ΕνημέρωσηΟικονομία

Ξεπέρασε τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά και οδεύει ολοταχώς για τα 2.600 δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές – Galaksias Portal News

Γεωπολιτικοί και διαρθρωτικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει τον χρυσό σε τροχιά να φθάσει τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έναν βετεράνο αναλυτή ο οποίος μίλησες στο CNBC.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει διαδοχικά υψηλά ρεκόρ φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμη την Πέμπτη (4.4.2024), όταν ο χρυσός στην αγορά spot ξεπέρασε προσωρινά το «φράγμα» των 2.300 δολαρίων πριν υποχωρήσει ελαφρώς.

Νωρίς την Παρασκευή διαπραγματευόταν γύρω στα 2278 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι λόγοι πίσω από την άνοδό του -και πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα -είναι «καυτά» θέματα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών, ιδίως καθώς τα κέρδη των χρηματιστηρίων παραμένουν ισχυρά.

Ο Juerg Kiener, επικεφαλής επενδύσεων στην Swiss Asia Capital, δήλωσε ότι η ανάλυση της μελλοντικής καμπύλης για τον χρυσό «φαίνεται φανταστική».

«Αν κοιτάξετε την προθεσμιακή καμπύλη για ένα έτος, είναι περίπου στο 26, ή 2.600 δολάρια. Νομίζω ότι μπορεί να είμαστε πολύ ταχείς καθώς αφήνουμε το 23 ή 2.300 δολάρια, έχει πολλή ανεβασμένη ζήτηση», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η κατάρρευση των αποθεμάτων στην αγορά χρυσού θέτει «πολλές παραγωγικές δομές σε κίνδυνο».

Πρόσθεσε επίσης πως σε περίπτωση που έχουμε ένα short squeeze οι αριθμοί θα πάνε πολύ πιο ψηλά.

To short squeeze είναι όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου αυξάνεται απότομα και όσοι έχουν short θέσεις -δηλαδή στοιχημάτιζαν σε πτώση των τιμών- αναγκάζονται να αγοράσουν το περιουσιακό στοιχείο για να αποτρέψουν περισσότερες απώλειες, οδηγώντας συνήθως την τιμή ακόμη περισσότερο.

Ο Kiener ανέφερε επίσης τη γεωπολιτική κατάσταση, τη μετάβαση σε έναν «πολυπολικό κόσμο» και τις μεταβαλλόμενες διεθνείς εμπορικές δομές ως λόγους για την ανοδική του στάση απέναντι στην τιμή του χρυσού. Ένας άλλος λόγος είναι οι κυβερνήσεις που «τυπώνουν χρήμα σαν να μην υπάρχει αύριο», πρόσθεσε.

Ο χρυσός θεωρείται συνήθως ως το λεγόμενο «ασφαλές καταφύγιο» και επίσης ως πιθανό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.
Η γεωπολιτική έχει αναφερθεί από αρκετούς αναλυτές ως βάση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής περίπτωσης για τον χρυσό, εν μέσω των πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία, των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών και της πιθανότητας ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες. Ένας άλλος συχνά αναφερόμενος παράγοντας είναι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Fed, από τις οποίες αναμένονται τρεις φέτος. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να αυξάνει την ελκυστικότητα του χρυσού, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα.

«Έχουμε μια μαζική ροή πολύτιμου μετάλλου που εγκαταλείπει τη Δύση», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «πραγματική μετατόπιση» προς την αυξανόμενη ζήτηση πολύτιμων υλών στην Ασία και ευρύτερα στις BRIC.

 

To άρθρο Χρυσός: Ξεπέρασε τα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά και οδεύει ολοταχώς για τα 2.600 δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button