Κόσμος

«Αφήνουμε τους ασθενείς στη Γάζα να ουρλιάζουν για ώρες» – Galaksias.com

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Οι γιατροί σε όλη τη Γάζα έχουν περιγράψει ότι χειρουργούν ασθενείς χωρίς αναισθητικό, απομακρύνουν άτομα με χρόνιες παθήσεις και θεραπεύουν σαπισμένες πληγές με περιορισμένες ιατρικές προμήθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λόγω της έλλειψης παυσίπονων αφήνουμε τους ασθενείς να ουρλιάζουν για ώρες και ώρες», είπε ένας γιατρός στο BBC.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα ως «ανείπωτη με λόγια».

Ανέφερε ότι 23 νοσοκομεία στη Γάζα δεν λειτουργούσαν καθόλου από την Κυριακή, ενώ 12 λειτουργούσαν μερικώς και ένα ελάχιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπηρεσία υγείας ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές και η έλλειψη προμηθειών έχουν «εξαντλήσει ένα σύστημα που ήδη δεν διαθέτει πόρους».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι η Χαμάς «χρησιμοποιεί συστηματικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες».

Σε δήλωσή του στο BBC, ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι «δεν «επιτέθηκε σε νοσοκομεία, αλλά μπήκε σε συγκεκριμένες περιοχές για να εξουδετερώσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό της Χαμάς και να συλλάβει τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ ενεργούσε με μεγάλη προσοχή».

Ανέφερε επίσης ότι επέτρεπε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, λένε ότι υπήρξαν «επαναλαμβανόμενοι περιορισμοί πρόσβασης και αρνήσεις».

Υπερπλήρη τα νοσοκομεία

Πολλά από τα νοσοκομεία της Γάζας είναι υπερπλήρη και έχουν περιορισμένο εξοπλισμό, λένε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα νοσοκομεία στη νότια Γάζα λειτουργούν με πάνω από το 300% της χωρητικότητας των κρεβατιών τους.

Τέσσερα νοσοκομεία υπαίθρου έχουν δημιουργηθεί στη Γάζα, με συνολικά 305 κλίνες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Την Κυριακή, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα ήταν η τελευταία εγκατάσταση που δεν λειτουργούσε, μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι βρήκε όπλα στο νοσοκομείο, καθώς και φάρμακα με ονόματα και φωτογραφίες ομήρων πάνω τους και ότι συνέλαβε «εκατοντάδες τρομοκράτες» που κρύβονταν εκεί. «Η Χαμάς συνεχίζει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους πιο ευάλωτους πολίτες της Γάζας χρησιμοποιώντας κυνικά τα νοσοκομεία για τρομοκρατία», ανέφερε στο BBC.

Το προσωπικό σε κοντινά νοσοκομεία λέει ότι η επέμβαση στο Νάσερ τους έχει ασκήσει επιπλέον πίεση.

Ο Yousef al-Akkad, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου της Γάζας στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση εκεί ως «τη χειρότερη που έχουμε αντιμετωπίσει από την αρχή του πολέμου».

«Αυτή η κατάσταση ήταν σοβαρή πριν, οπότε πώς πιστεύετε ότι είναι μετά την υποδοχή χιλιάδων άλλων που έχουν εκτοπιστεί και μένουν τώρα στους διαδρόμους και τους δημόσιους χώρους;»

Είπε ότι το νοσοκομείο δεν είχε αρκετά κρεβάτια για τους ασθενείς που χρειάζονταν θεραπεία, έτσι το προσωπικό έβαζε σεντόνια πάνω σε μεταλλικούς σκελετούς και ξύλα και έβαζε «πολλούς ασθενείς στο πάτωμα χωρίς απολύτως τίποτα».

Άλλοι γιατροί από όλη τη Λωρίδα της Γάζας περιέγραψαν παρόμοιες καταστάσεις. «Ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος με καρδιακή ανακοπή ή καρδιακά προβλήματα, τον βάζουμε στο πάτωμα και αρχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω του», είπε ο Δρ Μαρουάν αλ-Χαμς, διευθυντής του Νοσοκομείου Martyr Mohammed Yusuf al-Najjar της Ράφα.

Πολιτική επιτροπή της Χαμάς διορίζει διευθυντές δημόσιων νοσοκομείων στη Γάζα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι διευθυντές ήταν στη θέση τους πριν η Χαμάς αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας.

Φάρμακα και προμήθειες

Οι γιατροί λένε ότι δυσκολεύονται να εργαστούν με περιορισμένες ιατρικές προμήθειες. «Δεν μπορούμε να βρούμε μια σταγόνα οξυγόνου», είπε γιατρός στο BBC.

«Μας λείπουν αναισθητικά, προμήθειες για τη ΜΕΘ, αντιβιοτικά και τέλος παυσίπονα», είπε ο Δρ αλ-Ακκάντ. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα… δεν έχουμε κανένα κατάλληλο παυσίπονο για αυτούς».

