ΑθλητικάΕνημέρωση

Θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ οι νέες χρηματοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα το 2024 – Galaksias Portal News

Θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν πέρυσι, οι νέες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς προς τον αγροτικό τομέα το 2024, όπως ανακοίνωσε ο CEO της, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε η τράπεζα σε περίπου 200 πελάτες της από τη Βόρεια Ελλάδα, μετά τα εγκαίνια της 30ής Agrotica.

Όπως υπογράμμισε o κ. Μεγάλου, «στόχος είναι οι χρηματοδοτήσεις αυτές να συμβάλλουν στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών, την ψηφιοποίηση, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας ευρύτερα για τις χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του 2023 η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, ούσα «η υψηλότερη στην ελληνική αγορά», όπως σημείωσε.

«Για το 2024 στοχεύουμε σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πιστωτικής επέκτασης, με ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη χρηματοδοτούμε έργα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος (FlyOver), η ανάπλαση του χώρου του FIX, η κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή και οι επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας πόρους του Ταμείου, ύψους 330 εκατ. και δικά της κεφάλαια 380 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις επαφές που είχε πρόσφατα με συνολικά 90 εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, ο κ. Μεγάλου δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, τόσο για το επικείμενο placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

«Με την επενδυτική βαθμίδα και την αναμενόμενη αναβάθμιση από τη Moody’s τον Μάρτιο, έχει αλλάξει προς το θετικότερο ο τρόπος που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα και θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το κλίμα αυτό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές» ανέφερε και χαρακτήρισε «εφικτό» τον στόχο να περάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ώριμες αγορές.

Όσον αφορά τους τομείς που μπορούν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ανέφερε τα κέντρα δεδομένων (data centers), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη φαρμακοβιομηχανία, τα ξενοδοχεία και την αγροδιατροφή.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επικεφαλής της Εταιρικής και Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Πειραιώς, Θεόδωρος Τζούρος, ο οποίος σημείωσε ότι «η τράπεζα είναι στο προσκήνιο της χρηματοδότησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις στο επιχειρηματικό τομέα να ανέρχονται το 2023 σε 9,5 δισ. ευρώ». Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Τζούρος είπε ότι «η Πειραιώς έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε 440 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 220 είναι μικρομεσαίες».

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να προσελκύσει 430 δισ. σε επενδύσεις έως το 2032»

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από το καλοκαίρι, ώστε στο τέλος του 2024 να βρίσκονται στο 2,40% και στη λήξη του 2025 να ισορροπήσουν στο 1,5% διατύπωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας, Ηλίας Λεκκός. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι κατά τη δεκαετία 2023 – 2032 η ελληνική οικονομία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις 430 δισ. ευρώ, κάτι που άλλωστε, όπως είπε, είχε συμβεί στη χώρα μας και στο παρελθόν, κατά τη δεκαετία πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε επίσης ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες σήμερα διαμορφώνονται στο 50% του ΑΕΠ έναντι μόλις 15% πριν από λίγα χρόνια.

Στις επενδυτικές στρατηγικές και τις προοπτικές τόσο της εγχώριας όσο και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε κατά την παρουσίασή του ο Μάνος Δροσσατάκης, CEO της IOLCUS Investments, μέλους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Χαρακτήρισε δε ως «πολύ ελκυστικές» τις αποτιμήσεις των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά την υπεραπόδοση το 2023.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button