Υγεία & Διατροφή

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως η Ρωσία αναπτύσσει αντιδορυφορικά όπλα

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η απειλή για την εθνική ασφάλεια που επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες σχετίζεται με «μια αντιδορυφορική ικανότητα που αναπτύσσει η Ρωσία».

«Δεν πρόκειται για μια ενεργή ικανότητα που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι. «Και παρόλο που η επιδίωξη της Ρωσίας για τη συγκεκριμένη ικανότητα είναι ανησυχητική, δεν υπήρξε άμεση απειλή για την ασφάλεια κανενός». «Δεν μιλάμε για ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή εδώ στη Γη», πρόσθεσε ο Κίρμπι σύμφωνα με το CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλια του Κίρμπι ήρθαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο, πυροδότησε θύελλα πυρκαγιών στο Καπιτώλιο, όταν εξέδωσε μια αινιγματική δήλωση με την οποία ανακοίνωσε ότι η επιτροπή είχε «πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η έλλειψη άμεσων λεπτομερειών σχετικά με τη φύση της απειλής άφησε πολλούς να υποθέτουν τη σοβαρότητα της εξέλιξης. Ο Τέρνερ αντιμετώπισε δριμεία κριτική, ακόμη και από μέλη του ίδιου του κόμματός του, επειδή δημοσιοποίησε τη γνώση της επιτροπής με μια ασαφή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση καλούσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες» που σχετίζονται με την απειλή.

Την Πέμπτη, ο Κίρμπι δήλωσε ότι η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με έναν ευρύ αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών που σχετίζονται με την απειλή. Πρόσθεσε ότι η ιδιωτική δέσμευση, «αντί της άμεσης δημοσιοποίησης των πληροφοριών, θα μπορούσε να είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν για την επιδίωξη της Ρωσίας να αποκτήσει αντιδορυφορική ικανότητα από «πολλούς, πολλούς μήνες, αν όχι μερικά χρόνια», δήλωσε ο Κίρμπι, και ο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί σχετικά από την αρχή της θητείας του.

Είπε ότι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες η κοινότητα πληροφοριών ήταν σε θέση «να αξιολογήσει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το πώς ακριβώς η Ρωσία συνεχίζει να το επιδιώκει». Όσον αφορά το κατά πόσον οι πληροφορίες θα πρέπει να υποβαθμιστούν, ο Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια αυστηρή διαδικασία και δεν θα την «ανατρέψει» η απόφαση του Τέρνερ να δημοσιοποιήσει την απειλή την Τετάρτη. Αρνήθηκε ότι η διοίκηση έδωσε το πράσινο φως στον Τέρνερ να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button