ΕνημέρωσηΟικονομία

Το μήνυμα που ελήφθη με καθυστέρηση, το ψηφιακό τρικ για την εξεταστική στα ΑΕΙ, η εγκύκλιος σε 10.000 ιερείς, η ανοικτή πληγή των Τεμπών και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη μεγάλη επένδυση της Αμφιλοχίας

Το μήνυμα ελήφθη;

Πρόσθετη αρωγή στους Θεσσαλούς αγρότες 5.000 έως 10.000 ευρώ, για τον εξοπλισμό τους, την οποία αναμένεται να αιτηθούν τουλάχιστον 16.000 αγρότες και να την λάβουν εντός 10ημέρου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΣΚΑΪ). Το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Με καθυστέρηση, και αφού εμφανίστηκαν αρκετά μπλόκα στους δρόμους, παραδέχθηκε ότι είναι δικαιολογημένα τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών, ότι καθυστέρησε να έρθει η τροπολογία για το ρεύμα ενώ είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει αναστολή πληρωμών για δυο χρόνια στο ρεύμα, καμία διακοπή ρεύματος στο ενδιάμεσο – έγιναν αστοχίες που διορθώθηκαν- και στη συνέχει πενταετή ρύθμιση των οφειλών με μηδενικό επιτόκιο. Στο τραπέζι είναι και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός πιέζει τους συναρμόδιους υπουργούς να τρέξουν ώστε οι αγρότες να αισθανθούν ότι δίνονται λύσεις στα προβλήματα τους και σιγά-σιγά να αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Ο κόφτης των Βρυξελλών

Δεν είναι όμως στους δρόμους μόνον οι Έλληνες αγρότες. Σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο οι κινητοποιήσεις είναι πολύ πιο μαζικές. Οι αγρότες δείχνουν τα δόντια τους στις Βρυξέλλες που τα έκανε θάλασσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε εποχή που η κλιματική αλλαγή με τα ακραία φαινόμενα προκαλεί μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή, η ΕΕ μείωσε κατά 20% τα ποσά της ενίσχυσης τους λόγω ..Ουκρανίας. Έρχονται ευρωεκλογές και ήδη τα ευρωπαϊκά κόμματα ανησυχούν για την διείσδυση της Ακροδεξιάς στα αγροτικά κινήματα, κάτι που ευτυχώς εδώ δεν συνέβη.

Από τα… ξεφούσκωτα λάστιχα στο ψηφιακό τρικ

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ρωμαίος είχε την ιδέα η αστυνομία αντί να έλθει σε συμπλοκή με τους αγρότες, μέσα στη νύχτα να …τρυπήσει τα λάστιχα των τρακτέρ! Σε λίγες ημέρες διαλύθηκαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ένα άλλο «τρικ». Έστειλε εγκύκλιο στα ΑΕΙ ότι παρά τις καταλήψεις, η εξεταστική θα γίνει κανονικά, με ψηφιακά μέσα. Υπάρχει νομική υποχρεωτικότητα διότι η κατάληψη είναι παράνομη πράξη και όχι ανώτερα βία, άρα μια έκτακτη συνθήκη, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ψηφιακή εξεταστική, όπως είναι το σκεπτικό. Συγκλήθηκε και η σύνοδος των πρυτάνεων που αποφάσισε ομόφωνα ότι η εξεταστική θα γίνει οπωσδήποτε ακόμη και με ψηφιακή μορφή. Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα η οποία θα ελέγξει εάν κάποιοι εμποδίζουν τις εξετάσεις (φοιτητές, εξωσχολικοί ή και καθηγητές). Ο καθένας έρχεται προ των ευθυνών του.

«Έσπασαν»

Όπως έσπασαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις επί Ρωμαίου, έτσι φαίνεται να διαλύονται και κάποιες από τις καταλήψεις σε ΑΕΙ επί Πιερρακάκη. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της οποίας ο πρύτανης Παναγιώτης Γκλαβίνης δήλωνε ότι «ο κάθε αγώνας έχει τις συνέπειες του». Είναι από τους πρώτους που επέστρεψαν στα καθήκοντα τους και η εξεταστική θα γίνει κανονικά, έσπασε μια από τις πιο σκληρές καταλήψεις. Κάτι ανάλογο έγινε και με το Χημικό Πάτρας, μια ακόμη σκληρή κατάληψη που διαλύθηκε. Έπεται και συνέχεια.

«Πέτσινα» πτυχία;

Όσο για το αδιάβλητο των ψηφιακών εξετάσεων που κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί το υπουργείο Παιδείας, αυτό διαψεύδεται από την κυβέρνηση. Τα ψηφιακά μέσα δοκιμάστηκαν επί Covid. «Δηλαδή υπάρχει καθηγητής που υποστηρίζει ότι έδωσε «πέτσινα» πτυχία;» αναρωτήθηκε κυβερνητική πηγή. Οι φοιτητές που θέλουν να δώσουν εξετάσεις δεν θα έπρεπε να εμποδίζονται από μειοψηφίες. Όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τα μη κρατικά ΑΕΙ ή με όποιο άλλο αίτημα υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

Ο «άμβωνας»

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε εγκύκλιο η οποία θα διαβαστεί από 10.000 ιερείς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα, με τις θέσεις της για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Σχετικά φυλλάδια θα διανεμηθούν και στο ποίμνιο. Η Εκκλησία «είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο» τονίζεται.

