ΕνημέρωσηΠολιτική

Το σκοτεινό παρασκήνιο του Qatargate – Galaksias.gr


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, 09:20

Η Μαρία Αρένα κατηγορεί τη γραμματέα της. Η σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής, η οποία προεδρεύει της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δέχτηκε ένα ταξίδι στο Κατάρ, και στη συνέχεια δεν δήλωσε σωστά ότι η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε για την πτήση και το ξενοδοχείο της, αποκαλύπτει το Politico.

Η Aρένα έχει παραδεχτεί το διοικητικό παράπτωμα, αλλά έριξε το φταίξιμο στη βοηθό γραφείου της, η οποία όπως είπε δεν ολοκλήρωσε τα έγγραφα όπως απαιτούνταν.

Η ανώτερη ευρωβουλευτής θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματικής ποινής έως και 10.140 ευρώ ή της απαγόρευσης εκπροσώπησης του Κοινοβουλίου για ένα χρόνο, εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τον κώδικα συμπεριφοράς του θεσμικού οργάνου — αλλά τέτοιες κυρώσεις σπάνια επιβάλλονται.

Το λάθος της μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια υποσημείωση εν μέσω των καταγγελιών για διαφθορά που κατακλύζουν τις Βρυξέλλες, με δραματικούς ισχυρισμούς ότι οι κυβερνήσεις του Κατάρ και του Μαρόκου μοίρασαν μεγάλα ποσά σε μετρητά και δώρα για να κάνουν τους πολιτικούς της ΕΕ να κάνουν την προσφορά τους. Η αστυνομία κατέσχεσε 1,5 εκατ. ευρώ σε μια σειρά εφόδων τον περασμένο μήνα.

Αλλά παρόλο που το «λάθος» της Aρένα μπορεί να είναι μικρό σε σύγκριση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν άλλοι, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της οποίας ηγείται βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της καταιγίδας.

Για πρώτη φορά, η έκταση των δεσμών του Κατάρ με την επιτροπή μπορεί τώρα να αποσαφηνιστεί πλήρως. Μια έρευνα του Politico αποκαλύπτει: μια ειδική συμφωνία είχε συναφθεί από το κράτος του Κόλπου και τον πρώην πρόεδρο της επιτροπής της ΕΕ, βασικοί ύποπτοι για εγκλήματα συνεργάζονταν με την επιτροπή στα παρασκήνια. και ορισμένες κοινοβουλευτικές ακροάσεις υπάρχουν ανησυχίες πως δεν ήταν ισορροπημένες.

Στην αποκαλούμενη έρευνα για το «Qatar Gate» των βελγικών αρχών, τέσσερα άτομα αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μέχρι στιγμής. Τρεις από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την ίδια επιτροπή.

Οι τέσσερις ύποπτοι είναι: ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επίσης σοσιαλιστής και πρώην ευρωβουλευτής που προήδρευσε στο παρελθόν της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Παντσέρι ο οποίος έκτοτε εργάζεται για ένα από τα σημερινά μέλη της επιτροπής. και η σύντροφός του, Εύα Καϊλή, Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Το τέταρτο άτομο που κρατείται για τις ίδιες προκαταρκτικές κατηγορίες είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με αυτήν την ομάδα βουλευτών του ΕΚ: ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.

Ο Aντρέα Κοτσολίνο, ένας άλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που υπηρετεί στην επιτροπή, αντιμετωπίζει τώρα πιθανή έρευνα στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαφθορά, αφού οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας του. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έκανε λάθος και είπε ότι θα ήθελε να αρθεί η ασυλία για να μπορέσει να καθαρίσει το όνομά του.

Δεν είναι σαφές τι φέρεται να έχουν κάνει αυτά τα άτομα όσον αφορά συγκεκριμένες πράξεις. Η εισαγγελία δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, πέρα από τα ευρύτερα περιγράμματα.

Όμως, τα ερωτήματα που στροβιλίζονται τώρα γύρω από αυτά τα ανώτερα στελέχη των Βρυξελλών και την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου πλήττουν την αξιοπιστία της ΕΕ και την πολιτική της νομιμοποίηση.

Η ιστορική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες της και αυτή η ομάδα βουλευτών του ΕΚ χρησιμεύει ως θεματοφύλακας αυτών των αρχών εντός του Κοινοβουλίου. Παρόλο που δεν είναι νομοθετική δύναμη, η επιτροπή εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και να καθορίζει την ατζέντα στη δημόσια συζήτηση.

