ΕνημέρωσηΟικονομία

Πιθανή παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος μετά την διολίσθηση του γεν – Galaksias Portal News

Την προθυμία της να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος, προειδοποιώντας τους επενδυτές, δήλωσε η Ιαπωνία μετά την διολίσθηση του γεν σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το εθνικό νόμισμα βυθίστηκε στα 151,97 έναντι του δολαρίου νωρίτερα σήμερα (27.3.2024), πέρα από το επίπεδο στο οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επενέβησαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2022, πριν τα σχόλια των κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με την ετοιμότητά τους να δράσουν για να ενισχύσουν το γεν στο ισχυρότερο επίπεδο της ημέρας.

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις της αγοράς με μεγάλη αίσθηση του επείγοντος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Shunichi Suzuki. «Θα λάβουμε τολμηρά μέτρα κατά των υπερβολικών κινήσεων χωρίς να αποκλείσουμε καμία επιλογή». Η αναφορά του Suzuki σε γενναία μέτρα ερμηνεύεται γενικά ως άμεση παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος.

Ταυτόχρονα ο Masato Kanda, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, επανέλαβε αργότερα το μήνυμα ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές δεν θα γίνουν ανεκτές μετά από τριμερή συνάντηση μεταξύ υπουργών, της κεντρικής τράπεζας και της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής.

Η ραγδαία πτώση του γεν έρχεται ακόμη και μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με το Bloomberg. Η έλλειψη guidance που υποδεικνύει περαιτέρω βραχυπρόθεσμη σύσφιξη της πολιτικής και η επιμονή της κεντρικής τράπεζας ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν «χαλαρές», έχουν αντίθετα ωθήσει το γεν προς την αντίθετη κατεύθυνση – κάτι στο οποίο οι επενδυτές έχουν αντιδράσει.

Ενώ ο Kanda δήλωσε ότι η BOJ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης της κατάστασης με τη νομισματική πολιτική, εάν οι κινήσεις του νομίσματος πλήξουν τις προοπτικές της οικονομίας ή του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα θεωρείται απρόθυμη να διακινδυνεύσει ένα έργο για πάνω από μια δεκαετία για τη δημιουργία πιέσεων στις τιμές, ποντάροντας σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων για τη στήριξη του γεν.

Αυτό αφήνει την Ιαπωνία να περιμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, μια κίνηση που θα ενισχύσει έμμεσα το γεν, επιβαρύνοντας το δολάριο. Ωστόσο, οι αγορές υποδηλώνουν ότι η κίνηση αυτή απέχει ακόμη μήνες, με τα swaps να τιμολογούν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο.

To άρθρο Ιαπωνία: Πιθανή παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος μετά την διολίσθηση του γεν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button