Υγεία & Διατροφή

Έτοιμη η Μόσχα να συζητήσει με την ΕΕ την προμήθεια φυσικού αερίου – Galaksias Portal News

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς λήγει στο τέλος του 2024 η συμφωνία διέλευσης με την Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο (27/1) ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η πενταετής συμφωνία του 2019 ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο προβλέπει ότι η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και πληρώνει την Ουκρανία για την χρήση του δικτύου αγωγών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία εφαρμόσθηκε παρά την εισβολή και τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες, αν και οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί.

Αυτήν την εβδομάδα, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, «το Κίεβο δεν θα επιδιώξει συνομιλίες με την Μόσχα για την επέκταση της συμφωνίας».

«Αν η άλλη πλευρά το επιθυμεί, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε οποιαδήποτε επιθυμία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις, σχετικά με την πιθανότητα επέκτασης της ισχύος της συμφωνίας πέραν του τέλους του 2024, αλλά δήλωσε ότι η ΕΕ αξιολογεί όλα τα σενάρια, για να διασφαλίσει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντικαταστήσει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, με εναλλακτικές προμήθειες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, ο ρωσικός μονοπωλιακός κρατικός κολοσσός Gazprom συνεχίζει να εξάγει φυσικό αέριο, μέσω της Ουκρανίας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button