ΕνημέρωσηΠολιτική

Ιρλανδός ο Νέος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Ο Ιρλανδός Michael O’Flaherty, επί χρόνια ενασχολούμενος από υψηλές θέσεις με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, εξελέγη Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα υπηρετήσει μια μη ανανεώσιμη θητεία έξη ετών, από την 1η Απριλίου 2024.

Ο κ. O’Flaherty συγκέντρωσε 104 ψήφους στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η Meglena Kuneva (Βουλγαρία) συγκέντρωσε 70 ψήφους και ο Manfred Nowak (Αυστρία) έλαβε 37 ψήφους.

Έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και προηγουμένως ως Καθηγητής Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διευθυντής του Ιρλανδικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, ως Επικεφαλής Επίτροπος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας και ως μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο μη δικαστικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1999 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αρμοδιότητα του είναι να εντοπίζει πιθανές ελλείψεις στη νομοθεσία και την πρακτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διευκολύνει τις δραστηριότητες των εθνικών θεσμών διαμεσολαβητών και άλλων δομών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις στα κράτη μέλη για να ξεκινήσει διάλογο με τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών και να συντάξει εκθέσεις για θέματα που εμπίπτουν στην εντολή του.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button