ΕνημέρωσηΟικονομία

Τράπεζες και επιτόκια έδωσαν τον ρυθμό στο ελληνικό χρηματιστήριο

Κοντά στην περιοχή των 1.460 μονάδων επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, τις ανακοινώσεις για τα μερίσματα, την θετική αναθεώρηση τηε κερδοφορίας και την βελτίωση της εικόνας των αγορών του εξωτερικού μετά την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η επίσημη έγκριση του SSM προς τις τράπεζες, να διανείμουν μερίσματα για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, έδωσε ώθηση στο χρηματιστήριο και ανέβασε τον πήχη των κεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε φάση πώλησης έχοντας ωστόσο δώσει σοβαρές ελπίδες αντιστροφής τάσης επιστρέφοντας από τα τοπικά χαμηλά των 1.422 μονάδων».

Ενώ επισημαίνει πως η μάχη της ανόδου δεν έχει κερδηθεί ακόμα, αφού η αναγκαία συνθήκη προϋποθέτει ανακατάληψη της αντίστασης των 1.464 μονάδων.

Παρόλα αυτά η πτωτική δυναμική έχει αναχαιτιστεί, το αντίπαλο δέος των αγοραστών δήλωσε «παρών» πολύ πριν τις 1.400 μονάδες και η προοπτική πλέον αρχίζει να γυρίζει υπέρ των αισιόδοξων, επισημαίνει.

Παράλληλα, σημειώνει πως η διάσπαση της αντίστασης των 1.464 μονάδων θα δώσει ένα νέο υψηλό 13 ετών καθώς θα σημάνει την ολοκλήρωση της διόρθωσης από τις 1.505 μονάδες με τους ταλαντωτές να υπόσχονται ένα πολύ αξιόλογο δυνητικό ανοδικό περιθώριο.

«Επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης κινείται ανάμεσα στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, οι πτωτικές συνεδριάσεις έχουν τζίρους με φθίνουσα πορεία και ο τραπεζικός δείκτης δείχνει αρκετά ζωηρός σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά φτιάχνοντας τάση και διαθέσεις. Αν και η εικόνα είναι οριακή το καθοδικό σενάριο μπορεί να ακυρωθεί ξαναβάζοντας στο τραπέζι την καταγραφή νέων υψηλών έτους»

«Η ένταση και η δυναμική της διαφυγής από την περιοχή των 1.464 μονάδων θα κρίνει και δυνητικό περιθώριο ανόδου πάνω από τις 1.505 μονάδες».

Ευρωεκλογές 2024

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button