ΕνημέρωσηΟικονομία

Το Κόμμα Κασσελάκη, η νέα εμφάνιση Τσίπρα, τα τέσσερα μέτωπα που κλείνει η κυβέρνηση, η μακρά παράδοση Φέσσα στα καλά deals, οι Γερμανοί που έρχονται και τα στοιχήματα για τον πλειστηριασμό Μαντωνανάκη

ΣΥΡΙΖΑ vs Κόμμα Κασσελάκη

Το σύνθημα «άλλαξε τα όλα» σκοπεύει να κάνει πράξη ο Στέφανος Κασσελάκης. Θα ξηλώσει το σύστημα Τσίπρα αλλά και το δικό του – αυτό που προήλθε από συμβιβασμούς του παλιού με το νέο. Τα πρόσωπα αναζητούνται. Φαίνεται ότι θα φύγουν Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης από την γραμματεία του κόμματος. Ο Βασιλειάδης είχε καταγγείλει τον πρόεδρο ότι του κλείδωσε τον λογαριασμό για να μη βλέπει πως πάει το ερωτηματολόγιο που απηύθυνε στα μέλη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς την κεντροαριστερά, αν θα πρέπει να αλλάξει όνομα και λογότυπο κλπ. Σβίγγου και Βασιλειάδης στήριξαν την Όλγα Γεροβασίλη.

Ονόματα

Ακούγεται για γραμματέας το όνομα του Πάνου Ρήγα ο οποίος ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και επί Αλέξη Τσίπρα. Τον εκτιμάει ο Κασσελάκης. Άτομα του στενού περιβάλλοντος του, του λένε, όμως, ότι με rotation των παλιών δεν δημιουργείται νέο κόμμα. Δεν ξηλώνεται το σύστημα Τσίπρα, με στελέχη που ήταν κοντά στον Τσίπρα, πρέπει να βάλει φρέσκα πρόσωπα. Φεύγει και η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη. Θα κατεβεί στις ευρωεκλογές. Όπως και ο Γιώργος Τσίπρας που είναι διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε άλλες δύο θέσεις αδειάζουν. Για εκπρόσωπος ακούστηκε το όνομα της δημοσιογράφου Δώρας Τομπάζη. Ήταν σύζυγος του αν. εκπροσώπου και ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαίδη που έφυγε από τη ζωή πριν από ενάμισι χρόνο. Η Τομπάζη είχε προσκληθεί από τον Κασσελάκη στις Σπέτσες και παρουσίασε στους βουλευτές έρευνα πως θα αξιοποιούν καλύτερα τα κοινωνικά δίκτυα. Μέχρι στιγμής δεν άλλαξε κάτι.

Νέα εμφάνιση Τσίπρα

Πολλοί έχουν πάρει το φτυάρι και κυριολεκτικά θάβουν τον Αλέξη Τσίπρα μετά την παρέμβαση του να κάνει νέες εκλογές ο Κασσελάκης που πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. «Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος» σχολίασε βουλευτής του
ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ρητό το είχε κορνιζαρισμένο στο γραφείο του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα κλειστεί στο Σούνιο όπως φαίνεται. Θα μιλήσει για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Σάββατο. Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την παρουσία του στους διοργανωτές. Το θέμα προσφέρεται για νέες ρουκέτες. Θα τις ρίξει; Πάντως, δεν μετάνιωσε για την παρέμβαση του όπως τονίζουν στελέχη που τον γνωρίζουν καλά.

Λουκέτα

Όπως φαίνεται έρχονται και λουκέτα σε τοπικές κομματικές οργανώσεις τις οποίες πληρώνει το κόμμα (ενοίκιο) αλλά δεν παράγουν πολιτική και κάποιες από αυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τη «Νέα Αριστερά». Οι περικοπές είναι αναπόφευκτες στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που μείωσε την κρατική επιχορήγηση από τα 6-7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, γύρω στα 3,5 εκατ. Κάποιο ποσό θα πάρουν τα κόμματα και για τις ευρωεκλογές αλλά είναι μικρό. Η επιχορήγηση συνδέεται με το εκλογικό ποσοστό που παίρνει το κάθε κόμμα, οπότε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 18%, θα μειωθεί και το ποσό που θα του αναλογεί. Όλα δείχνουν ότι αν ήταν μόνο στο χέρι του ο Κασσελάκης θα άλλαζε το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι πλέον είναι ενιαίο κόμμα, δεν είναι συνασπισμός, όπως δήλωσε στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ. Θα περιμένει όμως να ακούσει και τα στελέχη.

