Κόσμος

Χαλαρή νίκη ο Verstappen – Εντυπωσιακός ο 18χρονος οδηγός της Ferrari, Bearman – Galaksias.com

Του Γιώργου Παλληκάρη

Μία ακόμη εύκολη νίκη για τον Ολλανδό πιλότο της Red Bull ο οποίος δεν απειλήθηκε στιγμή, ούτε σε αυτό τον αγώνα. Ο Max Verstappen για μία ακόμη φορά αλάνθαστος θα πάρει τη νίκη κάνοντας το 2 στα 2 στο φετινό πρωτάθλημα σε έναν αγώνα που σίγουρα ξεχώρισε ο 18χρονος πιλότος της Ferrari, Bearman ο οποίος πήρε τη θέση του χειρουργημένου (για σκωληκοειδίτιδα) Sainz. Δεύτερος ο Perez (παρά την ποινή 5 δευτ. για μη ασφαλή εκκίνηση εντός του pit lane) δίνοντας στη Red Bull ένα ακόμα 1-2. Τρίτος ο Leclerc, τέταρτος ο Piastri και πέμπτος ο Alonso.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Gasly της Alpine θα εγκαταλείψει στον 1ο γύρο λόγω βλάβης, ενώ ο Stroll της Aston Martin θα χτυπήσει στις μπαριέρες στον 6ο γύρο και θα εγκαταλείψει, φέρνοντας Safety Car στην πίστα για 3 γύρους.

Η πίστα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Jeddah Corniche Circuit» ονομάστηκε ως η «γρηγορότερη » στο ημερολόγιο της Formula 1, με τα μονοθέσια να επιτυγχάνουν μέση ταχύτητα στο γύρο στα 250 χλμ/ώρα. Στη Τζέντα έχουμε λεία άσφαλτο, που δεν φθείρει τα ελαστικά, και πολύ υψηλές ταχύτητες. Μόνο στον ναό της ταχύτητας, τη Μόντσα ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος. Με μήκος 6.174 χιλιόμετρα, η διαδρομή στη Τζέντα είναι η μεγαλύτερη σε δημόσιους δρόμους και η 2η μεγαλύτερη συνολικά, μετά το Σπα. Απαρτίζεται από 27 στροφές, καμία πίστα δεν έχει περισσότερες, και οι οδηγοί θα χρειαστεί να στρίψουν 1350 φορές, πριν τερματίσουν τους 50 γύρους.

Η σειρά εκκίνησης

Καμία έκπληξη, καμία αλλαγή και σε αυτή τη σειρά εκκίνησης με τον Ολλανδό Max Verstappen να ξεκινά πρώτος, με τον Charles Leclerc της Ferrari στην 2η θέση του Grid. Ακολουθεί ο δεύτερος οδηγός της Red Bull, Sergio Perez με τον Alonso να κερδίζει την 4η θέση, μπροστά από τον Oscar Piastri. Να θυμίσουμε πως ο δεύτερος οδηγός της Ferrari, Carlos Sainz, χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα και έτσι την θέση του παίρνει σήμερα ο 18χρονος Oliver Bearman που τρέχει στην F2, ο οποίος μάλιστα ξεκινά από την 10η θέση.

Πως κύλησε ο αγώνας

Ο Ολλανδός θα ξεκινήσει πολύ καλά και θα προστατέψει την 1η του θέση. Και ο δεύτερος Leclerc θα αντέξει την πίεση του Perez, με μία καθαρή εκκίνηση που δεν έκρυβε εκπλήξεις. Ο 18χρονος οδηγός της Ferrari (ο νεότερος στην ιστορία της Ferrari στην F1) όχι μόνο θα επιβιώσει από το στρίμωγμα της 1ης στροφής, αλλά θα πιέσει κιόλας.

