Επικαιρότητα

Το σκαθάρι «έμαθε» να τρώει τον Θεόφραστο λόγω πείνας – Galaksias.com

Μετά τους εισαγόμενους … τρώει και τους ντόπιους – Στο στόχαστρο του κόκκινου σκαθαριού ο κρητικός φοίνικας Θεόφραστος – Ανησυχία για το φοινικόδασος στο Βάι

“Τρώγοντας έρχεται η όρεξη” και για… το κόκκινο σκαθάρι, που μετά από πολλά χρόνια έχει αρχίσει πλέον να προσβάλλει και τους φοίνικες του Θεόφραστου.

Όπως λέει χαρακτηριστικά το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, «αυτό το σκαθάρι ήρθε από το 2006 στην Ελλάδα και στην Κρήτη, όμως δεν είχε καταφέρει ποτέ να χτυπήσει τον κρητικό φοίνικα. Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και άρχισε το καταστροφικό του έργο από το φοινικόδασος στο Βάι»!

Σύμφωνα με τον γνωστό γεωτεχνικό, «το 2006 το κόκκινο σκαθάρι, πρωτοερχόμενο στην Κρήτη, δε γνώριζε τον κρητικό φοίνικα. Έτσι έτρωγε μόνο τους εισαγόμενους. Ήταν όμως θέμα χρόνου η προσαρμογή του και η έναρξη της προσβολής και του Θεόφραστου».

Ο Γιάννης Σμυρνάκης κάνει λόγο για ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, που δε θα πρέπει να το βλέπουμε μόνο για το Βάι.

«Μετά από πολλά χρόνια στην περιοχή, το κόκκινο σκαθάρι έχει ευδοκιμήσει στο κλίμα και πρώτη φορά τον Αύγουστο είχαμε το πρώτο σύμπτωμα στον Θεόφραστο. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Θα πρέπει όλοι να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε».

Συνεχίζοντας, ο γεωπόνος και στέλεχος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ εξηγεί ότι «τέλος Αυγούστου που βρέθηκε το πρώτο χτυπημένο δέντρο, κόπηκε και κάηκε. Και τώρα ξανά, αυτή την εποχή, στους ελέγχους που κάνει το Δασαρχείο στο φοινικόδασος στο Βάι βρέθηκε ότι έχουν προσβληθεί άλλα 15 δέντρα. Οπότε προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

«Ήταν όμως θέμα χρόνου η προσαρμογή του και η έναρξη της προσβολής και του Θεόφραστου», όπως αναφέρει ο γεωπόνος, Γιάννης Σμυρνάκης.

Ο Γιάννης Σμυρνάκης αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ότι η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ έχει χτυπήσει το “καμπανάκι” του κινδύνου για ολόκληρη την Κρήτη. Και απευθυνόμενο στην Περιφέρεια Κρήτης, ζήτησε να υπάρξει συντονισμένη δράση από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.

«Να οργανωθεί ενιαία δράση με το ΓΕΩΤΕΕ μπροστά και με τη συμμετοχή του ΙΤΕ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προστατεύσουμε γενικότερα τους φοίνικές μας. Δεν κινδυνεύει μόνο το φοινικόδασος στο Βάι, αλλά κάθε φοίνικας στο νησί μας. Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα το αποδεχτεί και θα προχωρήσει άμεσα στις σχετικές διαδικασίες».

“Καμπανάκι” για Πρέβελη και Άγιο Νικήτα

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη, «εκτός από το φοινικόδασος στο Βάι, υπάρχουν άλλα δύο άλση. Στη Μονή Πρέβελη και στον Άγιο Νικήτα. Αλλά υπάρχουν και άλλες συστάδες. Εκεί βέβαια δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν δάση που θα πρέπει να τα προστατεύσουμε».

Όπως συνεχίζει ο ίδιος, αυτό που χρειάζεται να εφαρμοστεί είναι ένα σύστημα παγίδων. «Παγίδες χειροκίνητες αλλά και ψηφιακές, για να εξαλείψουμε το λάθος του ανθρώπινου παράγοντα. Αλλά να υπάρχει και μία άμεση ενημέρωση, ότι κάπου υπάρχει προσβολή και να πάμε να την αντιμετωπίσουμε. Χρήση drones φασματογραφίας, που περνώντας από πάνω να μπορούμε να καταγράψουμε όλους τους φοίνικες. Και επίσης μέσω αλγορίθμου να δούμε τη σύμπτωση πριν αυτό γίνει ορατό με ανθρώπινο μάτι. Και άρα να καταφέρουμε να πάμε εκεί και να κάνουμε επιτόπιους ελέγχους για να το αντιμετωπίσουμε. Μιλάμε για συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων και στοχευμένους ψεκασμούς, όπου χρειαστεί. Με μαζική παγίδευση και με μία μαζική παγίδευση».

Στο μεταξύ, στο Βάι πραγματικά έχει σημάνει συναγερμός.

«Όπου βλέπουν ξερά τμήματα, κόβονται, καίγονται και γίνεται εφαρμογή σε συγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Υπάρχουν 5 εγκεκριμένα φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα τρία είναι βιολογικά. Το πιο δραστικό απέναντι στο κόκκινο σκαθάρι είναι αυτό με τη δραστική ουσία αζαντιρακτίνη, η οποία είναι βιολογική, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Δεν πάμε να καταστρέψουμε κανένα οικοσύστημα. Πάμε να αντιμετωπίσουμε το κόκκινο σκαθάρι με έναν βιώσιμο τρόπο».

Στα “συρτάρια” μελέτη 15ετίας από το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης

Τον “κώδωνα” του κινδύνου είχε κρούσει από το 2009 το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, αποστέλλοντας επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο την ίδια περίοδο στη θέση του υφυπουργού ήταν ο βουλευτής Λασιθίου, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Η επιστολή, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι χρήζει άμεσης προτεραιότητας η λήψη μέτρων για την αδρανοποίηση των προσβεβλημένων φοινίκων, ώστε να ανασχεθεί η απειλή από τον ξενικό εισβολέα, ενώ η ανάπτυξη ενός πιλοτικού δικτύου μαζικής παγίδευσης θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόεδρο τυ Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Άννα Δασκαλάκη, η πρόταση του 2009 ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης, που απαιτούσε πολλά μέσα και πόρους. Παρότι όμως είχε εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ, το πρόγραμμα αντιμετώπισης δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το “κόκκινο σκαθάρι” να καταφέρει να “ενσωματωθεί” στο νέο περιβάλλον και να ξεκινήσει νέο καταστροφικό έργο. Μετά τους γνώριμους για εκείνο εισαγόμενους φοίνικες, το κόκκινο σκαθάρι πλέον κατατρώει τον κρητικό φοίνικα ή, όπως είναι αλλιώς γνωστός, τον “φοίνικα του Θεόφραστου”, συνεχίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα χαρακτηρίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Μανόλης Κουδουμάς την “επίθεση” του σκαθαριού στον κρητικό φοίνικα, τονίζοντας πως έχει κοινοποιηθεί σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητώντας να συντονίσει την προσπάθεια ανάσχεσης του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης ανέφερε πως χρειάζεται παρακολούθηση των προσβολών και του πληθυσμού του σκαθαριού, ώστε να υπάρξει είτε λήξη του συναγερμού, είτε μέτρα επέμβασης για την καταστολή του φαινομένου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button