Κόσμος

Ο αρχαίος θρησκευτικός ηγέτης του ενταφιάστηκε μπρούμυτα πάνω σε μια γυναίκα – Galaksias.com

Οι ερευνητές βρήκαν τον αρχαίο τάφο στο αρχαιολογικό πάρκο El Caño, μια τοποθεσία στην επαρχία Coclé, γνωστή ως εστία προκολομβιανών ανακαλύψεων, ιδίως πλούσιων ταφικών θαλάμων. Είναι ο ένατος που αποκαλύπτεται στο πάρκο από τότε που άρχισε η ανασκαφή του χώρου το 2008.

Οι συγκεκριμένοι τάφοι είναι χώροι ανάπαυσης ανθρώπων που είχαν υψηλότερο κύρος στις κοινωνίες τους, δήλωσε η Δρ Τζούλια Μάγιο, επικεφαλής της ανασκαφής και διευθύντρια του Ιδρύματος El Caño.

«Άρχοντας των αυλών»

Το ενταφιασμένο μέλος της ελίτ ήταν πιθανότατα ένας άνδρας 30 ή 40 ετών, που ονομάστηκε «Άρχοντας των αυλών» από τους αρχαιολόγους επειδή δίπλα του βρέθηκαν αυλοί φτιαγμένοι από οστά ζώων, που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικές τελετές.

Και καθώς οι ερευνητές συνέχισαν να εξερευνούν τον τάφο, συνειδητοποίησαν ότι ο «Άρχοντας των αυλών» μπορεί να είχε αρκετή παρέα στο ταξίδι του προς τη μετά θάνατον ζωή – ενδεχομένως μέχρι και μερικές δεκάδες συντρόφους, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν θαμμένα κάτω από τις προσφορές που τον περιέβαλαν.

Ανθρωποθυσίες για τους συνοδούς

Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια μοτίβα με τους οκτώ τάφους που είχαν μελετηθεί προηγουμένως, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα άλλα λείψανα ανήκαν σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να συνοδεύουν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή, δήλωσε η Μάγιο. Τα νεοανακαλυφθέντα λείψανα θάφτηκαν όλα την ίδια στιγμή και είχαν επίσης σημάδια τελετουργικού θανάτου, πρόσθεσε.

Το El Caño χωρίζεται σε δύο τομείς ταφικών θαλάμων: έναν τομέα υψηλού κύρους που περιλαμβάνει ταφικούς θαλάμους με πολλαπλούς νεκρούς και έναν τομέα χαμηλού κύρους όπου οι τάφοι περιλαμβάνουν μόνο έναν νεκρό ανά τάφο, δήλωσε η Μάγιο. Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε δεν είναι σαφές πόσοι νεκροί βρίσκονται μέσα στον νεοανακαλυφθέντα τάφο, αλλά οι άλλοι οκτώ τάφοι έχουν αποκαλύψει από οκτώ έως 32 νεκρούς.

Πρόκειται για τον ένατο τάφο που αποκαλύπτεται στο El Caño από τότε που άρχισε η ανασκαφή του το 2008

Julia Mayo / Fundación El Caño

Ενώ οι άλλοι τάφοι περιείχαν αυτό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν στρατιωτικοί ηγέτες, ο «Άρχοντας των αυλών» ήταν πιθανότατα θρησκευτικός ηγέτης, καθώς το σώμα του «θάφτηκε με αυλούς και κουδούνες και όχι, όπως στην περίπτωση άλλων αρχόντων, με τσεκούρια, δόρατα και αντικείμενα φτιαγμένα με δόντια μεγάλων αρπακτικών», ανέφερε η Mayo στο CNNi.

Μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων που βρέθηκαν διάσπαρτα στην κορυφή του ταφικού θαλάμου και γύρω από τον «Άρχοντα των αυλών» ήταν πέντε χρυσοί θώρακες, δύο ζώνες από χρυσές χάντρες, αρκετά χρυσά βραχιόλια και περιδέραια, δύο σκουλαρίκια σε σχήμα ανθρώπινης μορφής και μερικά κοσμήματα από δόντια ζώων, συμπεριλαμβανομένων σκουλαρικιών από τα δόντια ενός φυσητήρα.

Η ανασκαφή του ένατου τάφου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή.

Μπρούμυτα, πάνω σε γυναίκα

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον νεκρό θαμμένο με το πρόσωπο προς τα κάτω, και πάνω στο σώμα μιας γυναίκας. Η σχέση που μπορεί να είχε ο άνδρας με τη γυναίκα είναι άγνωστη, δήλωσε η Μάγιο.

«Ο τρόπος ταφής με το πρόσωπο προς τα κάτω ήταν συνηθισμένος αυτή την περίοδο σε αυτή την περιοχή, αλλά η τοποθέτηση του άνδρα πάνω από την γυναίκα δεν είναι», δήλωσε στο CNNi η Νικόλ Σμιθ-Γκουζμάν, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Τροπικών Ερευνών Σμιθσόνιαν στην Πόλη του Παναμά.

Αρχαιολόγοι συλλέγουν αντικείμενα από τον τάφο του νεκρού, που θεωρείται ότι ήταν θρησκευτικός και όχι στρατιωτικός ηγέτης

Ministerio de Cultura de Panamá

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ανθρώπινα λειψάνα παλαιότερα των 1.000 ετών θαμμένα με παρόμοια τοποθέτηση σε μια κοντινή τοποθεσία που ονομάζεται Sitio Sierra, στην ίδια επαρχία με το El Caño. Οι ερευνητές τότε υπέθεσαν ότι το ζευγάρι ήταν ανδρόγυνο, αλλά η θεωρία αυτή παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

«Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να υπήρχε κάποιου είδους κοινωνική σχέση μεταξύ των δύο ατόμων κατά τη διάρκεια της ζωής, η οποία ήταν σημαντικό να διατηρηθεί και στο θάνατο», δήλωσε η Σμιθ-Γκουζμάν.

Με πληροφορίες από: Ancient lord’s tomb found filled with gold and multiple sacrificial bodies by Taylor Nicioli, CNN

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button