Γνωστή ως «DROI» στα γαλλικά droits de l’homme ως «DROI» στην ΕΕ, η ομάδα φωτίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χώρες εκτός του μπλοκ, συγκεντρώνοντας διεθνή προσοχή και καθιστώντας την ιδανικό στόχο για λόμπι. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα η Aρένα και οι συνάδελφοί της είναι αν αυτή η «κολεκτίβα» των ευρωβουλευτών έχει μετατραπεί σε πάνελ-ζόμπι, στο οποίο έχουν διεισδύσει ξένες δυνάμεις που το χρησιμοποιούν για να ξεπλύνουν τις δικές τους παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ίδια η Aρένα δεν είναι ύποπτη στην ποινική έρευνα. Αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία και απορρίπτει με πάθος τους ισχυρισμούς ότι η επιτροπή της είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα απολύτως νόμιμο όργανο που κάνει έργο ζωτικής σημασίας. Παραιτήθηκε προσωρινά από τον ρόλο της όταν ξεκίνησε η ποινική έρευνα. Μερικοί από τους συναδέλφους της παραμένουν βαθιά ανήσυχοι, παρόλα αυτά.

Η Χάνα Νόιμαν, Γερμανίδα ευρωβουλευτής που είναι εκπρόσωπος των Πρασίνων στο DROI, είναι επίσης επικεφαλής χωριστής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο. Είπε στο Politico ότι νιώθει άβολα να παρακολουθεί μάρτυρες στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχουν το ελεύθερο να επιτεθούν στους πολιτικούς εχθρούς του Κατάρ, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Σαουδική Αραβία.

Η Νόιμαν είπε: «Μερικές φορές ήταν δύσκολο για μένα, να βλέπω το Κατάρ να μπορεί να πει εκτενώς τις απόψεις του». Οι αντίπαλοι της Ντόχα όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Σαουδική Αραβία «δέχονταν σκληρή επίθεση από ΜΚΟ, μερικές από αυτές με ασαφή χρηματοδότηση, χωρίς να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στις συνεδριάσεις», είπε. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι καλό να τα αντιμετωπίζουμε, αλλά ο τρόπος που συνέβαινε αυτό στο DROI είχε μερικές φορές μια ανισορροπία». Για τον Νόιμαν, μια συνάντηση ξεχωρίζει ιδιαίτερα.

Η επίμαχη συνάντηση στη DROI

Στις 5.55 μ.μ στις 10 Μαΐου του περασμένου έτους, η Αρένα προήδρευσε μιας συνόδου επιτροπής στην αίθουσα 4 Q1 του κτιρίου József Antall του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Φορώντας ένα παστέλ κίτρινο σακάκι και κρεμαστά σκουλαρίκια, χαμογελούσε καθώς έγειρε προς το μικρόφωνο. Στη συνέχεια άνοιξε επίσημα μια «ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα της ξένης παρέμβασης από τις χώρες του Κόλπου». Κάλεσε τον βασικό μάρτυρα εμπειρογνώμονά της, το αφεντικό της ΜΚΟ Nικόλα Τζιοβανίνι να παρουσιάσει τα στοιχεία του.

Ο Τζιοβανίνι, με ένα λευκό πουκάμισο και μια σκούρα γραβάτα, παρουσίασε μια έκθεση 237 σελίδων που δημοσιεύτηκε από την Droit au Droit, τη μικρή ΜΚΟ της οποίας ηγείται. Αρνήθηκε να πει ποιος τη χρηματοδότησε, αλλά ο στόχος της ήταν αρκετά ξεκάθαρος: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ισχυρίστηκε, χρησιμοποιούσαν σκιερές τακτικές λόμπι για να κάνουν τις Βρυξέλλες να χορεύουν με τον δικό τους ρυθμό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του Κατάρ. Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε έξι μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ. Θα μπορούσε να ήταν μια ευκαιρία για τους νομοθέτες να συζητήσουν τις προσπάθειες της Ντόχα να δώσει μια θετική τροπή στο ποδοσφαιρικό τουρνουά, μετά από χρόνια κατακραυγής για την κακομεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ. Αντίθετα, οι ομιλητές εστίασαν στις δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, δύο από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Κατάρ στην περιοχή.

Αυτό που κάνει την εμφάνιση του Τζιοβανίνι σε αυτή την ακρόαση της επιτροπής σημαντική στο πλαίσιο της διαμάχης του Qatar Gate δεν είναι μόνο αυτό που είπε για τους εχθρούς του Κατάρ. Είναι ότι κατείχε άλλη θέση ταυτόχρονα με το Droit au Droit. Ήταν συντονιστής δημοσίων υποθέσεων για το No Peace Without Justice, μια μεγαλύτερη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει δεσμούς με την κυβέρνηση του Κατάρ και ο ίδιος είναι πλέον παγιδευμένος στην έρευνα των βελγικών εισαγγελέων.

