Υγεία & Διατροφή

Έφηβος χάκερ απειλούσε μέσω των social media ανήλικο και τους γονείς του – Galaksias Portal News

Ανήλικος, ηλικίας 17 ετών, ταυτοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για απειλές μέσω των social media. Ο έφηβος χάκερ εκτόξευε απειλές σε έναν ανήλικο και τους γονείς του. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο πατέρας του ανήλικου θύματος κατήγγειλε στην αστυνομία τον 17χρονο χάκερ που απειλούσε την οικογένεια, μέσω των social media.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην ταυτοποίηση του 17χρονου, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών καθώς και απειλή μέσω διαδικτύου, σε βάρος έτερου ανηλίκου και των γονέων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία του γονέα του ανηλίκου-θύματος, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος είχε καταφέρει να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε ο ίδιος και ο ανήλικος γιος του.

Επιπλέον, πραγματοποιούσε σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ παράλληλα τους απέστειλε ψευδή και απειλητικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου και άγνωστου λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη της εισαγγελικής Αρχής, από την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ από την επακόλουθη διαδικτυακή έρευνα και την αξιοποίηση ψηφιακών στοιχείων, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ανήλικου-κατηγορουμένου ως διαχειριστή του ανωτέρω λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, διακριβώθηκε η διεύθυνση κατοικίας του, ενώ από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αυτή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 κινητά τηλέφωνα και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη.

Η ΕΛΑΣ, με αφορμή την υπόθεση αυτή, επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα της (www.astynomia.gr) και συγκεκριμένα στο banner οδηγός του πολίτη, είναι διαθέσιμες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών καθώς και την ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

• Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button