ΕνημέρωσηΟικονομία

Προ των πυλών η mega επένδυση 1 δισ. ευρώ της Microsoft στην Αττική για τα 3 data centers

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η ανάθεση της σύμβασης για το έργο κατασκευής των data centers της Microsoft στην Αττική, μια επένδυση που προσεγγίζει το 1 δις ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το πρώτο από τα data centers θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος ενώ το δεύτερο και το τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η Microsoft βρίσκεται στη φάση της επιλογής του κατασκευαστή έχει λάβει προσφορές τριών τουλάχιστον εταιριών, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με εταίρο πολυεθνικό όμιλο), της Μυτιληναίος και του σχήματος ΑΚΤΩΡ- Intrakat.

Εφόσον η ανάδειξη ενός εκ των 3 «μνηστήρων» γίνει σύντομα, ίσως και εντός Φεβρουαρίου, αυτό θα σημαίνει ότι έρχεται πιο κοντά η έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης. Και προφανώς, θα πρόκειται για μία ακόμα «δυνατή» σύμβαση για όποια από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος ή ΑΚΤΩΡ – Intrakat κερδίσει τον διαγωνισμό.

Πρόσφατα μόλις, η επένδυση της Microsoft (976,168 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ) χαρακτηρίστηκε Στρατηγική, με την έγκριση των προβλεπόμενων κινήτρων από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στον αμερικανικό όμιλο παρέχεται ταχύτερη αδειοδότηση και χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ).

Επίσης, κατά πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται ο χωρικός προορισμός και καθαρίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της επένδυσης στα Σπάτα. Όπως είναι γνωστό η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 and Power Platform).

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW). Η Microsoft χρηματοδοτεί την επένδυση της στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%. Η κατασκευή των κέντρων δεδομένων (data centers) υπολογίζεται, ως προς το ύψος της επένδυσης, σε σχεδόν 405 εκατ. ευρώ, ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός τους σε περίπου 264 εκατ. ευρώ κ.α.

Τα Data Centers είναι εγκαταστάσεις στις οποίες αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud (υπολογιστικό νέφος). Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud.

Πρόκειται για σημαντική επένδυση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας που αναμένεται να φέρει περαιτέρω επενδύσεις στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

To άρθρο Προ των πυλών η mega επένδυση 1 δισ. ευρώ της Microsoft στην Αττική για τα 3 data centers δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button