Επικαιρότητα

«Εντέλλεσθε» στην κλειστή Παιδοψυχιατρική – Απίστευτη περιπέτεια για 16χρονο που έχρηζε άμεσης νοσηλείας – Galaksias.com

Απίστευτη περιπέτεια για 16χρονο Κρητικόπουλο που έχρηζε άμεσης νοσηλείας – Οργή για την εντολή της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ νοσηλευτεί το ανήλικο παιδί στην Ψυχιατρική των ενηλίκων!

Αλυσιδωτά προβλήματα, φαίνεται πως προκαλεί το λουκέτο στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ κάτι που έφερε στο φως η απίστευτη περιπέτεια που έζησε 16χρονο παιδί που χρειάστηκε άμεση νοσηλεία.

Ο Γολγοθάς του παιδιού και της οικογένειας του ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (11/4), οπότε και χρειάστηκε να μεταφερθεί από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο. Όμως με την Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ να έχει κατεβάσει ρολά από το Σάββατο 6 Απριλίου και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε πουθενά σε όλη την Ελλάδα διαθέσιμη κλίνη για να νοσηλευτεί το παιδί ξεκίνησε ένας ατέλειωτος αγώνας…

Η έλλειψη εφημερεύοντος γιατρού, νοσηλευτικού προσωπικού στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, αλλά και με το να μην υπάρχει κλίνη πουθενά αλλού, άμεσα οπως ήταν φυσικό ενημερώθηκαν οι διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ και της 7η ΥΠΕ, με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με πληροφορίες να ζητά να νοσηλευτεί στην Ψυχιατρική ενηλίκων κάτι που απαγορεύεται από τα πρωτόκολλα.

Την ίδια στιγμή η αντίσταση κατά πληροφορίες που έφερε η Διευθύντρια και μοναδική γιατρός της Παιδοψυχιατρικής είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί από τη διοίκηση «εντέλλεσθαι» χωρίς να αναγραφεί όνομα γιατρού για τη νοσηλεία του παιδιού στην κλειστή Παιδοψυχιατρική του νοσοκομείου. Ωστόσο δεν είχε οριστεί ποιοι παιδοψυχίατροι θα καλύψουν τη νοσηλεία και πως αυτή θα καλυφθεί τις επόμενες ημέρες, γεγονός που όπως ήταν φυσικό δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση. Κατόπιν μεγάλης κινητοποίησης ορίστηκε γιατρός που θα στεκόταν στο πλευρό του παιδιού ωστόσο η τοποθέτησή του ήταν κάτι προσωρινό και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Για εικόνα χάους που δεν τιμά το Τμήμα Ψυχικής Υγείας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργος Ψιστάκης τονίζοντας συγκεκριμένα σε δήλωσή του ότι “δεν μπορούσε να γίνει η εισαγωγή του παιδιού καθώς η κλινική δεν λειτουργεί. Η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε μετά από τρεις ώρες «εντέλλεσθε» χωρίς όμως να υπάρχει προσωπικό. Η κατάσταση στην κλινική έχει ξεφύγει και κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει το όλο θέμα και πρέπει να πάρει θέση το υπουργείο” είπε ο κ. Ψιστάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ»

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «λουκέτου»

Την ίδια ώρα, σφοδρές και αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται αναφορικά με το οριστικό «λουκέτο», που όπως φαίνεται μπαίνει στην παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, παρά τις δεσμεύσεις εκ μέρους των αρμοδίων πολιτικών προϊσταμένων. Βέβαια, η είδηση αυτή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αίθρια. Είχε γνωστοποιηθεί η παραίτηση του ενός από τους δύο παιδοψυχιάτρους που είχαν απομείνει στην κλινική, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Και όπως όλα δείχνουν η παραίτηση του γιατρού κ. Γιώργου Σαμιωτάκη ήρθε ως η τελευταία πράξη μιας πορείας που αποτυπώνει βήμα – βήμα, έλλειψη την έλλειψη και κενό το κενό, αυτή την δραματική κατάσταση και ένα μπαλάκι ευθυνών που πάει από χέρια σε χέρια, όμως καταλήγει ως πρόβλημα για τους ασθενείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση για μικρά παιδιά που με βάση την κατάσταση των παροχών ψυχικής υγείας στο νησί, μάλλον οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εργαζόμενοι και γονείς έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τη χρόνια υποστελέχωση και την αδικαιολόγητη παραμέληση αυτής της κλινικής. Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων υφίσταται συνεχή αποδυνάμωση, ενώ οι υπηρεσίες Υγείας προς τους μικρούς ασθενείς περιορίζονται.

Το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους καθώς κλείνει η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική, που πλέον θα λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο. Μένει με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής, που ένα χρόνο τώρα υπερβαίνουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν! Με τις οικογένειες να αναγκαστούν να αναζητούν λύσεις είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε να μεταβαίνουν στην Αθήνα.

Με τις αντιδράσεις για το θέμα να είναι πολλές, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, είχε καλέσει τα σωματεία και τους φορείς του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης να προασπίσουν το δικαίωμα των παιδιών και των οικογενειών τους να έχουν δημόσια αναβαθμισμένη και πλήρως στελεχωμένη Παιδοψυχιατρική Κλινική και συνολικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας πραγματοποιώντας συγκέντρωση την Δευτέρα 8/4, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button