Επικαιρότητα

Διαφωνούν Πολεοδομία και Τεχνικές Υπηρεσίες για το ετοιμόρροπο κτήριο του ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ στη Θέρισo (vid)

Εξ ου και το γεγονός ότι στις 30 και 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε νέα ενδοϋπηρεσιακή αλληλογραφία, όπου η Πολεοδομία εγγράφως λέει «εκκενώστε».

Την ίδια ώρα που το υποχρεωτικό πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου για όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη, το “μπαλάκι” των ευθυνών για τις ενέργειες στο εμφανώς παραμελημένο κτήριο που στεγάζει σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες… γυρνάει μεταξύ υπηρεσιών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου. 

Ο λόγος για το δημοτικό κτήριο που στεγάζεται το ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ, το ΚΕΣΑΝ και το ΚΕΘΕΑ, το οποίο βρίσκεται σε πρωτόκολλο “κοινώς ετοιμόρροπου” κτηρίου και η Πολεοδομία λέει «εκκενώστε το». Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Σισαμάκης λέει ότι το θέμα είναι «τυπικό» και πως δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως παραδέχεται ότι παρεμβάσεις για την επισκευή του κτηρίου έχουν γίνει μόνο στην πιλοτή και τον α’ όροφο, όμως όχι στον δεύτερο που χρησιμοποιείται από το ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ και τον 3ο και τον 4ο που χρησιμοποιούνται από το ΚΕΣΑΝ και το ΚΕΘΕΑ. 

Εκείνο που προκύπτει εμφανώς είναι ότι έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, όπως από την αρχή έγραψε η “Νέα Κρήτη”, όμως όχι εκείνες που θα έπρεπε ώστε το κτήριο να χαρακτηρίζεται πλέον ασφαλές. Εξ ου και το γεγονός ότι στις 30 και 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε νέα ενδοϋπηρεσιακή αλληλογραφία, όπου η Πολεοδομία εγγράφως λέει «εκκενώστε». 

Ο κ. Σισαμάκης επιμένει ότι με μακροσκοπικό έλεγχο και προφορικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες και στελέχη της Πολεοδομίας λένε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγγράφως λοιπόν υπάρχει, προφορικά όχι; Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι ωφελούμενοι του ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ δεν πηγαίνουν στο κτήριο, καθώς οι υπηρεσίες είναι ενήμερες για το πρόβλημα, όμως οι υπάλληλοι εξακολουθούν να παραμένουν μέσα και να εργάζονται. Για τα δε ΚΕΣΑΝ και ΚΕΘΕΑ, μέχρι τη δημοσιοποίηση του θέματος το πρόβλημα στη στατική επάρκεια παρέμενε άγνωστο! 

Όπως ανέδειξε to neakriti.gr, η Πολεοδομία του Δήμου είχε ενημερώσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 τον… Δήμο Ηρακλείου… για τη στατική (αν)επάρκεια του κτηρίου, που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Μίνωος και Μιχαήλ Αρχαγγέλου στη Θέρισο. Μέσω του επίμαχου εγγράφου, η Πολεοδομία ζητούσε την άμεση εκκένωσή του, καθώς χαρακτηριζόταν ως ετοιμόρροπο, χρήζοντας άμεσης αποκατάστασης!

Λόγω των υπηρεσιών που στεγάζονται στο συγκεκριμένο οικοδόμημα, όπως είναι το ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ (παλαιό ΚΑΠΥ) Θερίσου, το ΚΕΣΑΝ και το ΚΕΘΕΑ (πρόγραμμα εφήβων), το κτήριο επισκέπτονταν δεκάδες πολίτες, στους οποίους έχει αρθεί αυτό το δικαίωμα έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. 
Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σισαμάκης τόνισε: «Πρέπει να καθησυχάσουμε τους πολίτες και τους ωφελούμενους του ΚΑΠΗ, που κάνουν χρήση του κτηρίου, σχετικά με την επικινδυνότητά του. Από την αυτοψία της Πολεοδομίας προέκυψε ένα έγγραφο για τη στατική επάρκεια του κτηρίου, καθώς με κοινή αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη στατική επάρκεια». 
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επεσήμανε πως έχουν ήδη αποκατασταθεί τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί στην πιλοτή και τον 1ο όροφο, ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης στον 2ο, τον 3ο και τον 4ο όροφο του κτηρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Γιώργος Τσαγκαράκης, ο οποίος τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα στατικότητας του κτηρίου, όμως υπήρξε ένα… πρόβλημα με τους σοβάδες που… έπεσαν στο μπαλκόνι. Το κτήριο δε χρησιμοποιείται από τους ωφελούμενους του ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ, όμως οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά. Εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος, ώστε να αποδοθεί στους ωφελούμενους πολίτες. Μέριμνά μας η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών που κάνουν χρήση του κτηρίου. Είναι καλό κτήριο», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά με το δεύτερο έγγραφο που απέστειλε η Πολεοδομία, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επεσήμανε πως είναι «τυπικό», καθώς έπρεπε να πιστοποιεί τις ενέργειες που έχουν γίνει στο κτήριο, ώστε να μπορέσει να αποδοθεί και πάλι στους πολίτες. Πλέον, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την πιλοτή και τον πρώτο όροφο, και τυπικά, όπως ανέφερε ο κ. Σισαμάκης. 

Προσεισμικός έλεγχος κτηρίων 

Το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου “τρέχει” από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας έκανε σαφές ότι όσα κτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα θα κλείνουν αν υπάρχουν δομικές ατέλειες ή «μεγάλα» προβλήματα. 
Αναλυτικά τόνισε: «Εκεί πια αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, έτσι ώστε, αν το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, τότε το κτήριο κλείνει, αν έχει δομικές ατέλειες, δηλαδή, και είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Οπότε εκεί ο δευτεροβάθμιος θα είναι ο τελικός έλεγχος, για να δείξει σε ποια κτήρια θα επέμβουμε και σε ποια όχι. Προς τούτο θα δεσμευθούν και πόροι από την κεντρική κυβέρνηση, έτσι ώστε του χρόνου τέτοιον καιρό που θα τελειώσει ο έλεγχος να μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεμβάσεις στα κτήρια που έχουν πρόβλημα. Αυτός ουσιαστικά θα είναι ο έλεγχος, ώστε να μπορέσουμε για πρώτη φορά να έχουμε εικόνα, με σκοπό να διαμορφώσουμε πολιτικές και να αναβαθμίσουμε την αντισεισμική θωράκιση της χώρας». 

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, λόγω της έντονης σεισμικότητας της χώρας, υπάρχει η ανάγκη απογραφής όλων των υφιστάμενων κτηρίων σχετικά με τη σεισμική τους ικανότητα και ιδιαιτέρως των κτηρίων που υπάρχει συνάθροιση κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, όπως κατά κανόνα είναι τα κτήρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button