Κόσμος

Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εξαλείψουν τα τρανς λιπαρά – Galaksias.com

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη καλύπτεται πλέον από αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα και κάλεσε τις χώρες που υστερούν να καλύψουν τη διαφορά.

Ο ΠΟΥ ζήτησε το 2018 να εξαλειφθούν τα βιομηχανικά παραγόμενα λιπαρά οξέα στα τρόφιμα παγκοσμίως έως το 2023, εν μέσω στοιχείων ότι προκαλούν 500.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Ο στόχος δεν επιτεύχθηκε και μετατέθηκε για το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, 53 χώρες που καλύπτουν το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού εφαρμόζουν τώρα πολιτικές βέλτιστων πρακτικών για τα τρανς λιπαρά -από 11 χώρες και 6% το 2018. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 183.000 ζωές το χρόνο σώζονται.

«Το τρανς λίπος δεν έχει κανένα γνωστό όφελος για την υγεία, αλλά τεράστιους κινδύνους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τόσες πολλές χώρες έχουν θεσπίσει πολιτικές που απαγορεύουν ή περιορίζουν τα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα», είπε.

Επτά χώρες εφάρμοσαν πολιτικές βέλτιστων πρακτικών το 2023: Αίγυπτος, Μεξικό, Μολδαβία, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Φιλιππίνες και Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόφραξη των αρτηριών

Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά σε συσκευασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα, μαγειρικά έλαια και επάλειψη ψωμιού όπως η μαργαρίνη. Οι παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά επειδή επιτρέπουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα προϊόντα τους και είναι φθηνότερα από ορισμένες εναλλακτικές λύσεις.

Η βέλτιστη πρακτική για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών σημαίνει είτε ένα υποχρεωτικό εθνικό όριο 2 γραμμαρίων των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών ανά 100 γραμμάρια συνολικού λίπους σε όλα τα τρόφιμα ή εθνική απαγόρευση της ή χρήσης των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, τα οποία αποτελούν κύρια πηγή των τρανς λιπαρών.

Τη Δευτέρα, ο Tedros απένειμε τα πρώτα πιστοποιητικά του ΠΟΥ που επικυρώνουν την πρόοδο στην εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων, κατά τη διάρκεια τελετής στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ στη Γενεύη. Οι αποδέκτες ήταν η Δανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη.

Για να είναι επιλέξιμες, οι χώρες πρέπει να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές και στη συνέχεια να τις υποστηρίξουν με αυστηρά συστήματα παρακολούθησης και επιβολής. Οι πιστοποιημένες χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν ενημερωμένα δεδομένα κάθε τρία χρόνια για να διατηρήσουν την κατάστασή τους. Ο Τέντρος προέτρεψε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα και κάλεσε σε συνομιλίες με τη βιομηχανία τροφίμων.

«Επιβλαβές» και «περιττό»

Ο Δανός πρέσβης στον ΟΗΕ στη Γενεύη Ib Petersen είπε ότι οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν στη Δανία πιστεύεται ότι μείωσαν τη στεφανιαία νόσο στη χώρα κατά 11%. «Είναι οι πιο μειονεκτούσες οικονομικά ομάδες που θα ωφεληθούν περισσότερο», είπε.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από αυτές τις ασθένειες το 2019, εκ των οποίων το 85% οφειλόταν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Η απαλλαγή από τα τρανς λιπαρά θεωρείται ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button