ΕνημέρωσηΠολιτική

OpenAI και Meta αναπτύσσουν μοντέλα που θα «σκέφτονται» – Galaksias Portal News

Οι εταιρείες OpenAI και Meta ετοιμάζονται να λανσάρουν νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες συλλογιστικής και σχεδιασμού. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την επερχόμενη κυκλοφορία του Llama 3, ενώ η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, υπαινίχθηκε την άφιξη του GPT-5.

Η επιδίωξη των ικανοτήτων συλλογιστικής και σχεδιασμού είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη της γενικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα  μπορούσε να μεταμορφώσει  βιομηχανίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να συλλογιστούν και να σχεδιάσουν μπορούν να εξουσιοδοτήσουν τα chatbot και τους εικονικούς βοηθούς να εκτελούν μια σειρά σχετικών εργασιών, ενώ προβλέπουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Η Meta σκοπεύει να ενσωματώσει το Llama 3 σε ευρέως χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες όπως το WhatsApp και προϊόντα όπως τα έξυπνα γυαλιά της Ray-Ban.

Ενώ πολλοί καταναλωτές είναι ενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ραγδαίας ανάπτυξης και υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Φεβρουάριο, το νέο Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης (AISI) του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε για πολλαπλές ευπάθειες στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (Large Language Models, LLM) όπως το ChatGPT της OpenAI. Η έρευνά του έδειξε ότι τα εν λόγω μοντέλα μπορούν να εξαπατήσουν τους χρήστες και να διαιωνίσουν προκαταλήψεις, προκαλώντας συναγερμό σχετικά με ανεπαρκείς διασφαλίσεις για την πρόληψη της διάδοσης επιβλαβών πληροφοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές του AISI δήλωσαν ότι μπόρεσαν να παρακάμψουν τις διασφαλίσεις για τα γλωσσικά μοντέλα χρησιμοποιώντας απλώς βασικές τεχνικές προτροπής και προειδοποίησαν αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες, που περιλαμβάνουν πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button