ΕνημέρωσηΟικονομία

Μειώσεις «ρεκόρ» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο – Galaksias Portal News

Περισσότερο από ποτέ εδώ και τρεις δεκαετίες έχουν μειωθεί οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα στην Αργεντινή, μετά την υποτίμηση του νομίσματος του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται μία νέα κυβερνητική έκθεση με δημοσίευση τον Μάρτιο 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση οι μισθοί της Αργεντινής έπεσαν κατά 11% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν προσαρμόστηκαν για τον πληθωρισμό, η μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια εισοδήματος από τότε που άρχισαν οι κυβερνητικές εκθέσεις για την αγορά εργασίας πριν από 29 χρόνια.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η μείωση, αν και αντισταθμίστηκε εν μέρει από μια αύξηση των μισθών τον Ιανουάριο, οδήγησε σε «σημαντική πτώση» της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Τα στοιχεία βοηθούν να εξηγηθεί γιατί οι δαπάνες των μικρών επιχειρήσεων σημειώνουν διψήφια μείωση κάθε μήνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μιλέι στις 10 Δεκεμβρίου. Αν και οι αγορές και οι οικονομολόγοι θεωρούν τις γρήγορες αλλαγές πολιτικής του ως καθυστερημένες, το ισχυρό εργατικό κίνημα της Αργεντινής αντιστέκεται. Ένα σημαντικό συνδικάτο που εκπροσωπεί κυβερνητικούς υπαλλήλους σχεδιάζει να απεργήσει την Τρίτη, αφού απέρριψε αυτό που αποκάλεσε «απαράδεκτη» αύξηση των μισθών από την κυβέρνηση Μιλέι.

Ενώ ο Μιλέι εξακολουθεί να απολαμβάνει σχετικά υψηλά ποσοστά αποδοχής στο εσωτερικό και το χειροκρότημα των επενδυτών στο εξωτερικό, η θεραπεία σοκ που εφαρμόζει, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του πέσο κατά 54% τον Δεκέμβριο, αναμένεται να στείλει την Αργεντινή βαθύτερα στην ύφεση φέτος και να καταστήσει πιο δύσκολο να περάσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του μέσα από ένα ήδη εχθρικό Κογκρέσο.

Οι οικονομολόγοι από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής τον Φεβρουάριο αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 3,5% φέτος.

To άρθρο Αργεντινή: Μειώσεις «ρεκόρ» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button