Επικαιρότητα

Εντός Φεβρουαρίου το αίτημα για δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην Κρήτη (vid) – Galaksias.com

Εξελίξεις από την κοινοπραξία ExxonMobil και Helleniq Energy – Πλησιάζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών

Ραγδαίες φαίνεται θα είναι οι εξελίξεις εντός του μήνα αναφορικά με το μείζον γεωπολιτικό και ενεργειακό ζήτημα των ερευνών για φυσικό αέριο στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Στο φόντο μπαίνουν τα πολλά υποσχόμενα θαλάσσια οικόπεδα, στα οποία η ενεργειακή κοινοπραξία της ExxonMobil με την Helleniq Energy έχουν ήδη πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, μέσα στον μήνα, αναμένεται να εκδηλωθεί το αίτημα της ενεργειακής κοινοπραξίας για περιβαλλοντική άδεια προκειμένου να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία διαχειρίζονται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μήνας «κλειδί» θα είναι ο Μάρτιος, καθώς τότε αναμένεται να αποφασίσουν οι εταιρείες ποια θα είναι τα ακριβή σημεία των γεωτρήσεων και να οριστούν οι ημερομηνίες οπότε και θα μπει σε λειτουργία το τρυπάνι. Φυσικά, όλα αυτά θα γίνουν κατόπιν συνεννοήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Πλησιάζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών

Όπως έγινε γνωστό στις 28 του περασμένου Δεκεμβρίου, το ενεργειακό κονσόρτσιουμ ExxonMobil και Helleniq Energy, που είναι ο κάτοχος των αδειών για τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης περιμένουν εντός Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν στην περιοχή από την νορβηγική εταιρεία PGS, ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της επένδυσης και εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το imerisia.gr λέει τώρα πως οι πρώτες κινήσεις για τις ερευνητικές γεωτρήσεις – το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για την περιβαλλοντική άδεια των ερευνητικών γεωτρήσεων – θα πρέπει να αναμένονται άμεσα και μάλιστα εντός Φεβρουαρίου, ώστε εντός Μαρτίου να οριστικοποιηθούν και τα σημεία και οι ημερομηνίες.

ΕΔΕΥΕΠ: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται – όπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει και διεθνή μέσα ενημέρωσης – πως στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ, της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, έχουν ήδη σημειώσει ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά. «Η πορεία των ερευνών μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς αποκτάμε καλύτερη εικόνα για το ελληνικό υπέδαφος», έλεγε πριν ακριβώς από ένα χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος, σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ με αφορμή την ολοκλήρωση τότε (Φεβρουάριος 2023) των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Καθώς επιταχύνεται η διαδικασία της απόφασης δεν αποκλείεται να δούμε να επιταχύνεται και η ίδια η διαδικασία της γεώτρησης. Από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν και ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι εκτιμήσεις ήταν πως το τρυπάνι των ερευνητικών γεωτρήσεων θα μπει το 2025. Συγκεκριμένα αυτό που έλεγαν αναλυτές στα τέλη του 2023 είναι πως «κρίνεται δύσκολο να δούμε τους επόμενους 12 μήνες τη διενέργεια γεωτρήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει – εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά – εντός του 2025 εκτός εάν αποφασιστεί να διενεργηθούν και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οπότε η διενέργεια της γεώτρησης θα μετατεθεί για το 2026».

Παρόλα αυτά, η επίσπευση της απόφασης δεν αποκλείεται να φέρει και επίσπευση των εξελίξεων στο πεδίο με το τρυπάνι να εμφανίζεται νωρίτερα στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή κι ενώ η Λιβύη κατηγορεί την Ελλάδα πως προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, η οποία επηρεάζεται και από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένονται ζωηρές και στο γεωπολιτικό πεδίο, παράλληλα με το ενεργειακό, καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και η απόσυρση του ρωσικού φυσικού αερίου από την μεγάλη αγορά της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ανάγκες για νέες αγορές, με την νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου να διεκδικεί κρίσιμο ρόλο στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button