ΕνημέρωσηΟικονομία

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται το νέο «πακέτο» αύξησης των 400 εκατ. ευρώ το 2025

“Πακέτο” αύξησης ύψους 400 εκατ. ευρώ στις κύριες συντάξεις προανήγγειλε για τους συνταξιούχους ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας την Τετάρτη (10.04.24) στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο κος Χατζηδάκη έκανε λόγο για  “αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ”.

Ο “γνωστός μαθηματικός τύπος” δεν είναι άλλος από εκείνο που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος λαμβάνει υπόψην την πορεία του πληθωρισμού και της ελληνικής οικονομίας της προηγούμενης χρονιάς και “βγάζει” το ποσοστό της αύξησης στις κύριες συντάξεις της νέας.

Εν προκειμένω, ο φετινός πληθωρισμός και ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα καθορίσει το ποσοστό αύξησης των κύριων συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2025.

Αν επαληθευθούν οι τελευταίες επίσημες προβλέψεις – και συγκεκριμένα της Τράπεζας της Ελλάδας – για πληθωρισμό 2,8% και ανάπτυξη 2,3% φέτος, το ποσοστό της αύξησης των κύριων συντάξεων θα ανέλθει το 2025 στο 2,55%.

Η αύξηση του 2025 θα είναι η 3η κατά σειρά αύξηση στις κύριες συντάξεις μετά το “ξεπάγωμα” τους το 2023.

Η επικείμενη θα είναι -από άποψη ποσοστού- η μικρότερη από όλες τις προηγούμενες, καθώς έχει πέσει αρκετά ο πληθωρισμός ο οποίος συμπαρέσερνε προς τα πάνω το αποτέλεσμα του “γνωστού μαθηματικού τύπου” έχει πέσει σημαντικά σε σχέση με το 2022 και το 2023 (και παράλληλα δεν έχει πάρει πολύ τα “πάνω” της η ανάπτυξης).

Από την άλλη μεριά, όμως, οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι περισσότεροι από το 2022 και το 2023 (7,5% και 3% αντίστοιχα), καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις έχουν αποσβέσει τις αρνητικές προσωπικές διαφορές των περισσοτέρων συνταξιούχων (περίπου 1.750.000), ενώ αναμενόμενη αύξηση 2,55% θα αποσβέσει τις υπολοιπόμενες αρνητικές προσωπικές διαφορές ακόμα περισσότερων (συνολικά 750.000).

Έτσι την 1η Ιανουαρίου 2025, μαζί με εκείνους που έλαβαν αύξηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις, θα λάβουν νέες ομάδες συνταξιούχων την αύξηση του 2,5%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο παρελθόν (και έως τώρα δεν έχει αναιρέσει αυτή τη δέσμευση) πως θα στηρίξει εκτάκτως όσους συνταξιούχους δεν λάβουν αύξηση στις ονομαστικές αποδοχές τους, όπως έκανε το 2023 αλλά και το 2024.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button