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω»

«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είπε ο Τζιοβανίνι, καθώς παρουσίαζε την έκθεσή του στους ευρωβουλευτές εκείνη την ημέρα. «Σίγουρα δεν υπάρχουν αχυράνθρωποι που εργάζονται πίσω από τον οργανισμό μας». Ωστόσο, δεν αποκάλυψε τον ρόλο του στη No Peace Without Justice. Ούτε η Αρένα, που προήδρευε της συνεδρίασης. Δεν υπάρχει καμία πρόταση για αδικοπραγία από τον Τζιοβανίνι, ο οποίος δεν απάντησε στις πολλαπλές προσπάθειες του POLITICO να επικοινωνήσει μαζί του. Η Αρένα είπε στο POLITICO ότι εναπόκειται στους ομιλητές να αποφασίσουν αν θα δηλώσουν τις άλλες θέσεις εργασίας τους ή όχι.

Το αφεντικό του Τζιοβανίνι στο No Peace Without Justice ήταν ο Ταλαμάνκα, ένας από τους τέσσερις υπόπτους που έχουν προφυλακιστεί με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά. Ο Ταλαμάνκα είχε επίσης ρόλο στην ίδια ακρόαση της επιτροπής της 10ης Μαΐου, βοηθώντας να οργανωθεί η συνεδρίαση. Δύο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το POLITICO υποδηλώνουν ότι έπαιξε ρόλο στον συντονισμό της συνάντησης και υπήρξε ένα είδος ανεπίσημου συνδέσμου μεταξύ των ομιλητών και της επιτροπής.

Άτομα που γνωρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών είπαν ότι παρόλο που αυτή η ρύθμιση δεν συνιστούσε παραβίαση σκληρών κανόνων, ήταν ακόμα περίεργη, ειδικά καθώς το No Peace Without Justice δεν εμφανίστηκε στην ημερήσια διάταξη της ακρόασης εκείνη την ημέρα. «Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια άκρως αξιομνημόνευτη σύνοδος, με μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το ΕΚ [Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] και η ΕΕ γενικά αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις», έγραψε ο Ταλαμάνκα στους υποψήφιους ομιλητές σε ένα από τα email.

Ένας δικηγόρος του υποστήριξε ότι η παρασκηνιακή εμπλοκή του σε εκείνη την ακρόαση ήταν μέρος της κανονικής υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η ΜΚΟ του πραγματοποιούσε συστηματικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες από το Αφγανιστάν έως τη Βραζιλία.

«Σε μια δημοκρατική κοινωνία, μια τέτοια νόμιμη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και σίγουρα δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο για να φυλακίζονται άνθρωποι», συνεχίζει η δήλωση του δικηγόρου. Η Aρένα δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε γιατί ο Ταλαμάνκα είχε έναν ρόλο στα παρασκήνια στη διοργάνωση της ακρόασης της επιτροπής στις 10 Μαΐου.

Την ίδια μέρα, η Arena κάλεσε εκπροσώπους της Fight Impunity, της ΜΚΟ του Παντσέρι να παρουσιάσουν την ετήσια έκθεσή της στην επιτροπή της. Τόσο η Fight Impunity όσο και η No Peace Without Justice είναι εγγεγραμμένες στην ίδια πολυτελή διεύθυνση στη Rue Ducale 41 στις Βρυξέλλες, απέναντι από το βασιλικό πάρκο.

Το πληρωμένο ταξίδι από το Κατάρ

Λίγο πριν από αυτή την ακρόαση, στις 8 και 9 Μαΐου, η ίδια η Αρένα βρισκόταν στη Ντόχα, σε ένα ταξίδι που πλήρωσε η κυβέρνηση του Κατάρ. Σκοπός της ήταν να συμμετάσχει σε ένα εργαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ένας άλλος παρευρισκόμενος ήταν ο Ταλαμάνκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.

Η Aρένα υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της, δηλώνοντας στο POLITICO: «Η συνάντηση στη Ντόχα ήταν ενδιαφέρουσα για να κατανοήσουμε καλύτερα την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας και πώς ταιριάζει με τις ανακοινωθείσες μεταρρυθμίσεις. Το κόστος ανέλαβε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ».