Αιχμές για το «ναι»

Αφήνει σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση και τους βουλευτές που θα ψηφίσουν την ρύθμιση. «Οἱ ἐμπνευστές τοῦ νομοσχεδίου καί οἱ συνευδοκοῦντες σέ αὐτό προωθοῦν τήν κατάργηση τῆς πατρότητας καί τῆς μητρότητας καί τήν μετατροπή τους σέ οὐδέτερη γονεϊκότητα, τήν ἐξαφάνιση τῶν ρόλων τῶν δύο φύλων μέσα στήν οἰκογένεια καί θέτουν πάνω ἀπό τά συμφέροντα τῶν μελλοντικῶν παιδιῶν τίς σεξουαλικές ἐπιλογές τῶν ὁμοφυλοφίλων ἐνηλίκων» αναφέρει.

Αγαπά και τους ομοφυλόφιλους!

Είναι η πρώτη φορά όμως που η Ιερά Σύνοδος διαμηνύει ότι ἡ Ἐκκλησία ἀγαπᾶ και τους ομοφυλόφιλους. Αγαπά «ὅλα τά βαπτισθέντα παιδιά της καί ὅλους τούς ἀνθρώπους πού εἶναι δημιουργήματα τοῦ Θεοῦ, μικρούς καί μεγάλους, ἀγάμους καί ἐγγάμους, Κληρικούς, Μοναχούς καί Λαϊκούς, ἐπιστήμονες καί μή, ἄρχοντες καί ἑτεροφύλους καί ὁμοφυλοφίλους, καί ἀσκεῖ τήν φιλάνθρωπη ἀγάπη της, ἀρκεῖ, βέβαια, νά τό θέλουν καί οἱ ἴδιοι». Επίσης σε αντίθεση με την εισήγηση του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου στην Ιερά Σύνοδο που άφηνε αιχμές σε βάρος του πρωθυπουργού και των «μη θεσμικών συμβούλων του» όπως τους χαρακτήριζε, η εγκύκλιο αποφεύγει τον πειρασμό της πολιτικής στόχευσης.

Μικρές συνάξεις

Εκκλησιαστικοί κύκλοι τόνιζαν, πάντως, ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες αντιδράσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που τοποθετείται γύρω στις 12 – 13 Φεβρουαρίου. Κάποιες συνάξεις έκαναν οι μητροπολίτες Φθιώτιδος Συμεών, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, αλλά με μικρό αριθμό πιστών. Την Κυριακή ο άμβωνας θα είναι λάβρος αλλά ανησυχητική συνέχεια δεν αναμένεται.

Η επιστολή Γαβριήλ

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ ήταν από τους πρώτους που έστειλαν επιστολή στους βουλευτές της επαρχίας του καλώντας τους να μην ψηφίσουν την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Προκάλεσε ενόχληση στο Μαξίμου και πάγο στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η μεγάλη πληγή των Τεμπών

Το δείχνουν και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν κλείνει η πληγή που άνοιξε με την τραγωδία στα Τέμπη στα τέλη του περυσινού Φεβρουαρίου. Και όσο πλησιάζουμε στη μαύρη επέτειο, τόσο θα φουντώνει ο υπόκωφος θόρυβος για τη Δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε, για τις επιτροπές διερεύνησης που χάθηκαν στη μετάφραση, για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις καθυστερήσεις των σιδηροδρομικών έργων και στη σκανδαλώδη εγκατάλειψη του ΟΣΕ που συντηρεί το δίκτυο. Όσο για την επιτροπή της Βουλής, ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια παρακολούθησης όσων συμβαίνουν εκεί μετά και από τη συνταρακτική παρέμβαση της μητέρας ενός από τα θύματα της πολυετούς απραξίας όσων διαχειρίζονται τον ΟΣΕ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη στρατηγική επένδυση της Αμφιλοχίας

Καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεγάλη επένδυση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη μονάδα αντιλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας. Πρόκειται για επένδυση 650 εκατ. ευρώ, με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, που δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Είναι ένα από τα έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και για το οποίο ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης που θα ξεναγήσει τον πρωθυπουργό στο μεγάλο εργοτάξιο, έχει δώσει αγώνα αρκετών ετών. Εδώ και δέκα χρόνια σχεδιάζεται το έργο που πλέον βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής. Ο Γ. Περιστέρης μιλάει επί χρόνια για την ανάγκη υλοποίησης τέτοιων έργων αποθήκευσης που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα σε αναταράξεις όπως αυτή που ζούμε την τελευταία διετία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ιδιωτικά έργα της ΤΕΡΝΑ

