Κόσμος

Συμμορίες κοριτσιών, ένα νέο φαινόμενο – Galaksias.com

Φέρονται να απείλησαν, να χτύπησαν και να βιντεοσκόπησαν τα θύματά τους: οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν πέρυσι στα κορίτσια από το Χάιλμπρον και το Ράστατ προκαλούν φρίκη. Από την Πέμπτη (22 Φεβρουαρίου) βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη σε αρμόδιο δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών.

Πολύ συχνά οι εγκληματικές συμμορίες εφήβων αποτελούνται από αγόρια – τα κορίτσια σπανίως εγκληματούν και, όταν αυτό συμβαίνει, προκαλεί έκπληξη. Στην υπόθεση του Χάιλμπρον όμως ήταν μία ομάδα κοριτσιών αυτή που κατηγορείται πως τραυμάτισε 24 άτομα, ενώ στο Ράστατ υπήρξε ένα άλλο σοκαριστικό κρούσμα βίας: 14χρονη χρειάστηκε να νοσηλευτεί, αφότου ξυλοκοπήθηκε. Σε βίντεο από το περιστατικό, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται δύο κορίτσια να δέρνουν μαζί το θύμα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης χτυπώντας ξανά και ξανά το κεφάλι και το σώμα της 14χρονης που είχε σωριαστεί στο έδαφος.

Φρίκη από τις βιαιοπραγίες κοριτσιών σε βάρος άλλων κοριτσιών

Πριν από έναν χρόνο το μαρτύριο που είχε βιώσει ένα άλλο θύμα κακοποίησης, ένα 13χρονο κορίτσι στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, ξεκίνησε μια συζήτηση σχετικά με το εάν η μείωση του ηλικιακού ορίου για την απόδοση ποινικής ευθύνης θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της νεανικής παραβατικότητας. Τον Φεβρουάριο του 2023 τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών καταδικάστηκαν σε 50 ώρες εργασίας για τον ξυλοδαρμό και τον εξευτελισμό της 13χρονης – έχοντας μάλιστα τραβήξει και σε βίντεο την επίθεση.

Μία άλλη περίπτωση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δείχνει και αυτή το πόσο βίαια μπορούν να γίνουν ακόμη και τα παιδιά: μία 12χρονη κατέληξε έπειτα από πολλαπλές μαχαιριές από δύο δράστες που ομολόγησαν το έγκλημά τους – ένα 12χρονο κορίτσι και ένα 13χρονο αγόρι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA) μέσα στο 2022 καταγράφηκαν 2.295 βιαιοπραγίες κοριτσιών σε βάρος άλλων κοριτσιών – πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ. Η τελευταία φορά που ο εν λόγω αριθμός ξεπέρασε τα 2.000 περιστατικά τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν το 2012 (2.062 περιπτώσεις).

«Μεμονωμένα περιστατικά»

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών της Βάδης-Βυρτεμβέργης, που παρακολουθεί εδώ και καιρό τις διαφοροποιήσεις των στατιστικών στοιχείων, αναφέρει πως τέτοια περιστατικά «εξακολουθούν να είναι μάλλον μεμονωμένα». Η κλίκα των κοριτσιών του Χάιλμπρον, για παράδειγμα, δεν συγκαταλέγεται στις «συμμορίες». Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο μια συμμορία αποτελείται από τουλάχιστον τρία άτομα που διαπράττουν αδικήματα, όπως είναι απειλές ή πρόκληση υλικών ζημιών, Μάλιστα τα άτομα που είναι μέλη μιας συμμορίας έχουν συμφωνήσει ρητά ή σιωπηρά να δράσουν από κοινού. Τα κορίτσια αντιθέτως δρουν από κοινού περισσότερο αυθόρμητα.

Παρ’ όλα αυτά η ομάδα του Χάιλμπρον, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 10 με 30 κορίτσια διατεθειμένα να βιαιοπραγήσουν έγινε γνωστή ως συμμορία. Μερικά από αυτά τα κορίτσια είναι ύποπτα για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και τουλάχιστον 23 περιστατικά σωματικής βλάβης κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους, βιντεοσκοπώντας κιόλας ένα μεγάλος μέρος των εγκλημάτων τους. Ενώπιον του δικαστηρίου του Χάιλμπρον βρίσκονται τρεις φερόμενες δράστριες. Λόγω του νεαρού της ηλικίας τους η δίκη δεν είναι δημόσια. Επιπλέον, εάν κάποιος παραβεί τον νόμο προτού κλείσει τα 14 του χρόνια, μένει ατιμώρητος.

Ποιο το κίνητρο των κοριτσιών που εγκληματούν

Σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ κοριτσιών φαίνεται να διαδραματίζουν οι προσβολές, ιδίως όταν συνοδεύονται με την απειλή διάδοσης ή και δημοσίευσης γυμνών φωτογραφιών. Ακόμη ένα από τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα συμμοριών κοριτσιών είναι η κλοπή πολυκαταστημάτων.

Τέτοιες ομάδες καθοδηγούνται συχνά από ένα-δύο πιο τολμηρά κορίτσια, τα οποία δεν αποφεύγουν τη βία, αλλά ταυτοχρόνως προτιμούν να αποφεύγουν τις ακραίες πράξεις βίας. Και αυτό επειδή «τα κορίτσια κινδυνεύουν να χάσουν το κύρος τους εάν χρησιμοποιήσουν υπερβολική βία» εξηγεί η κοινωνιολόγος Ντάγκμαρ Πράις από τη Στουτγκάρδη. Οι επικεφαλής των συμμοριών αγοριών από την άλλη μεριά καταφεύγουν στην ακραία βία ως μέσο ενίσχυσης της ηγεσίας τους.

Τα περισσότερα περιστατικά γίνονται σε δημόσιους χώρους

Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών επισημαίνει πως οι βίαιες συμπεριφορές των ανηλίκων οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στις ψυχολογικές επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας – οι οποίες θα μπορούσαν να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα στα παιδιά και τους εφήβους. «Αυτό ενισχύει τον κίνδυνο να τελέσει ένας ανήλικος κάποιο βίαιο έγκλημα, ιδίως εάν δεν έχει κάποιον που να τον βοηθήσει στη διαχείριση του ψυχολογικού αυτού βάρους».

Από την πλευρά τους ειδικοί της BKA τονίζουν πως το γεγονός ότι ο αριθμός των αδικημάτων που διαπράττονται από τέτοιες ομάδες είναι χαμηλός δεν σημαίνει πως αυτά δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κοινωνία. Συνήθως τα αδικήματα αυτά λαμβάνουν χώρα σε δημόσιους χώρους και πάντοτε στο πλαίσιο της ομάδας αυτής. «Πέραν των ενίοτε σοβαρών επιπτώσεων στην ψυχολογική και σωματική υγεία των θυμάτων τέτοια αδικήματα μπορούν να οδηγήσουν στη μακροχρόνια μείωση του αισθήματος ασφαλείας ολόκληρου του πληθυσμού», όπως αναφέρει η BKA.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button