ΕνημέρωσηΟικονομία

ΤτΕ: Καμπανάκι για το στεγαστικό – Οι αυξημένες τιμές ακινήτων ανεβάζουν τα ενοίκια

Στο στεγαστικό ζήτημα τραβά την προσοχή η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία επισημαίνει πως κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της απόκτησης κατοικίας και την ενίσχυση της προσφοράς προσιτής κατοικίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η σημαντική και συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων, η οποία οδηγεί και σε άνοδο των ενοικίων.

Όπως επισημαίνει, η κατάσταση αυτή αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για το μέσο νοικοκυριό, καθώς καθιστά απαγορευτική την απόκτηση κατοικίας και αυξάνει σημαντικά το κόστος στέγασης, ειδικά για τα νέα ζευγάρια.

Αυτό επιτείνει την κοινωνική ανισότητα, ενώ έχει αρνητικές προεκτάσεις και στον οικογενειακό προγραμματισμό, δυνητικά επηρεάζοντας δυσμενώς και το ποσοστό γεννήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ με την έκθεση επισημαίνει ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της επενδυτικής ζήτησης για οικιστικά ακίνητα σε περιοχές πρώτης κατοικίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της προσφοράς κατοικίας προσιτής αξίας για την επίλυση του προβλήματος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button