ΕνημέρωσηΟικονομία

Ζημιά 150 δισ. ευρώ στη Γερμανία από ενδεχόμενη επανεκλογή του – Galaksias Portal News

«Τρόμο» φαίνεται πως προκαλεί σε κύκλους της οικονομίας της Γερμανίας το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική καρέκλα των ΗΠΑ.

Ενώ σήμερα το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε πράσινο φως στην υποψηφιότητα του Τραμπ, το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (IW), δημοσίευσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία μία δεύτερη “εποχή Τραμπ” στις ΗΠΑ θα μπορούσε να κοστίσει στη γερμανική οικονομία έως και 150 δισ. ευρώ
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη φορά, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, σημειώνει η ίδια έρευνα.

Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί στις εισαγωγές θα μπορούσαν να σημαίνουν συνολική απώλεια έως και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη γερμανική οικονομία σε μια τετραετή θητεία. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του Γερμανικού think tank (IW).

Σε περίπτωση ανανέωσης της προεδρίας Tραμπ, θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο επιβολής ελάχιστου δασμού 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες και έως και 60% στις κινεζικές εισαγωγές. Αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα, ειδικά για τις γερμανικές εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και για πολλούς άλλους τομείς.

Οι αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ θα έχουν τεράστιες συνέπειες για τη Γερμανία

Σε μια προσομοίωση, το IW εκτίμησε πώς η αύξηση των δασμών θα επηρεάσει τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Γερμανίας.

Η απώλεια του ΑΕΠ στη Γερμανία θα ανέλθει πιθανώς σε περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια ευρώ καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ.

Σε περίπτωση που η Κίνα αντισταθεί σε αυτή την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ κατά 40%, αυτό πιθανότατα θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι το δασμολογικό σοκ θα περιορίσει επίσης το παγκόσμιο εμπόριο και ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μειωθούν στη Γερμανία εκτός από τις εξαγωγές.

Η ΕΕ πρέπει να δράσει επειγόντως, σύμφωνα με το IW. Η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο της θητείας του προέδρου Biden για να θέσει τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ σε πιο σταθερή βάση μέσω συμφωνιών για τον χάλυβα και τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας.

Τα απειλητικά αντίμετρα θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας τρόπος να σταματήσει ο Τραμπ από την αύξηση των δασμών.

Τέλος, η ΕΕ χρειάζεται περαιτέρω συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, για παράδειγμα με την Αυστραλία, τα κράτη της Mercosur, την Ινδονησία ή την Ινδία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες μιας προστατευτικής εμπορικής πολιτικής των HΠΑ, τονίζει το IW.

To άρθρο «Τρόμος» στο Βερολίνο για τον Τραμπ: Ζημιά 150 δισ. ευρώ στη Γερμανία από ενδεχόμενη επανεκλογή του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button