Ένας γιατρός επιβεβαίωσε ότι οι επεμβάσεις πραγματοποιούνταν χωρίς αναισθητικό.

Μια ομάδα του ΠΟΥ είπε ότι συνάντησε πρόσφατα ένα επτάχρονο κορίτσι στο Ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο υπέφερε από εγκαύματα κατά 75%, αλλά δεν μπορούσε να λάβει ανακούφιση από τον πόνο λόγω ελλιπών προμηθειών.

Ο Δρ Μοχάμεντ Σάλχα, αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου Al-Awda της βόρειας Γάζας, είπε ότι άνθρωποι μεταφέρθηκαν εκεί για θεραπεία με γαϊδούρια και άλογα.

«Η καταστροφή είναι όταν οι πληγές των ασθενών σαπίζουν, καθώς οι πληγές είναι ανοιχτές για περισσότερες από δύο ή τρεις εβδομάδες», είπε.

Είπε ότι οι γιατροί εκεί είχαν κάνει χειρουργικές επεμβάσεις υπό το φως των κεφαλιών λόγω ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος.

Προσωπικό χωρισμένο από οικογένειες

Ο ΠΟΥ λέει ότι υπάρχουν περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, αλλά ότι οι περισσότεροι δεν εργάζονται «καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν και να φροντίσουν τις οικογένειές τους».

Ο Δρ al-Akkad είπε ότι ο αριθμός του προσωπικού και των εθελοντών στο νοσοκομείο του έχει αυξηθεί, εν μέρει λόγω των εκτοπισμένων από άλλες περιοχές που έρχονται να βοηθήσουν. Αλλά είπε ότι δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσει τον όγκο των ασθενών και τους τύπους τραυματισμών που δέχονταν.

Μετά τους βομβαρδισμούς, είπε ότι τραυματίες έρχονται στο νοσοκομείο «μοιάζοντας με κοφτά» – ένα πιάτο με κιμά.

«Το ίδιο άτομο έρχεται με εγκεφαλικά τραύματα, σπασμένα πλευρά, σπασμένα άκρα και μερικές φορές χάνει ένα μάτι… κάθε τραυματισμό που μπορείτε να φανταστείτε, μπορείτε να τον δείτε στο νοσοκομείο μας».

Είπε ότι ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί πέντε ή περισσότερους ειδικούς γιατρούς για να αντιμετωπίσει το εύρος των τραυματισμών.

Μερικοί από τους γιατρούς που συνέχισαν να εργάζονται είναι χωρισμένοι από τις οικογένειές τους.

«Η οικογένειά μου είναι μακριά μου για περισσότερους από τρεις μήνες και λαχταρώ να την αγκαλιάσω», είπε ο Δρ Σάλχα στη βόρεια Γάζα, η οικογένεια του οποίου έχει αναζητήσει ασφάλεια στο νότο.

«Η παρηγοριά μου είναι ότι βρίσκομαι εδώ και υπηρετώ παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους για να λάβουν υγειονομική περίθαλψη και να σώσω τη ζωή τους».

Δεν υπάρχει χώρος για χρόνιους ασθενείς

Οι γιατροί είπαν στο BBC ότι οι άνθρωποι στη Γάζα με χρόνιες παθήσεις είχαν «πληρώσει μεγάλο τίμημα».

«Ειλικρινά δεν έχουμε κρεβάτια για αυτούς ή καμία δυνατότητα να τους παρακολουθήσουμε», είπε ο Δρ αλ-Ακκάντ.

«Για όποιον κάνει αιμοκάθαρση τέσσερις φορές την εβδομάδα, τώρα την κάνει μία φορά την εβδομάδα. Αν αυτός ο τύπος έκανε 16 ώρες την εβδομάδα, θα είναι μία ώρα τώρα».

Ορισμένες γυναίκες γεννούν σε σκηνές χωρίς ιατρική υποστήριξη, ενώ τα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες μαιευτικής λένε ότι έχουν περιορισμένη χωρητικότητα.

«Στο ένα τμήμα πεθαίνει ένας άνθρωπος και στο άλλο τμήμα γεννιέται μια νέα ζωή. Γεννιούνται παιδιά και δεν υπάρχει γάλα για αυτά. Το νοσοκομείο παρέχει ένα κουτί γάλα για κάθε παιδί», είπε ο Δρ Salha.

Άνθρωποι έρχονται στα νοσοκομεία με ασθένειες που έχουν εξαπλωθεί σε συνθήκες υπερπληθυσμού και ανθυγιεινών.

«Υπάρχουν ασθένειες και δεν μπορούμε να βρούμε καμία θεραπεία», είπε ο 54χρονος Αμπού Χαλίλ, ο οποίος έχει εκτοπιστεί στη Ράφα στη νότια Γάζα.

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button