Επικαιρότητα

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες – Νέο ραντεβού την Κυριακή 4/2 στον κόμβο Πεζών (vid) – Galaksias.com

Σε επίπεδο Κρήτης, η αρχή έγινε στον κόμβο των Πεζών χθες Κυριακή από αγρότες και κτηνοτρόφους, με νέο κάλεσμα να απευθύνεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αστερουσίων και Ηρακλείου για την ερχόμενη Κυριακή 4/2

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους αγρότες της Κρήτης, την ώρα που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την ενίσχυση των μπλόκων, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής.

Σε επίπεδο Κρήτης, η αρχή έγινε στον κόμβο των Πεζών από αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν συνάδελφοί τους στον κόμβο των Μουρνιών στις 31 Ιανουαρίου. Μάλιστα, νέο ραντεβού για την ερχόμενη Κυριακή 4/2 δίνουν οι αγρότες του Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να πείσουν την κυβέρνηση για τα δίκαια αιτήματά τους.  

Χθες Κυριακή, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, αγρότες στον κόμβο των Πεζών έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς την κυβέρνηση, ενώ στην ευρύτερη περιοχή προκλήθηκε κυκλοφοριακή αναστάτωση μετά το συμβολικό κλείσιμο του κόμβου για 15 λεπτά.

Αγρότες αντιδρούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα γεωργικά εφόδια και στις ζωοτροφές που έχουν απογειωθεί.

Όπως σημείωσαν, δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, ενώ η έλλειψη εισοδήματος λόγω ακαρπίας στις ελιές και της καταστροφής στα αμπέλια επιδείνωσαν την όλη κατάσταση.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV από το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων:

Χθες Κυριακή το μεσημέρι έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας τα πρώτα τρακτέρ αγροτών από τη Θεσσαλία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους, ενώ μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίζεται ενόψει της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. «Κατανοούμε την ανασφάλεια των αγροτών. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Αγρότες της Κρήτης ενώνουν τις φωνές τους με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας και συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, ενώ την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί παγκρήτια συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, με τη συμμετοχή και μελισσοκόμων του νησιού.

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών με κάλεσμα σε νέο ραντεβού στον κόμβο Πεζών εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού, που αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων και Ηρακλείου και παραβρέθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην κινητοποίηση στον κόμβο Πεζών.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συμβολικό κλείσιμο του κόμβου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  συνέλευση όπου επιβεβαιώθηκε η θέληση συνέχισης του αγώνα με νέες συσκέψεις σε χωριά του νομού και κλιμάκωση της πάλης μας με νέα κινητοποίηση την επόμενη Κυριακή 4/2 στο ίδιο σημείο στις 11:00. Ταυτόχρονα συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα, που αυτή η στιγμή βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Απαντάμε ότι επιχείρηση συκοφάντησης και υπονόμευσης του αγώνα μας από την κυβέρνηση δεν περνά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που στήνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Επίσης την απάντηση στον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση την έδωσαν οι αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και  της ομάδας της ΟΓΕ Αρχανών, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Επίσης στο πλευρό μας βρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήμο Αρχανών, Γιώργος Γενετζάκης, Φρόσω Μαρκοδημητράκη και στον Δήμο Βιάννου, Κώστας Μωυσάκης.

Βρισκόμαστε στο δρόμο του Αγώνα παλεύοντας και διεκδικώντας :

1)            Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά  με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.

2)            Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

3)            Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά /kwh και κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

4)            Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο  στις ιδιωτικές εταιρείες.  

5)            Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία .

6)            Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

7)            Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισής και προστασίας. 

Όλοι στον αγώνα για την επιβίωσή μας.

Όλοι στον κόμβο των ΠΕΖΩΝ την Κυριακή στις 4/2/2024 στις 11  π.μ.

Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων

Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button