Και μια και μιλάμε για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αξίζει να επισημάνουμε τον σχεδόν αθόρυβο τρόπο με τον οποίο ο όμιλος αναλαμβάνει την εκτέλεση των σημαντικότερων ιδιωτικών οικοδομικών έργων, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων επενδυτών στην εγχώρια αγορά real estate. Τελευταίο κομμάτι στο παζλ των μεγάλων ιδιωτικών έργων που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η ΤΕΡΝΑ είναι το έργο «The Grid», προϋπολογισμού σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό των NOVAL και BROOKLANE. Η ΤΕΡΝΑ έχει εκτελέσει κι αλλά έργα για λογαριασμό της NOVAL, ενώ την έχουν εμπιστευθεί για τις επενδύσεις τους σε κτίρια γραφείων ή άλλων χρήσεων σημαντικοί όμιλοι της αγοράς ακινήτων, οπως η PRODEA, η DIMAND, η GRIVALIA κ.α. Δεν είναι τυχαίο πως ποσοστό άνω του 60% από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΤΕΡΝΑ προέρχεται σήμερα από ιδιωτικά έργα για τρίτους ή από τις επενδύσεις που προωθεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Καταλαβαίνουμε τη διαφορά περιθωρίων και τα άλλα οφέλη σε σχέση με τους κινδύνους ενός δημοσίου έργου.

Θέλουμε ευρωπαϊκή παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών;

Μεγάλος θόρυβος έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για τη δυνατότητα του ομίλου Μυτιληναίος μέσω της Αλουμίνιον για παραγωγή γαλλίου ενός μετάλλου που είναι κρίσιμο στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών και άλλων ψηφιακών εξαρτημάτων από τα ραντάρ μέχρι τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Η Κίνα παράγει σήμερα το 98% του γάλλιου που χρησιμοποιείται διεθνώς και το περασμένο καλοκαίρι έθεσε φραγμούς στις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, η Κομισιόν είχε ζητήσει από τον όμιλο Μυτιληναίου να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου στη μονάδα της Αλουμίνιον στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Για να προχωρήσει, όμως, μια τέτοια επένδυση που δεν είναι καθόλου μικρή, η Μυτιληναίος και πιθανώς κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου θα χρειαστούν στήριξη και δεσμεύσεις. Φανταστείτε να υλοποιήσουν μια επένδυση 250 – 300 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο να τα βρουν οι Βρυξέλλες με το Πεκίνο και να δυσκολευτούν να την αποσβέσουν; Η Κίνα είχε καταφέρει την περίοδο 2012 – 2017 με βροχή επιδοτήσεων να τσακίσει το διεθνή ανταγωνισμό στο γάλλιο και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο μονοπώλιο. Ποιος μας λέει πως δεν θα κάνει το ίδιο μέσα στα επόμενα χρόνια και αφού έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στην Ευρώπη; Αντίστοιχο δίλημμα αντιμετωπίζουν και άλλοι επενδυτές σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη εν μέσω διφορούμενης στάσης από κράτη – μέλη που από τη μία διακηρύσσουν την ανάγκη απεξάρτησης της Ε.Ε. από την Κίνα και από την άλλη σιγοντάρουν τοπικές αντιδράσεις σε κάθε σχέδιο εξόρυξης. Εδώ χρειάζεται ξεκάθαρη στάση από την Ε.Ε. πριν είναι αργά.

Κάποια στιγμή τελειώνει το παραμύθι

Πλέον η υπόθεση με τη διαμάχη μεταξύ του Χάρη Καρώνη της Viva Wallet και της αμερικανικής JP Morgan έχει ξεφύγει από τη σφαίρα των επιχειρηματικών αντιθέσεων και έχει περάσει στη σφαίρα της ψυχολογικής ανάλυσης! Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει εξάλλου το ταλέντο να μετατρέπει σε προσωπική βεντέτα σχεδόν κάθε εταιρική διαφωνία! Η στήλη, που έχει ασχοληθεί ξανά με το ζήτημα, δεν έχει καμία αμφιβολία για την κατάληξη της υπόθεσης. Κάποια στιγμή η JP Morgan θα αναχωρήσει προς άλλες πολιτείες αφού βρει που θα διαθέσει το 49% των μετοχών που αγόρασε (καθόλου φθηνά) πριν από λίγα χρόνια. Ο τόπος είναι γεμάτος μονόκερους. Χωρίς ταύρους εν υαλοπωλείω! Όσο για την πορεία της Viva Wallet, ευχόμαστε τα καλύτερα γιατί η εταιρεία αποτελεί μία από τις πρέσβειρες της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας. Δεν έχουμε και πολλές.

To άρθρο Το μήνυμα που ελήφθη με καθυστέρηση, το ψηφιακό τρικ για την εξεταστική στα ΑΕΙ, η εγκύκλιος σε 10.000 ιερείς, η ανοικτή πληγή των Τεμπών και η επίσκεψη Μητσοτάκη στη μεγάλη επένδυση της Αμφιλοχίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button