Κλείνουν μέτωπα

Κλείνει το ένα μέτωπο μετά το άλλο η κυβέρνηση και αρχές Απριλίου μπαίνει και επίσημα στον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές.
Μέτωπο 1: Η ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Κ.Ο της ΝΔ -σχεδόν το ένα τρίτο δεν την ψήφισε- αλλά και σε ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης της, είναι πλέον νόμος του κράτους. Από το 2017 που ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί γύρω στα 400. Ελάχιστος αριθμός. Λίγους αφορά και ο γάμος και ιδιαίτερα η τεκνοθεσία, αλλά είναι θέμα ισονομίας και αναγνωρίζονται δικαιώματα στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που πριν ήταν αόρατα για το ελληνικό κράτος. Οι αντιδράσεις είναι ελάχιστες και μεμονωμένες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστώθηκε την μεταρρύθμιση κερδίζοντας στο πολιτικό κέντρο.

Τέλος στα μπλόκα

Μέτωπο 2: Μετά από έναν πολυήμερο αγώνα, τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου όπου τους ανακοίνωσε μέτρα για το ρεύμα και το πετρέλαιο και το μαζικό συλλαλητήριο με τα τρακτέρ μπροστά από την Βουλή, στο Σύνταγμα, οι αγρότες αποφάσισαν χθες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα. Στις 11 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλία τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε στους εκπροσώπους τους για να συζητήσουν τα προβλήματα τους που είναι πιεστικά μετά το χτύπημα του Daniel. Αυτές τις ημέρες παραδίδεται και η μελέτη για τα έργα στη Θεσσαλία, αρκετά από τα οποία ενώ παραδόθηκαν τα τελευταία χρόνια, παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες.

Ακροδεξιά και αποχή

Οι πρωτοφανείς σκηνές με τις πεταμένες κοπριές και τα άχυρα σε απόσταση αναπνοής από τα κοινοτικά κτίρια στην πλατεία Σουμάν και οι συμπλοκές με την βέλγικη αστυνομία που πετούσε νερό στους αγρότες, ήταν σοκ για τους κοστουμάτους των Βρυξελλών. Οι εξεγερμένοι αγρότες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, παραμονές των ευρωεκλογών, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των κυβερνήσεων. Χτυπούν καμπάνες για άνοδο της ακροδεξιάς και αποχή στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η Κομισιόν αποφάσισε την επιστροφή των επιδοτήσεων που είχαν κοπεί στην τελευταία συμφωνία για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και χαλαρώνει την γραφειοκρατία, σε μια προσπάθεια να μειώσει την δυσαρέσκεια. Όλες οι κυβερνήσεις βάζουν το χέρι στη τσέπη (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία κα.) Δεν θέλουν να χάσουν την υποστήριξη των αγροτών στις κάλπες.

Τα μη κρατικά ΑΕΙ

Μέτωπο 3: Στις 7-8 Μαρτίου θα ψηφιστεί ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καταλήψεις, συλλαλητήρια, εξεταστικές μετ´ εμποδίων. Ότι αλλαγές -μικρές- θα εξεταστούν στην ολομέλεια. Θα γίνουν νόμος και τα μη κρατικά ΑΕΙ και θα κλείσει και αυτό το μέτωπο.

1000 νέες θέσεις στις φυλακές

Μέτωπο 4: Κλείνει σιγά – σιγά και το μέτωπο για τους ποινικούς κώδικες και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι βάζει κόσμο στη φυλακή. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν κάποιος τιμωρείται για βαρύ πλημμέλημα και καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλακή, πλέον θα εκτίει ένα μέρος της ποινής, δεν θα παίρνει αναστολή. Το 2024 θα προστεθούν 1000 νέες θέσεις στις φυλακές. Οι ιδιωτικές φυλακές δεν είναι στο πρόγραμμα.