Μετά την ολοκλήρωση του 1ου γύρου, ο Gasly θα ακούσει στο team radio τον μηχανικό του να του ζητάει να πάει στα Pits ώστε να αποσυρθεί το μονοθέσιο, χωρίς να δοθεί κάποια παραπάνω λεπτομέρεια. Προφανώς κάποια μεγάλη βλάβη. Κρίμα για τον οδηγό της Alpine.

Μόλις άνοιξε το DRS, οι δύο Red Bull «κατασκήνωσαν» όπως συνηθίζουν στις θέσεις 1-2 με τους Verstappen και Perez να έχουν αποκτήσει μεγάλη απόσταση από τον τρίτο

Στον 6ο γύρο ο Lance Stroll της Aston Martin θα χτυπήσει στον τοίχο, θα σπάσει την ανάρτηση και  θα πέσει πάνω στις μπαριέρες. Αμέσως τίθεται καθεστώς Safety Car και πολλές ομάδες το εκμεταλλεύονται για Pit Stop.

Το Safety Car θα αποχωρήσει στον 9ο γύρο και λόγω των επισκέψεων στα pits, πρώτος είναι ο Norris της McLaren (που δεν άλλαξε ελαστικά) με τον Ολλανδό πίσω του.

Με τις διαφορές να έχουν εκμηδενιστεί λόγω Safety Car, το ενδιαφέρον επιστρέφει στον αγώνα. Βέβαια ο Ολλανδός πολύ γρήγορα θα ξαναπάρει την 1η θέση από το Norris, έχοντας πιο φρέσκα ελαστικά.

Με 15 γύρους από τους 50 να έχουν ολοκληρωθεί και μετά από 2 εγκαταλείψεις και 1 Safety Car, η κατάταξη είναι: Verstappen – Norris – Perez – Leclerc – Hamilton – Piastri – Alonso – Russell – Hulkenberg – Bearman.

Ο Kevin Magnussen θα δεχθεί ποινή 10 δευτ. για μία μικροεπαφή που προκάλεσε με τον Albon.  Στη συνέχεια θα δεχθεί ακόμα 10 δευτ. ποινής καθώς πάτησε εκτός πίστας για μεγάλο διάστημα.

Και ο Sergio Perez θα δεχθεί ποινή 5 δευτ. καθώς εντός του Pit Lane παραλίγο να πέσει πάνω στον Alonso. Unsafe Release.

Απίστευτες ταχύτητες από τα μονοθέσια, στην γρηγορότερη πίστα της σεζόν. Στο 72% της πίστας, οι πιλότοι πηγαίνουν με το γκάζι στο πάτωμα.

Στα μέσα του αγώνα, η εικόνα είναι η πλέον γνώριμη. Πρώτες οι 2 Red Bull και από πίσω ο Leclerc με τον Norris να ακολουθεί και τον Hamilton στην 5η θέση.

Μάλιστα ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής θα έχει μία εντυπωσιακή μάχη με τον Piastri, στην οποία θα αποδείξει έμπρακτα για ποιο λόγο έχει πάρει τόσες νίκες.

Ο 18χρονος Bearman της Ferrari δείχνει εξαιρετική ψυχραιμία και κάνει αυτό ακριβώς που του ζήτησαν οι μηχανικοί του, να μην κάνει ηρωικές προσπάθειες και να κάνει μόνο βέβαιες κινήσεις. Ο 18χρονος αυτό ακριβώς έκανε και κατάφερε να πραγματοποιήσει αρκετές προσπεράσεις καθώς από 10η θέση που ξεκίνησε, τερμάτισε στην 7η.

Ο Max Verstappen θα αντικρίσει ξανά πρώτος την καρό σημαία σε έναν αγώνα που δεν είχε μεγάλες συγκινήσεις: Η τελική κατάταξη είναι: Verstappen – Perez – Leclerc – Piastri – Alonso – Russell – Bearman – Norris – Hamilton – Hulkenberg – Magnussen – Albon – Ocon – Tsunoda – Sargeant – Ricciardo – Bottas – Zhou. Εγκατέλειψαν οι: Gasly και Stroll.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button