ΕνημέρωσηΠολιτική

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών – Galaksias Portal News

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλία, καθώς ολοένα και περισσότερα τρακτέρ καταφτάνουν σε αυτά. Οι διεκδικήσεις των αγροτών της περιοχής έχουν ως αφετηρία ή ενισχύονται, από τις καταστροφές που υπέστη στο σύνολό του ο αγροτικού κόσμος, από την καταστροφική κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου “Daniel” και είχε ως συνέπεια την ολική καταστροφή μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης, καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου αλλά και του αγροτικού εξοπλισμού των θεσσαλών.

Αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μπλόκα στον κόμβο του Πλατύκαμπου από αγρότες της Λάρισας, στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου Ε65 από τους αγρότες της Καρδίτσας, στον Ζάρκο από τους αγρότες των Τρικάλων, στον Αλμυρό και τον Ριζόμυλο από αγρότες της Μαγνησίας, ενώ οι αγρότες της Νάουσας βρίσκονται στην είσοδο της πόλης.

Οι αγρότες τονίζουν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συντονίσουν πανθεσσαλική επιτροπή, με σκοπό να βρεθούν στην Αθήνα και να συναντηθούν με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυγενάκης: Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή

Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στα μπλόκα, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα», ανέφερε, χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα των αγροτών. Οι εικόνες που είδαμε χτες μας θλίβουν όλους, δεν θέλουμε να επαναληφθούν», ανέφερε για τα επεισόδια στην Καρδίτσα.

Γιατί ανησυχεί η Κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν και κατανοούν την δυσχαιρή θέση του αγροτικού κόσμου, υπενθυμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, η κυβέρνηση στάθηκε άμεσα και δίπλα στο πλευρό των πληγέντων, επιφέροντας λύσεις, υπό ακραίες συνθήκες. Τονίζουν δε, ότι η στάση αυτή δεν έχει αλλάξει και η κυβέρνηση εξακολουθεί και είναι ανοιχτή στο διάλογο για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών, προκειμένου να βρεθούν λύσεις το ταχύτερο δυνατό.

«Σεβόμαστε τα αιτήματα, τα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε επίσης πως ,η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικές πράξεις, επικαλούμενες «μια σειρά από καταβολές αποζημιώσεων, προκαταβολών και για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρωτοφανών φυσικών φαινομένων στη Θεσσαλία και συνολικά». Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη “το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές 150 εκατομμυρίων και μια σειρά από χρήματα έχουν διασφαλιστεί, μετά και τη παρέμβαση του Πρωθυπουργού, μετά τις πολύ έντονες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία”. Δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση ακούει “με προσοχή όλα τα αιτήματα των αγροτών, τα αξιολογούμε, προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Και νομίζω, εάν δει κανείς συγκριτικά τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι σε περιόδους κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που επιλύονται».

Ωστόσο, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όπως πριν λίγες μέρες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, άφησε αιχμές, για την υποκίνηση των κινητοποιήσεων των αγροτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως “σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτικών δυνάμεων, που πολλές φορές επισπεύδουν κάποιες αντιδράσεις για να δημιουργείται μία ένταση”. Ο κ. Μαρινάκης παρατήρησε ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά τον αγροτικό κόσμο ή την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία όπως είπε «είναι να λύνει προβλήματα όλων των αγροτών και όλων των επαγγελματιών».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button