«Μόλις προσκλήθηκα να κάνω μια εισαγωγή για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικουμενικότητά τους», είπε η Aρένα. Αρνήθηκε ότι το Κοινοβούλιο συνδιοργάνωσε το εργαστήριο, παρά τη φωτογραφία που την δείχνει να μιλάει σε αναλόγιο που φέρει το λογότυπο του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, η Aρένα ζήτησε συγγνώμη που δεν κήρυξε τη συνάντηση σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας του Κοινοβουλίου για τα ταξίδια με πληρωμή, αφού οι πτήσεις και το ξενοδοχείο της παρασχέθηκαν από το Κατάρ. «Είναι λάθος», είπε, προσθέτοντας ότι η γραμματέας της έφταιγε που απέτυχε να δηλώσει οποιοδήποτε από τα ταξίδια της στο εξωτερικό παρά το γεγονός ότι η ίδια της το είχε ζητήσει. «Μόλις τη ρώτησα γιατί δεν καταγράφηκε αυτή η αποστολή. Εκείνη απαντά ότι δεν έχει καταγράψει ξένες αποστολές. Επομένως, είναι ένα λάθος που της ζητώ να διορθώσει αμέσως», είπε η Aρένα.

Η συμφωνία

Η φιλική σχέση της επιτροπής με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τον περασμένο Μάΐο. Στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω στην εποχή της προεδρίας Παντσέρι, κατά την οποία είχε κάνει ειδική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου. Ο Ιταλός σοσιαλιστής Παντσέρι που ήταν ευρωβουλευτής για 15 χρόνια, ηγήθηκε της επιτροπής την περίοδο πριν από την αποχώρηση από τα καθήκοντά του, από το 2017 έως το 2019, όταν ανέλαβε η Aρένα.

Το 2018, ο Παντσέρι ταξίδεψε στη Ντόχα με τον τότε βοηθό του, Φραντσέσκο Τζόρτζι — άλλον έναν από τους τέσσερις κύριους υπόπτους της έρευνας. Ενώ βρίσκονταν στο Κατάρ, συναντήθηκαν με μέλη της κυβέρνησης και, σύμφωνα με κάποιον που εργαζόταν στην επιτροπή εκείνη την εποχή, έκλεισαν ειδική συμφωνία με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ που διορίστηκε από το κράτος.

Η ύπαρξη αυτού του «μνημονίου συνεννόησης», αν και άτυπη, υποστηρίζεται από μια ανάρτηση της κυβέρνησης του Κατάρ στο Instagram και από δημοσιεύματα των ΜΜΕ του Κατάρ. «Μπορεί να ειπωθεί ότι καταλήξαμε σε μια διμερή συμφωνία που εξυπηρετεί και τα δύο μέρη», ανέφερε ο Παντσέρι στα αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης. Επισκεπτόταν το Κατάρ εκείνη την περίοδο – τον Απρίλιο του 2018 – για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο του οικονομικού και διπλωματικού εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας στο μικροσκοπικό έθνος της χερσονήσου, το οποίο φέρεται να καταδίκασε ως καταστροφικό και απαράδεκτο.

Μόλις επέστρεψε στις Βρυξέλλες, ο Παντσέρι ενημέρωσε τους συναδέλφους στην επιτροπή για τη συμφωνία, σύμφωνα με το πρόσωπο που εργαζόταν στο πάνελ εκείνη την εποχή. Κανένα έγγραφο που να καθορίζει τους όρους της συμφωνίας δεν είναι διαθέσιμο στο κοινό. Αλλά η Aρένα επιβεβαίωσε την ύπαρξη της συμφωνίας στο POLITICO, λέγοντας ότι δεν την ανανέωσε όταν ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής από την Παντσέρι το 2019. Η Aρένα πρόσθεσε ότι «δεν ήταν μια δέσμευση που έγινε στο όνομα της υποεπιτροπής για ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μια διμερής συμφωνία μεταξύ του ίδιου και του Κατάρ. Δεν έχω υπογράψει κανένα μνημόνιο από τότε που ανέλαβα».

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συμφωνία που συνήψε ο Παντσέρι με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ παραβίασε νόμους ή κοινοβουλευτικούς κανόνες. Ένας δικηγόρος του αρνήθηκε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σημείο, λέγοντας: «Προς το παρόν, ο πελάτης μου περιγράφεται ως χειρότερος από όλους, ενώ είναι κρατούμενος και ευάλωτος. Είναι ανίκανος να αντιδράσει σε 10 άρθρα που βγαίνουν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί στα δικαστήρια, όχι στον Τύπο».

Ωστόσο, το Κατάρ φαίνεται ότι επωφελήθηκε από την εξέχουσα έκθεση για τις απόψεις του από τότε που συνήφθη η συμφωνία το 2018. Η επιτροπή έδωσε βήμα στον Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος ήταν επικεφαλής του σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ όταν ο Παντσέρι υπέγραψε την συμφωνία, τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τώρα ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Al Marri εμφανίστηκε πιο πρόσφατα μπροστά στην επιτροπή της Aρένα τον Νοέμβριο, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υποστηρίξει ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους μεταναστών ήταν μέρος μιας «συκοφαντικής εκστρατείας» εναντίον της χώρας του.

