ΕνημέρωσηΟικονομία

Μόνο 1 στις 3 προσφυγές δικαιώθηκε για φορολογικά ζητήματα – Galaksias Portal News

Μόνο ένας στους τρεις φορολογουμένους που προχώρησαν σε προσφυγές το 2023 στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), προκειμένου να μειώσουν τις φορολογικές τους παραβάσεις (προς το ΥΠΟΙΚ), δικαιώθηκαν, ενώ περίπου το 65% δεν κατάφεραν να πετύχουν διαγραφή έξτρα φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ, επί συνόλου 6.956 προσφυγών που υποβλήθηκαν το 2023, εκδικάστηκαν 6.527 υποθέσεις, απορρίφθηκαν 4.268 ή ποσοστό 65,3% και απορρίφθηκαν σιωπηρώς 594, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών

Δικαιώθηκαν 1.970 ή ποσοστό 29,8%, δηλαδή 1 στους 3 φορολογούμενους, ενώ:

Στο αρχείο μπήκαν 35 λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.

Συνολικά, από το 2013 που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, εξετάσθηκαν 101.491 υποθέσεις εκ των οποίων 88.638 είναι ενδικοφανείς προσφυγές. Από τις προσφυγές αυτές, εκδικάστηκαν και εκδόθηκαν 84.419 αποφάσεις εκ των οποίων μια στις τέσσερις αποφάσεις ή 20.553 δικαιώνει τελικά τους φορολογουμένους, στις ενστάσεις και απαιτήσεις τους έναντι της Εφορίας.

Πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται από την ΔΕΔ προσέφυγαν στη συνέχεια στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπως προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία (οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στα δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών). 

Ειδικότερα, 3.034 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο τους ενώ από το 2013 οι προσφυγές που έφθασαν στα δικαστήρια ανήλθαν σε 34.046.

Σημειώνεται ότι  εφόσον ο φορολογούμενος αμφισβητεί πράξεις ρητές ή σιωπηρές που εκδίδονται ή συντελούνται από 1/1/2014 και εφεξής σε βάρος του από τη Φορολογική Αρχή οφείλει πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της ΔΕΔ της ΑΑΔΕ, με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη και δεν απαιτείται παράβολο.

Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και ασκείται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών που αρχίζει από τη συντέλεση της κοινοποίησης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η σχετική προθεσμία ορίζεται σε 60 ημέρες.
Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται από τον υπόχρεο, καθώς και από όλα τα φυσικά πρόσωπα που ευθύνονται για την καταβολή του φόρου εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

To άρθρο ΥΠΟΙΚ: Μόνο 1 στις 3 προσφυγές δικαιώθηκε για φορολογικά ζητήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button