Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών – Galaksias.com

Στις 30 Απριλίου 2024 η καταβολή της πρώτης δόσης

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μπορούν να δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον προσωπικό τους λογαριασμό (myAADΕ) στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα ενώ όσοι έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή myAADEapp μπορούν να δουν το νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Τα 6 βήματα

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.

6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

2. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

3. Οι φορολογούμενοι που πούλησαν ακίνητα ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά τους το 2023 θα δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερο.

4. Έκπτωση έως 10% έχουν οι ιδιοκτήτες περίπου 305.000 κατοικιών που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.

5. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

7. Απαλλαγή. Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button