Κόσμος

Ποια είναι η ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση – Galaksias.com

Η ISIS Κορασάν που δημιουργήθηκε το 2014, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4 – 6 χιλιάδες πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο στην ιστορική περιοχή του Λεβάντε, που εκτείνεται από την Τουρκία, περιλαμβάνει τη Συρία και φτάνει μέχρι το Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ.

Μετά την ήττα του ΙΚ στη Συρία το 2019, όσοι απέμειναν κρύφτηκαν στη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Μεταξύ τους και τα μέλη τηςISIS – K, δηλαδή Κορασάν.

Είναι επίσης Σουνιτική οργάνωση, κι έχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν – κεντρική και νότια Ασία. Από το Ανατολικό Ιράν, τα εδάφη Αφγανιστάν έως το Πακιστάν – γι’ αυτό και η δράση της εν λόγω οργάνωσης είχε επικεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις δύο χώρες.

Ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2021 και 2022 η οργάνωση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στο Αφγανιστάν στοχεύοντας στην ηγεσία του, τους Ταλιμπάν. Αλλά έχει κάνει επιθέσεις σε Πακιστάν και Ιράν – Σιίτες.

Παραδείγματος χάρη είχε αναλάβει την ευθύνη τον Σεπτέμβριο του 2022 για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ.

Επιπλέον, την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Όπως και η ISIS, η ISIS Κορασάν έχει αντι-δυτική ρητορική. Ωστόσο, δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη και είναι η πρώτη φορά που χτυπούν τόσο μακριά, στη Μόσχα.

Συνεπώς, παρατηρείται μια εκρηκτική κλιμάκωση από μία οργάνωση που έχει πολλές φορές απειλήσει χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία μετά τα περιστατικά καύσης του Κορανίου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ τη θεωρούν τόσο σημαντική τρομοκρατική οργάνωση, τόσο μεγάλη απειλή, που επί Προεδρία Τραμπ έριξαν εναντίον τους τη γνωστή και ως «μητέρα τη βομβών».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button