ΕνημέρωσηΤεχνολογία

«Φρενάρει» το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη – Ανάσα και για την Ελλάδα

Φρένο σήμερα στο sell off των ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά την εκρηκτική αύξηση του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς χθες κοντά σε υψηλό 12ετίας, εν μέσω φόβων ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να ακόμα πιέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο για να δαμάσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Τα κινεζικά οικονομικά δεδομένα και η απουσία ουσιαστικών κινήτρων από το Πεκίνο συνέχισαν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το φτωχό συναίσθημα κινδύνου έφτασε τελικά στα επιτόκια, αλλά φαινόταν επίσης ότι οι επενδυτές κάλυπταν τις short θέσεις τους», σχολίασε στο Bloomberg ο Benjamin Schroeder, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING, σε ερευνητικό του σημείωμα. Και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέπληξε θετικά την αγορά, ωστόσο το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους της Κίνας.

Η επιβράδυνση του βρετανικού ετήσιου πληθωρισμού τιμών καταναλωτή στο 6,8% τον Ιούλιο παρείχε κάποια ανακούφιση, αλλά υπήρξαν περισσότερες ενδείξεις πίεσης στις τιμές του πυρήνα και των υπηρεσιών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας μειώθηκε κατά 2 bps στο 2,66%. Την Τρίτη έφτασε στο 2,729%, που ήταν μόλις 4 bps κάτω από το 2,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, που είχε φτάσει στις αρχές Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας – η πιο ευαίσθητη στις αλλαγές στα επιτόκια πολιτικής – υποχώρησε κατά 3 bps στο 3,08%.

Από τις 21 Ιουλίου έως την περασμένη Παρασκευή, η απόδοση του γερμανικού 2ετούς μειώθηκε από 3,3% στο 2,97%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε από περίπου 2,4% σε 2,6%. Τέτοιες κινήσεις αντανακλούν τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αλλά η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει τη σύσφιγξη με το επιτόκιο καταθέσεων στο τρέχον επίπεδο του 3,75%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,96%, με το spread στις 126 μονάδες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button