πήρε νερό η περιοχή της Αγίας Τριάδας και του Αγ. Λαζάρου και το Σάββατο η Κάλβου, η Φωσκόλου μέχρι το ποτάμι».

Αποζημιώσεις ζητά η τοπική κοινωνία

Συμπολίτες μας μίλησαν στην «ΗΜΕΡΑ» για το θέμα των αποζημιώσεων. Σημείωσαν ότι αρκετοί πλήρωσαν πολλά χρήματα για να βάλουν νερό πριν υπάρξει συμφωνία με τους υδρομεταφορείς από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ενώ σημείωσαν ότι κάποιοι πρέπει να αντικαταστήσουν τα ντεπόζιτα τους, μετά την εισροή του πετρελαίου.

Χρήστος Λιάπης – Υπεύθυνος καταστήματος εστίασης
«Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις. Ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε, αλλά έδρασαν αποτελεσματικά για να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Ο Δήμος έκανε πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι δεν έμεινε κανένα σπίτι χωρίς νερό. Αλλά αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν και στα καταστήματα. Και εμείς πληρώσαμε για νερό μέχρι να γίνει η «επιστράτευση» των βυτιοφόρων. Έχουμε πληρώσει και κρατήσαμε τα τιμολόγια. Και για τα σπίτια για τον καθαρισμό των ντεπόζιτων. Πρέπει να προχωρήσουν. Εμείς κάθε δυο μέρες θέλαμε νερό. Ευτυχώς δεν πληρώσαμε πολλά, αλλά πρέπει να προχωρήσει το θέμα των αποζημιώσεων».

Γενναίος Δρογγίτης
«Υπήρχε μια ανακατωσούρα. Ο κόσμος είχε υπομονή όπως φάνηκε. Όλοι περιμένουμε να δούμε από τι προέκυψε. Εγώ κουβαλούσα νερό μόνος μου. Δύσκολο ήταν για αυτούς που έμενα σε ορόφους, για τους ηλικιωμένους που δεν είχαν νερό ούτε για το καζανάκι τους. Για τις αποζημιώσεις πρέπει να το κοιτάξουν. Επίσης το σημαντικό είναι να βρούμε και μια δικλείδα ασφαλείας για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Τάκης Προβατίδης
«Είναι απαραίτητο να δοθούν αποζημιώσεις. Έχω γείτονες που έχουν πλαστικά ντεπόζιτα και έχουν καταστραφεί. Συγκεκριμένα ένας κύριος έχει πληρώσει 400 ευρώ από τη τσέπη του για να αλλάξει το ντεπόζιτο που ήταν πλαστικό. Ξέρουμε ότι το πλαστικό είναι πορώδες υλικό. Έχουν εισχωρήσει οι υδρογονάνθρακες και κάποιοι άλλοι ρύποι και το κατέστησαν άχρηστο. Πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις. Υπάρχουν τυχεροί, όπως εγώ, με δεξαμενές που δεν υπέστησαν φθορές. Η πολιτεία και ο Δήμος μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες. Καταλαβαίνουμε ότι ο Δήμος αντιμετώπισε μια κρίση, αλλά πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για αποζημιώσεις».

ΛΑ.ΣΥ.: Καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις

Το θέμα της καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων θίγει και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποία ζητά να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Να διεκδικήσουμε:
•Με ευθύνη της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΖ να γίνει άμεσα καταγραφή ζημιών σε όλα τα σπίτια, τα σχολεία και τα μικρομάγαζα.
•Ως δημοτικό συμβούλιο, να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως το κόστος αποζημίωσης για ντεπόζιτα, σωληνώσεις, οικιακές συσκευές κτλ, που υπέστησαν βλάβες από την εισροή του πετρελαίου στο σύστημα ύδρευσης αλλά και για όλες τις εργασίες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα στο δίκτυο και όπου αλλού.
•Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα, έτσι ώστε να υπάρξουν όλες οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές σε όλο το νησί για να παρέχεται καθαρό, άφθονο και φθηνό νερό στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του νησιού μας».

Ας ενδιαφερθεί η κυβέρνηση…

Οι κάτοικοι της πόλης είναι εξοργισμένοι από την κατάσταση. Έμειναν για 20 ολόκληρες μέρες χωρίς νερό… Βέβαια, ο τρόπος που σκέφτηκε η δημοτική αρχή να εξυπηρετήσει τους πολίτες με τις υδροφόρες ήταν αρκετά έξυπνος. Όμως, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις… λες και δεν είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…. Αλήθεια, μετά από ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν φάνηκε ένας υπουργός, ένας υφυπουργός… ή έστω ένας Γενικός Γραμματέας;;; Εδώ, ήρθε ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων στο νησί για την εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα, μετά από μία απλή πρόσκληση και δεν μπορεί κανείς να δείξει την παραμικρή ευαισθησία για ένα τόσο σοβαρό θέμα;;; Επικοινωνιακά, αλλά και επί της ουσίας, η κυβέρνηση το «έχασε το παιχνίδι» στη Ζάκυνθο.
Όσο για την κήρυξη της Δ.Κ. Ζακυνθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν άκρως απαραίτητη, όπως έχουμε πει, για να γίνουν οι πληρωμές και οι απευθείας αναθέσεις…
Το θέμα είναι λοιπόν, εκτός από τους υδρομεταφορείς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, να αποζημιωθούν και όσοι υπέστησαν ζημιές στις οικίες τους, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.
Η δημοτική αρχή λέει ότι σύντομα θα ξεκινήσει το έργο για την αντικατάσταση του αγωγού στην Φιλικών. Για να δούμε… Τέλος, να υπενθυμίσουμε στους αιρετούς, των οποίων η θητεία ξεκίνησε με δυσκολίες– για να μην παραπονιούνται – ότι γι’ αυτό ζήτησαν την ψήφο μας. Για να αναλάβουν ευθύνες και να λύσουν προβλήματα… Τώρα το θέμα του νερού ολοκληρώνεται και προφανώς τις όποιες εκκρεμότητες για τις αποζημιώσεις τις χειρίζονται συγκεκριμένες υπηρεσίες. Επομένως, τώρα οι συμπολίτες μας περιμένουν σύντομα να δουν λύσεις και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button