Βασικοί συνεργάτες

Ό,τι και να πει η Aρένα, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κατάρ συνέχισαν ξεκάθαρα να εκτιμούν αυτό που θεωρούν ως εποικοδομητική συνεργασία με την επιτροπή DROI της. Στις 14 Μαΐου του 2022, ο Γενικός Γραμματέας του NHRC Sultan bin Hassan Al Jamali περιέγραψε τη σχέση μεταξύ των δύο επιτροπών ως μια σταθερή συνεργασία, σύμφωνα με ένα άρθρο στα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ σχετικά με το εργαστήριο που παρακολούθησαν Αρένα και Ταλαμάνκα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Aρένα είναι ένοχη για οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια ή ότι ήταν μέρος οποιασδήποτε υποτιθέμενης συνωμοσίας. Κατά καιρούς, η στάση της ίδιας της Aρένα για τα ανθρώπινα δικαιώματα φάνηκε να μαλακώνει όταν το Κατάρ ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ψήφισε κατά της ώθησης πέρυσι να συμφωνήσει το Κοινοβούλιο ένα ψήφισμα που καταδικάζει το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ ως διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είπε στο Politico ότι το έκανε για να επιτρέψει ένα «πιο αυστηρό» ψήφισμα που πλήττει το Κατάρ το 2023.

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Aρένα είπε στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ότι ορισμένες από τις ευθύνες για τις αποτυχίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ βαρύνουν τις επιχειρήσεις από την Ευρώπη. «Πρέπει να εξετάσουμε τις ευθύνες που βαρύνουν τις εταιρείες μας», είπε. «Οι εταιρείες μας δεν σέβονται πάντα τις ελάχιστες απαιτήσεις της νομοθεσίας του Κατάρ». Ενώ υπήρξαν θάνατοι και πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση, «το Κατάρ», είπε, «έχει κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός».

Η Αρένα απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ήταν ήπια με το Κατάρ. «Οι πολιτικές μου θέσεις απέναντι σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν ποτέ ασαφείς και ούτε το Κατάρ, ούτε το Μαρόκο, ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα επωφελήθηκαν από προνομιακή μεταχείριση», έγραψε στο Politico.

Στη βελγική έρευνα, οι τροχοί της δικαιοσύνης γυρίζουν αργά. Μεταξύ των υπόπτων, η Καϊλή αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ ο Πάντσέρι και ο Τζόρτζι αρνήθηκαν, μέσω των δικηγόρων τους, να σχολιάσουν τις κατηγορίες. Μια δήλωση της οργάνωσης No Peace Without Justice ανέφερε ότι ο Ταλαμάνκα παραιτήθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του, προσθέτοντας ότι η ΜΚΟ πιστεύει ότι η έρευνα θα τον απαλλάξει από αδικήματα. Το Κατάρ έχει επικρίνει τις κατηγορίες εναντίον του ως «μεροληπτικές».

Τι γίνεται τώρα με την υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου; Η ανώτατη δημόσια υπάλληλος που είναι υπεύθυνη για το DROI, Mychelle Rieu, έκανε έφοδο στο γραφείο της από την αστυνομία ως μέρος της έρευνας επιβολής του νόμου. Εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου είπε: «Δεν γνωρίζουμε καμία άμεση εμπλοκή ενός επιτελείου [μέλους] στα τρέχοντα ζητήματα. Κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει συλληφθεί και το γραφείο που αναφέρετε σφραγίστηκε για την ανάκτηση εξοπλισμού υπολογιστή που σχετίζεται με το έργο της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητά να σταματήσει το έργο της επιτροπής όσο ξεδιπλώνονται οι έρευνες. «Όλα τα γεγονότα και οι εμπλεκόμενοι περιστρέφονται γύρω από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) και ορισμένους βουλευτές και συμβούλους που δραστηριοποιούνται εκεί», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ.

Ο Βέμπερ ζήτησε την επίσημη αναστολή της προεδρίας της Αρένα. «Υπάρχουν απλώς πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την έκταση της εμπλοκής των Σοσιαλιστών σε αυτό το διεφθαρμένο δίκτυο», είπε.

Η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις 25 Ιανουαρίου, με την προεδρία ενός εκ των αντιπροέδρων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://sainis.gr.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where your data is sent

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Save settings
Cookies settings