ΕνημέρωσηΟικονομία

Συμφωνία συμβιβασμού για παράταση του αφορολόγητου εμπορίου για την Ουκρανία – Galaksias Portal News

Κατέληξαν εχθές (27.3.2024) σε συμβιβασμό για την παράταση του αφορολόγητου εμπορίου για την Ουκρανία κατά ένα έτος, τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς οι αγρότες σε όλο το μπλοκ διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές τροφίμων από την εμπόλεμη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αγρότες του μπλοκ έρχεται σε συνέχεια μιας προσωρινής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία πρότεινε την επαναφορά των δασμών σε ορισμένες εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία σε περίπτωση υπερπροσφοράς.

Η συμβιβαστική συμφωνία θα επεκτείνει την περίοδο αναφοράς για τις ποσότητες εισαγωγών πίσω στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τελευταία πρόταση δεν περιλαμβάνει πιθανούς περιορισμούς για το σιτάρι, παρά τα αιτήματα της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Η παράταση των λεγόμενων αυτόνομων εμπορικών μέτρων, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στο Κίεβο να διατηρήσει σχεδόν απρόσκοπτη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ μετά την τρέχουσα ημερομηνία λήξης της 5ης Ιουνίου.

Τα κράτη μέλη υποστήριξαν γενικά την παράταση, αλλά ορισμένα πίεσαν ώστε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ να παράσχει εγγυήσεις για προϊόντα όπως το καλαμπόκι, τα πουλερικά, η ζάχαρη και τα αυγά, εάν οι εισαγωγές υπερβούν τον προηγούμενο όγκο.

Η επέκταση των μέτρων ελεύθερου εμπορίου ήταν στο επίκεντρο ορισμένων από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων στην Πολωνία και το Βέλγιο, μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής και των διοικητικών επιβαρύνσεων.

To άρθρο Αγρότες – ΕΕ: Συμφωνία συμβιβασμού για παράταση του αφορολόγητου εμπορίου για την Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button