Κόσμος

Φυλακές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν εικονική πραγματικότητα για την επανένταξη των κρατουμένων

Την πρώτη εβδομάδα της επαγγελματικής της κατάρτισης, η Tiffany Joseph Busch έμαθε πώς να αλλάζει λάδια σε αυτοκίνητο. «Αν ήξερα ότι ήταν τόσο εύκολο, τότε δεν θα πλήρωνα για την αλλαγή λαδιών», είπε στον εκπαιδευτή της.

Αλλά η Busch δεν ακούμπησε ποτέ αληθινό αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Έμαθε τα πάντα μέσα σε έναν εικονικό συνεργείο, χρησιμοποιώντας μία συσκευή εικονικής πραγματικότητας Meta Quest.

Η 36χρονη Busch είναι έγκλειστη στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Γυναικών του Μέριλαντ (MCIW) και ανήκει σε μια πρώτη ομάδα εκπαιδευομένων που αποκτούν δεξιότητες μέσω εικονικής πραγματικότητας, χάρη στις οποίες θα μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί αυτοκινήτων μετά την αποφυλάκισή τους.

VR και επαγγελματική κατάρτιση

Παρόλο που η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, χρησιμοποιείται κυρίως από gamers. Όμως το MCIW – σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Vehicles for Change, η οποία ανέπτυξε το πρόγραμμα – διερευνά κατά πόσον οι συσκευές VR θα μπορούσαν να κάνουν πιο προσιτές τις ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης μέσα στις φυλακές. Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθούν τα ποσοστά υποτροπής, εξασφαλίζοντας ότι οι έγκλειστοι θα αποκτήσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μόλις αποφυλακιστούν.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τεχνικοί αυτοκινήτων έχουν μεγάλη ζήτηση· δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μένουν ακάλυπτες κάθε χρόνο. Και στο Μέριλαντ, οι θέσεις αυτές συχνά αμείβονται πάνω από τον κατώτατο μισθό των 15 δολαρίων ανά ώρα της πολιτείας.

«Το θέμα είναι να βρούμε στους ανθρώπους μια δουλειά που οδηγεί σε μια καριέρα, και να τους κρατήσουμε μακριά από τη φυλακή», λέει ο πρόεδρος του Vehicles for Change, Martin Schwartz. «Αν μπορούν να βρουν μια δουλειά που θα πληρώνει 16 έως 20 δολάρια την ώρα, μπορούμε να αλλάξουμε το ποσοστό υποτροπής».

Οι γυναίκες στο MCIW έρχονται στο γυμναστήριο των φυλακών για την εκπαίδευση. Όταν φορούν τις συσκευές VR μεταφέρονται σε ένα εικονικό συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων, όπου μπορούν να χειρίζονται την ανυψωτική πλατφόρμα και να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία.

Η κρατούμενη Tiffany Joseph Busch ενώ αλλάζει λάδια σε αυτοκίνητο μέσω εικονικής παραγματικότητας

Mackenzie Happe/CNN

Μέχρι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι είναι προετοιμασμένοι για τις εξετάσεις Automotive Service Excellence, την πιστοποίηση για τους μηχανικούς αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Είναι όμως πραγματικά δυνατό να μάθει κανείς πώς να φτιάχνει ένα αυτοκίνητο με εικονική πραγματικότητα χωρίς να αλληλεπιδράσει με ένα πραγματικό όχημα; Ο Schwartz δηλώνει σίγουρος για τις δυνατότητες της εκπαίδευσης με εικονική πραγματικότητα και προσθέτει ότι, δεδομένης της ανάγκης για εργαζόμενους στον τομέα των αυτοκινήτων, οι εργοδότες είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να δείξουν στους εκπαιδευόμενους πώς να εφαρμόσουν με ασφάλεια όσα έμαθαν στον εικονικό κόσμο, ένα πραγματικό συνεργείο.

«Η εικονική πραγματικότητα θα είναι νούμερο ένα ο τρόπος με τον οποίο θα εκπαιδεύουμε τα επαγγέλματα δεξιοτήτων σε πέντε χρόνια σε όλους τους τομείς», τονίζει.

Από πέρυσι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα στο MCIW, έχουν αποφοιτήσει 15 γυναίκες.

Με πληροφορίες από: Prisoners are using VR to prepare them for life after release by Clare Duffy, CNN

Ευρωεκλογές 2024

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button