ΕνημέρωσηΟικονομία

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια για άλλον ένα μήνα  – Galaksias Portal News

Σταθερά για άλλον ένα μήνα κράτησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου με ανακοίνωση που δημοσίευσε την Πέμπτη (7.3.2024), ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό ιδίως για το 2024, γεγονός που αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα.

Η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% το 2024, 2% το 2025 και 1,9% το 2026. Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και κατά μέσο όρο 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2% για το 2025.

Η ΕΚΤ επανέλαβε για άλλη μία φορά πως είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ενώ θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τα δεδομένα. Η ανακοίνωση αναφέρει πως αν και οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών.

Ωστόσο, αναθεώρηση προς τα κάτω επεφύλασσαν οι αναλυτές της τράπεζας και την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2024 στο 0,6%, με την οικονομική δραστηριότητα να αναμένεται να παραμείνει υποτονική στο εγγύς μέλλον. Στη συνέχεια, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει και να αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποστηριζόμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.

Η ΕΚΤ αναφέρει πως οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

Όσον  αφορά το χαρτοφυλάκιο APP θα συνεχίσει να μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς δεν επανεπενδύονται πλέον κεφάλαια από τίτλους που λήγουν.

Το ΔΣ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις κύριες πληρωμές από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο ενώ το ΔΣ σκοπεύει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη του 2024.

Αναφέρεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

To άρθρο ΕΚΤ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια για άλλον ένα μήνα  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button