Κόσμος

Οι πρόεδροι της Γουιάνας και της Βενεζουέλας αντάλλαξαν δώρα έπειτα από μήνες εντάσεων

Οι πρόεδροι της Γουιάνας και της Βενεζουέλας αντάλλαξαν δώρα χθες Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής θάλασσας (CARICOM), χειρονομία κατευνασμού, έπειτα από την κλιμάκωση των εντάσεων για την Εσεκίμπο.

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, μέρος της επικράτειας της Γουιάνας που όμως διεκδικείται από τη Βενεζουέλα, βρίσκεται στην καρδιά προαιώνιας διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της Γουιάνας Ιρφάν Αλί πάντως ήδη κατέβασαν τη θερμοκρασία τον Δεκέμβριο, όταν συναντήθηκαν στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, μικρή χώρα της Καραϊβικής.

Χθες, και πάλι εκεί, ο Ιρφάν Αλί προσέφερε στον Νικολάς Μαδούρο μια φιάλη ρούμι, ενώ ο ομόλογός του με τη σειρά του προσέφερε πανέρι γεμάτο προϊόντα της χώρας του.

«Θέλουμε ειρήνη, ευημερία για τους γείτονές μας και για όλη την περιφέρεια», είπε ο πρόεδρος της Γουιάνας στη σύνοδο της CARICOM, σε ατμόσφαιρα πιο φιλική από τη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο, όταν υπέγραψαν διμερή συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αγάπη και ειρήνη», τού απάντησε ο Μαδούρο χθες. «Ελπίζω οι καλές σχέσεις που αποκαταστήσαμε να βαθύνουν», προκειμένου να υπάρξει «υγιής, ειρηνική και διπλωματική λύση στις διαφορές που έχουμε από τον 19ο αιώνα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Η ένταση ανάμεσα στο Καράκας και την Τζόρτζταουν αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια από τον Σεπτέμβριο, όταν η Γουιάνα κήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Την 3η Δεκεμβρίου, διεξήχθη σε αντίδραση στη Βενεζουέλα δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Εσεκίμπο, που έχει έκταση 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.

Αν και οι πρόεδροι των δύο χωρών δεσμεύθηκαν έκτοτε να μην κάνουν χρήση βίας, οι διμερείς εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button