Κόσμος

Το Ισραήλ μελετά μια «οδυνηρή απάντηση» κατά του Ιράν χωρίς κλιμάκωση της κρίσης

Τον τετραγωνισμό του κύκλου επιχειρεί το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν γύρω στις 18.00. Για δεύτερη φορά εντός 24 ωρών το Πολεμικό Συμβούλιο δεν ανακοίνωσε μια τελική απόφαση αλλά περιορίστηκε να εξηγήσει πως μελετώνται εναλλακτικές απαντήσεις και διαφορετικές εκδοχές στην επίθεση του Ιράν αλλά με γνώμονα, να μην προκληθεί περιφερειακή πολεμική έκρηξη.

Όλα τα παραπάνω επισημαίνει σε πρωτοσέλιδη ανάρτηση η ιστοσελίδα «The Times of Israel», την ώρα που η «Le Monde» στο πρωτοσέλιδό της σημειώνει πως το Ιράν συγχαίρει τις ένοπλές του δυνάμεις για την επίθεση κατά του Ισραήλ και υπόσχεται πως σε περίπτωση αντιποίνων η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι ακόμη πιο σφοδρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα λοιπόν σε μια δύσκολη εξίσωση που επιχειρεί να λύσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ και της γενικής ευφορίας που επικρατεί στη Τεχεράνη οι ΗΠΑ η Γαλλία και η Βρετανία καθώς και οι φιλοδυτικές αραβικές χώρες, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία προειδοποιούν το Τελ Αβίβ να αποφύγει κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη περιφερειακή και πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι αποκλείεται να στηρίξουν μια επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν που σημαίνει πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν σημαντικά λιγότερες στρατιωτικές δυνατότητες και τεχνολογική επάρκεια αν επιλέξουν μια επίθεση κατά μόνας.

Ορισμένοι κύκλοι στο Τελ Αβίβ και εντός του ισραηλινού στρατού αφήνουν να εννοηθεί πως αν ληφθεί απόφαση για αντίποινα τότε μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να εκτελεστεί εντός των επομένων ωρών, «ακόμη και σήμερα», όπως ειπώθηκε από στρατιωτικές πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε Live εικόνα από την περιοχή:

«Η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα»

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με το Ιράν αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button