ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Προβολή της ταινίας «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» στο πλαίσιο της ενότητας Fundamentals of Cinema – Galaksias Portal News

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που έχει ως στόχο να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, συνεχίζει τις προβολές της με το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» (Caro diario) του Νάνι Μορέτι, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Μία από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του σύγχρονου ιταλικού σινεμά, το «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στις Κάννες, εδραιώνοντας τον Νάνι Μορέτι ως σκηνοθέτη πρώτης γραμμής στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ταινία θα παρουσιάσει η Ελευθερία Θανούλη, πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και διευθύντρια στο Εργαστήριο Μελέτης του Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ).

«Χωρισμένο σε τρία ευδιάκριτα κεφάλαια και δομημένο σε μορφή συνειρμικής περιπλάνησης (όπως δηλαδή και οι αναμνήσεις μας) το Caro diario ξεδιπλώνεται ως ταξίδι ενδοσκόπησης ενός δημιουργού σε σύγχυση, το οποίο διατρέχει τους ανομολόγητους φόβους, τις αμφιβολίες, τα διλήμματα και τα ευτράπελα που συγκροτούν την απρόβλεπτη περιπέτεια της ζωής. Ο Νάνι Μορέτι ανεβαίνει αρχικά στη βέσπα του και ανακαλύπτει κάθε γωνιά της Ρώμης που αγαπά και μισεί την ίδια στιγμή, ταξιδεύει σε ένα απομονωμένο νησάκι για να ξαναβρεί τον καλλιτέχνη μέσα του, έρχεται αντιμέτωπος με τον φόβο του θανάτου μόνο και μόνο για να ξαναβρεί τη χαρά της ζωής.

Με περιπαικτικό τόνο και (αυτο)σαρκαστική διάθεση, ισορροπώντας ανάμεσα στην εξομολόγηση και στη φάρσα, ο Μορέτι μάς υπενθυμίζει ότι κάθε απολογισμός των όσων καταφέραμε και παραλείψαμε στη ζωή είναι καταδικασμένος να μοιάζει με ανολοκλήρωτο παζλ. Παράλληλα, δεν σταματά να διερωτάται για όλα εκείνα που διαμόρφωσαν τη σκηνοθετική του ταυτότητα και οπτική, επιστρατεύοντας το χιούμορ και τη λεπτή ειρωνεία ως το μόνο αποτελεσματικό γιατρικό. Η μάχη με την απουσία της έμπνευσης, η υποδόρια ανάγκη για θαυμασμό και ο φόβος της αποτυχίας, η ηθική επιταγή και η εσωτερική ματαιότητα της πολιτικής στράτευσης, η λαχτάρα για όσα βρίσκονται μπροστά μας παρέα με τη συνειδητοποίηση πως ακόμη και το πιο λαμπρό μέλλον κρύβει μέσα του τη φθορά και το τέλος. Όλα τα παραπάνω μάς περιμένουν στις σελίδες ενός ημερολογίου τόσο προσωπικού που καταλήγει και ολόδικό μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΦΚΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπημένο μου ημερολόγιο – Caro Diario

(Ιταλία-Γαλλία, 1993)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νάνι Μορέτι / Nanni Moretti. Με τους: Nanni Moretti, Renato Carpentieri, Antonio Neiwiller. Γλώσσα: Ιταλικά. Έγχρωμη, 100΄.

Ο Νάνι Μορέτι, ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς ιταλούς δημιουργούς, μάς ξεναγεί στο προσωπικό του ημερολόγιο. Μέσα από τρεις απολαυστικές ιστορίες-βινιέτες μοιράζεται το άγχος, τις νευρώσεις και τις φοβίες του (κάθε) δημιουργού, συνδέοντας τα προσωπικά του βιώματα με την κοινωνικό-πολιτική πραγματικότητας της Ιταλίας στις αρχές των 90s. Με οικειότητα, αυθορμητισμό και αμεσότητα καταγράφει την περιπλάνησή του στους δρόμους της Ρώμης στην πολυαγαπημένη του βέσπα, τη μάταιη προσπάθειά του να βρει καλλιτεχνικό καταφύγιο σε ένα άλλοτε απάνεμο νησί που πλέον βουλιάζει από τουρίστες, αλλά και την υπαρξιακή κρίση που βιώνει καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τη θνητότητα και την αναπόδραστη μοίρα του κάθε ανθρώπου.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Νάνι Μορέτι στο Φεστιβάλ των Καννών.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button