ΕνημέρωσηΟικονομία

«Φαντασιώσεις τα περί απόσυρσης του πετρελαίου και φυσικού αερίου» – Galaksias Portal News

Μήνυμα προς τις απανταχού κυβερνήσεις έστειλαν χθες (19.3.2024) οι διευθύνοντες των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών του πλανήτη από το βήμα του συνεδρίου CERAWeek που λαμβάνει χώρα στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Τόσο οι επικεφαλής κρατικών πετρελαϊκών εταιριών όπως η Saudi Aramco, όσο και πολυεθνικών όπως η ExxonMobil, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο στις ΗΠΑ, στάθηκαν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απότομης μείωσης της διαθεσιμότητας πετρελαίου και αερίου, διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τον τρόπο ζωής.

Συγκεκριμένα, ο CEO της Aramco, Αμίν Νασέρ (Amin Naser), τόνισε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της απόσυρσης του πετρελαίου και του αερίου».

Ο Ντάρεν Γουντς (Daren Woods) της ExxonMobil, σχολίασε ότι «όλοι θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά κανείς δεν θέλει να πληρώσει. Κατ’ επέκταση, δεν συμμετέχουν οι αγορές, δεν υπάρχουν τα κίνητρα για αυτές τις πολύ υψηλές επενδύσεις».

Ο Ουαέλ Σαουάν (Wael Sawan) της Shell υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε να βασιζόμαστε έντονα στην τύχη για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», επισημαίνοντας έτσι τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας.

Από την πλευρά του πολιτικού κόσμου, η υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ (Jennifer Granholm), είπε ότι «πρώτα πρέπει να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες του σήμερα και να κρατήσουμε ανοιχτά τα φώτα. Έπειτα θα κινηθούμε στην πραγματικότητα του αύριο».

Με τον τρόπο αυτό έδωσε το μήνυμα ότι ο Λευκός Οίκος βλέπει ρεαλιστικά το θέμα και δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια απότομη ενεργειακή μετάβαση προς καθαρότερες πηγές που θα μπορούσε να απειλήσει την ομαλή τροφοδοσία ή να αυξήσει υπέρμετρα τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Όλα αυτά ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ένα «πάγωμα» στην αδειοδότηση νέων σταθμών εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι τις εκλογές το Νοέμβριο. Πρόκειται για το καύσιμο στο οποίο στηρίζεται πλέον η Ευρώπη από τη στιγμή που σχεδόν μηδενίστηκαν οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που λαμβάνει μέσω αγωγών.

Πάντως, ο κλάδος εκτιμά ότι πρόκειται για καθαρά επικοινωνιακή κίνηση που δεν θα επηρεάσει τα σχεδιαζόμενα έργα. Η ίδια η Γκράνχολμ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σε ένα χρόνο θα έχουμε αφήσει αυτή την υπόθεση πίσω μας».

Τέλος, σύμφωνα με το SPGlobal, σε πάνελ του συνεδρίου συζητήθηκε η μακροπρόθεσμη προοπτική του κλάδου στις ΗΠΑ. Τα στελέχη των πετρελαϊκών εκτιμούν ότι τα ορυκτά καύσιμα έχουν έναν ορίζοντα 80 ετών ακόμη μπροστά τους στη χώρα.

Σήμερα η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό τόσο στις ΗΠΑ, όσο και διεθνώς. Η εκτίμηση του κλάδου είναι ότι φέτος θα σπάσει νέο ρεκόρ με 103-104 εκατ. βαρέλια/ημέρα έναντι 101,3 εκατ. βαρελιών πέρυσι.

To άρθρο Αιχμηροί οι CEO των μεγάλων πετρελαϊκών: «Φαντασιώσεις τα περί απόσυρσης του πετρελαίου και φυσικού αερίου» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button