Κόσμος

Ορμπαν:«Θα καταλάβω τις Βρυξέλλες» – Eθνικιστικές κορώνες ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ

Ο εθνικιστής Ορμπάν, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια, ευελπιστεί πως το κόμμα του Fidesz θα επωφεληθεί από την αύξηση της υποστήριξης προς την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη και καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μιλώντας σε συλλαλητήριο στη Βουδαπέστη για τον εορτασμό της εθνικής γιορτής της Ουγγαρίας, που τιμά την Ουγγρική Επανάσταση του 1848 εναντίον της μοναρχίας των Αψβούργων, ο Ορμπάν είπε πως οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία προκειμένου να διεκδικήσει δικαιώματα για την Ουγγαρία.

«Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την κυριαρχία της Ουγγαρίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταλάβουμε τις Βρυξέλλες», είπε ο Ορμπάν στη συγκέντρωση περίπου 1.000 υποστηρικτών του.

«Θα πορευθούμε προς τις Βρυξέλλες και θα φέρουμε εμείς οι ίδιοι την αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κόντρες λόγω Ουκρανίας

Ο Ορμπάν βρίσκεται εδώ και καιρό στα μαχαίρια με άλλα μέλη της ΕΕ για σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της άρνησής του να στείλει όπλα στο Κίεβο και της διατήρησης των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Είπε πως οι ενέργειες της ΕΕ πλήττουν τους αγρότες, πλήττουν τη μεσαία τάξη, καταστρέφουν εταιρίες, και «πάνω από όλ’ αυτά, (φέρνουν) την Ευρώπη σε πόλεμο».

«Δεν θα δεχθούμε οι Βρυξέλλες να αφήσουν μόνους τους Ευρωπαίους, επιπλέον, στράφηκαν εναντίον τους», είπε ο Ορμπάν.

Η Βουδαπέστη έχει επίσης εμπλακεί σε μακρές διαμάχες με αποτέλεσμα να δεσμευθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια που προορίζονται για τη χώρα.

Αγωγή για τα 10,2 δισ. ευρώ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν πως το Σώμα θα καταθέσει αγωγή εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποδέσμευση ορισμένων κεφαλαίων προς την Ουγγαρία ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες να πεισθεί η χώρα να εγκαταλείψει το βέτο της στη βοήθεια προς την Ουκρανία πέρυσι.

Το Fidesz είναι σε συνομιλίες με την ευρωσκεπτικιστική Oμάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) που περιλαμβάνει τα Αδέλφια της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αλλά θα αποφασίσει σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί μετά τις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Ορμπάν στα τέλη του περασμένου έτους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button