ΕνημέρωσηΠολιτική

Τι συμβαίνει όταν μια επιγονατίδα εξαρθρωθεί – Galaksias Portal News

H εξάρθρωση της επιγονατίδας μπορεί να προκληθεί από ένα ξαφνικό χτύπημα, παίζοντας ένα άθλημα επαφής όπως ποδόσφαιρο ή χόκεϊ, ή από μια χρόνια πάθηση, όπως ένας τέντωμα των συνδέσμων.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη ανατομία του γόνατος που το κάνει αυτό πιο κοινό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια εξάρθρωση θα μπορούσε να προκληθεί από κάτι τόσο απλό όπως το κανονικό περπάτημα ή το να σηκωθείτε από μια καρέκλα. Με το χρόνιο εξάρθρημα, μπορεί να αισθάνεστε σαν το γόνατό σας να λυγίζει ή να υποχωρεί. Συχνά δεν υπάρχουν μοτίβα ή τακτικές αιτίες των εξαρθρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η επιγονατίδα εξαρθρώνεται, γίνεται επώδυνη και η περιοχή του γόνατος και μπορεί να πρηστεί. Είτε συμβαίνει από οξεία είτε χρόνια κατάσταση, η εξάρθρωση μπορεί να βλάψει τον χόνδρο της αυλάκωσης στην οποία βρίσκεται η επιγονατίδα ή τον χόνδρο κάτω από την επιγονατίδα.

Το οξύ ή χρόνιο εξάρθρημα υποδηλώνει ότι έχετε τεντωμένο ή σχισμένο έσω επιγονατιδομηριαίο σύνδεσμο ή MPFL (medial patellofemoral ligament), μια σκληρή ταινία ιστού που συνδέεται με το εσωτερικό της επιγονατίδας και την εμποδίζει να γλιστρήσει προς το εξωτερικό του γόνατος.

Εάν το εξάρθρημα προκλήθηκε από οξύ τραυματισμό, ίσως μπορείτε να επαναφέρετε την επιγονατίδα στη θέση της ή μπορεί να χρειαστεί να πάτε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών όπου οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διορθώσουν το εξάρθρημα και να αξιολογήσουν εάν υπάρχει επιπλέον τραυματισμός στο γόνατό σας. Μετά το εξάρθρημα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακτινογραφία παρέχει μια συνολική εικόνα της ανατομίας της επιγονατίδας και της άρθρωσης του γόνατος. Ο ειδικός ορθοπεδικός μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει βλάβη στην αυλάκωση στην οποία στηρίζεται η επιγονατίδα, πόσο ψηλά βρίσκεται η επιγονατίδα πάνω από την άρθρωση και εάν ο επιγονατιδικός τένοντας, που συνδέεται κάτω από την επιγονατίδα, τραβάει προς τη μία πλευρά.

Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που η επιγονατίδα σας έχει εξαρθρωθεί, η ακτινογραφία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν κινδυνεύετε να συμβεί ξανά. Ο ορθοπεδικός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει μαγνητική τομογραφία για να ελέγξει εάν ένα κομμάτι του χόνδρου έχει σπάσει.

Οι νεότεροι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν ή να διορθώσουν ένα κομμάτι χόνδρου που έχει σπάσει και να ανακατασκευάσουν τον έσω επιγονατιδομηριαίο σύνδεσμο. Η ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ενός νάρθηκα, φυσικοθεραπεία και περιορισμένη αντοχή βάρους για να δώσει στον χόνδρο την καλύτερη ευκαιρία να επουλωθεί. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να μπορέσετε να επιστρέψετε πλήρως στον αθλητισμό.

Για τους ηλικιωμένους ασθενείς, ο χόνδρος είναι λιγότερο πιθανό να επουλωθεί και η χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται πάντα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε μια αίσθηση πιασίματος στο γόνατό σας, ένας ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να αποφασίσει να αφαιρέσει χειρουργικά το κομμάτι του χόνδρου. Η αποκατάσταση θα περιλαμβάνει περιορισμένο βάρος, χρήση νάρθηκα και φυσικοθεραπεία.

Αντιμετώπιση χρόνιου εξαρθρήματος

Την πρώτη φορά που το γόνατό σας εξαρθρώνεται -που δεν σχετίζεται με τραυματισμό- μπορεί να γλιστρήσει στη θέση του από μόνο του. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει εάν έχει υπάρξει τραυματισμός στον χόνδρο και να προσδιορίσει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση εξαρθρώσεων. Εάν δεν υπάρχει βλάβη στον χόνδρο, ο ορθοπεδικός μπορεί να παραγγείλει φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών του ισχίου και του τετρακέφαλου σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί κάθε τέντωμα του συνδέσμου MPFL και να σταθεροποιήσει την επιγονατίδα σας, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

Τελικά μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την ανακατασκευή του MPFL, καθώς και άλλες διαδικασίες για τη διόρθωση των χρόνιων εξαρθρώσεων. Αυτά περιλαμβάνουν την εμβάθυνση της αυλάκωσης όπου κάθεται η επιγονατίδα ή τη μετακίνηση της θέσης όπου συνδέεται ο επιγονατιδικός τένοντας.

Η ανάκτηση από την ανακατασκευή MPFL μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες προτού μπορέσετε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες και να ανακτήσετε το εύρος της κίνησής σας. Η συνολική αποκατάσταση για πιο σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την πιθανότητα οξέων και χρόνιων εξαρθρώσεων της επιγονατίδας είναι να διατηρήσετε τη συνολική δύναμη του ποδιού, του τετρακέφαλου και του ισχίου. Για χρόνιες εξαρθρώσεις, τείνει να τις προκαλεί η συστροφή, και αποφύγετε αυτές τις κινήσεις. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί επίσης να συνεργαστεί μαζί σας για να βελτιώσει τη συνολική δύναμη των ποδιών και να σας διδάξει πώς να διορθώσετε μόνοι σας ένα εξάρθρημα της επιγονατίδας. Για τους αθλητές που έχουν υποστεί οξύ εξάρθρημα, η έγκαιρη φροντίδα, πιθανή χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση μπορεί να τους επαναφέρει στο παιχνίδι.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button