Επικαιρότητα

Δεν παίζουμε με την τιμή του γάλακτος και την ποιότητα της φέτας – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι παραβάτες του νόμου θα τιμωρηθούν και θα πληρώσουν τα πρόστιμα, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στους ελέγχους στην αγορά, σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του στον ΣΚΑΙ (Παύλος Τσίμας) και στα Παραπολιτικά (Δημήτρης Τάκης και Χριστίνα Κοραή).

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Πέμπτη, μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή – όπου χρειάζεται- αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, κάνουν ελέγχους στην αγορά, σε σημεία λιανικής πώλησης αλλά και στις πύλες εισόδου της χώρας, στο γάλα και στα προϊόντα του. Ελέγχουν, επίσης, την επισήμανση της ετικέτας Τον συντονισμό των ελέγχων, με απόφαση του ΥπΑΑΤ, έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος.

Παράλληλα, ο Υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε στην αρχή του χρόνου για 164 υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα από το 2016 και ότι δεν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα. Πρόσθετε ότι ζήτησε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις και να καταβληθούν τα πρόστιμα, όχι τόσο για να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αλλά γιατί πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους «δεν με νοιάζει πως λέγεται ή ποιος είναι ο παραβάτης. Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε με την τιμή του γάλακτος ή με την ποιότητα προϊόντων σημαντικών για τη χώρα μας όπως η φέτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ.

Ναι στον διάλογο

«Μέσα από τον διάλογο λύνεις προβλήματα», επανέλαβε ο ΥπΑΑΤ, ενώ αναφερόμενος σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, τόνισε ότι έχουν συγκεκριμένη κομματική προέλευση.

Πρόκειται για στελέχη που ζουν και θρέφονται από τις κινητοποιήσεις- κατά βάση του ΚΚΕ- με την συνεπικουρία των ελαχίστων δυνάμεων που διατηρούν στον χώρο αυτό το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι ελάχιστοι του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε, επίσης, λόγο για «ασυνάρτητες κραυγές» καθώς από τη μια τίθενται αιτήματα, τη λύση των οποίων το ΥπΑΑΤ έχει δρομολογήσει, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η διαφάνεια στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη αιτήματα για χρονοδιαγράμματα στην καταβολή αποζημιώσεων στη Θεσσαλία που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Επίσης χρονοδιαγράμματα έχουν ανακοινωθεί και για τα ειδικά προγράμματα που αφορούν στις παρακάρλιες περιοχές και στο Μέτρο 5.2 για τους κτηνοτρόφους.

«Δεν θα σταματήσουμε να συζητάμε και να απαντάμε σε ερωτήσεις αλλά φαίνεται ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα αιτημάτων», διαπίστωσε ο υπουργός, εξηγώντας ότι υπάρχουν αιτήματα για κατάργηση της ΚΑΠ που ενισχύει το εισόδημα των αγροτών κατά 2,8 δις ετησίων, τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρου, που δεν συζητούνται καν.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι οι πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας λαμβάνουν αποζημιώσεις αυξημένες κατά 40% από εκείνες του ΙΑΝΟΥ και δήλωσε ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί παρότι η ΕΕ αντιλαμβανόμενη τον όγκο του έργου είχε θέσει περιθώριο τα τέσσερα χρόνια.

«Δεν λέμε ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα», είπε ο ΥπΑΑΤ, ούτε ότι πρόκειται να επιλυθούν όταν δοθεί στην κυβέρνηση το masterplan που συντάσσει η εταιρεία HVA. Η υπόθεση της Θεσσαλίας έχει χρόνο μπροστά της και το κόστος ανασυγκρότησης θα κυμανθεί από 3 έως 3,5 δις ευρώ, είπε ο υπουργός.

Είναι θέμα ευθύνης όλων να μην κοπεί η Ελλάδα στα δύο, είπε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην κοπεί, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα και του υπ. Προστασίας του Πολίτη, συμπλήρωσε.

Η συνεδρίαση της ομάδας EUMED-9

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνεδρίαση της Ομάδας EUMED-9, που γίνεται για πρώτη φορά για αγροτικά θέματα, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία.  Πρόκειται για την ομάδα των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου που θα συνεδριάσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και εντάσσεται στην προσπάθεια να καταστεί το πρόβλημα της Θεσσαλίας και ευρωπαϊκό. Ανάμεσα στα θέματα που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι:

1. Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.

2. Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.

3. Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button