ΕνημέρωσηΠολιτική

Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή το σχέδιο σύμβασης για τα 7 Canadair – Πότε προβλέπει την παράδοσή τους – Galaksias Portal News

Για το σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια 7 Canadair μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Το σχέδιο ψηφίστηκε από την επιτροπή.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές και τη σχετική πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο, το νομοσχέδιο που εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια των νέων Canadair, δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτή: Είναι ένα πατριωτικό-εθνικό νομοσχέδιο, που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις είπε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, που δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική Πολιτεία, με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια, και μετά από δαιδαλώδες διαπραγματεύσεις, σε εύλογα χρονικά διαστήματα, να μπορέσει να αποκτήσει και να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, που διαθέτει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο σύνολό του τον Απρίλιο, και αφορά προμήθειες αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

Αναφορικά με την απόκτηση των 7 Canadair, είπε ότι οι χρόνοι παράδοσης, με βάση τη σύμβαση, είναι 2 αεροσκάφη το 2027, 1 αεροσκάφος το 2028, 1 αεροσκάφος το 2029 και 3 αεροσκάφη το 2030.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι συνεχίζεται η μίσθωση εναέριων μέσω, μέσω του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, η οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να δώσουν πολύ μεγάλη μάχη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις 990 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα -εκ των οποίων οι 700 αφορούν δασοκομάντος-, την αύξηση των μονάδων δασοκομάντος από 10 σε 16 στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική χώρα, καθώς και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για πρώτη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ όπου υπάρχουν σταθμοί και καλώδια υπερυψηλής τάσης, όπως και περιμετρικά των στρατοπέδων σε διάμετρο 100 μέτρων.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο για πολιτική αντιπαράθεση. Θέλω να σκεφτείτε τι σημαίνει για τους πολίτες και για την κοινωνία να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Και εν τοιαύτη περιπτώσει βλέπετε ότι είναι τέτοια η χρονική διάρκεια παραλαβής των συγκεκριμένων αεροσκαφών, που δεν ξέρει κανένας ποιος θα βρίσκεται σε αυτές τις θέσεις. Δεν έχει να κάνει με το τώρα, έχει να κάνει με την επένδυση στο αύριο της χώρας. Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω θερμά να υποστηρίξετε όλοι αυτό το νομοσχέδιο» κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.

To άρθρο Βουλή: Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή το σχέδιο σύμβασης για τα 7 Canadair – Πότε προβλέπει την παράδοσή τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button