Γιατί θα αυξηθούν τα deals το 2024

Όσο παρατείνεται η περίοδος των υψηλών επιτοκίων, τόσο θα πυκνώνουν οι συμφωνίες εξαγορών ή συγχωνεύσεων έλεγε χθες (27.2.2024) ο επικεφαλής εισηγμένου ομίλου. Αν και, όπως έχει γράψει η στήλη, πολλές από τις συμφωνίες που βλέπουμε στην Ελλάδα συνδέονται με έναν άλλο παράγοντα. Το γεγονός πως έπειτα από 30 – 35 χρόνια πλησιάζει η ώρα της «συνταξιοδότησης» για πολλούς ιδρυτές οι οποίοι δεν έχουν διαδόχους. Η νεότερη γενιά προτίμησε να ακολουθήσει άλλα μονοπάτια και να μη μείνει εντός της (κάποτε) οικογενειακής επιχείρησης που μεγάλωσε και έγινε ισχυρός όμιλος. Έτσι, οι βασικοί μέτοχοι αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων είτε μεταβιβάζουν τις εταιρείες τους σε άλλους ομίλους που διοικούνται από νεότερα στελέχη, είτε αρχίζουν να πωλούν ελκυστικά κομμάτια των κραταιών ομίλων που δημιούργησαν τις τρεις – τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια άλλη περίπτωση κάποιες εισηγμένες δυσκολεύονται να πουν όχι σε καλές προτάσεις εξαγοράς θυγατρικών που φαίνεται πως έχουν λάβει από εγχώριους κυρίως ομίλους.

Η ACS και η παράδοση Θ. Φέσσα στις καλές συμφωνίες

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε για νέες συμφωνίες σε τηλεπικοινωνίες και πληροφορική, αλλά και για προτάσεις εξαγοράς της ACS προς τον όμιλο Quest. Η διοίκηση του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου πληροφορικής υποστήριξε χθες πως «εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά οποιαδήποτε σοβαρή επενδυτική πρόταση, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων της, καθώς και των εργαζομένων στις εταιρείες του Ομίλου Quest». Ταυτόχρονα «διευκρινίζει ότι δεν έχει συνάψει οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία για συμμετοχή νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS». Ο Θεόδωρος Φέσσας έχει πάντως μακρά παράδοση στα καλά deals όπως η πώληση της Q-Telecom στην Wind, η συμφωνία για την εξαγορά του αντιπροσώπου της Apple στην Ελλάδα την εποχή που είχε αρχίσει να διαφαίνεται η κυριαρχία της τελευταίας στην τηλεφωνία και όχι μόνο, κ.α.

Οι φήμες για κλεισμένο deal της ACS με General Logistics Systems (GLS)

Η στήλη μένει στην επίσημη ανακοίνωση της Quest σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κάποια δεσμευτική συμφωνία με νέο επενδυτή για την ACS. Ωστόσο κυκλοφορούν από προχθές φήμες περί προσέγγισης του ομίλου από τον γερμανικό κολοσσό GLS. Η GLS από το 1989 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους διεθνώς στη διακίνηση δεμάτων με έσοδα που φτάνουν τα 5,4 δισ. ευρώ. Και συνεχίζει να επεκτείνεται συνεχώς στις διεθνείς αγορές. Στην Ελλάδα δεν έχει παρουσία ενώ από πέρυσι έχει αρχίσει να κινείται δυναμικά στη Βαλκανική. Τον Απρίλιο του 2023 ανακοίνωσε την ίδρυση θυγατρικής στη Σερβία. Θυγατρικές έχουν οι Γερμανοί και σε Κροατία, Ρουμανία. Μήπως είναι η ώρα να κατέβουν Ελλάδα;

Ο Ανδρέας Σιάμισιης και η εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Τα δεύτερα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα της ιστορίας της σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA τα λέμε στα ορεινά της Ευρυτανίας!) θα ανακοινώσει αύριο Πέμπτη (29.2.2024) η Helleniq Energy. Όμως ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης θα επαναλάβει στην τηλεδιάσκεψη πως πρέπει να λυθεί άμεσα η εκκρεμότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία λόγω των διαφόρων εκκρεμοτήτων (βλέπε Ρώσοι και ρήτρα take or pay) μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον ισολογισμό της Helleniq Energy. Η Helleniq Energy διατηρεί το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας γιατί δεν προχώρησαν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που είχαν ξεκινήσει μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, μέτοχο του υπολοίπου 65%. Και όπως φαίνεται λίγα πράγματα θα γίνουν μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση με τους Ρώσους της Gazprom. Που δεν πάει όσο γρήγορα πίστευαν κάποιοι. Μάλλον δεν γνωρίζουν ούτε από παζάρια, ούτε από Ρώσους!

Θα γίνει ο πλειστηριασμός για Elounda Beach και Elounda Bay;

Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου ο πλειστηριασμός για τα ξενοδοχεία Elounda Beach Hotel & Villas και Elounda Bay Palace του Παντελή Μαντωνανάκη. Όσοι γνωρίζουν τον κρητικό επιχειρηματία θεωρούν σίγουρο πως θα κερδίσει την αίτηση ανακοπής που έχει καταθέσει και πως η απόφαση θα βγει το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου. Η άλλη πλευρά, οι τράπεζες δηλαδή με επικεφαλής της Eurobank, ευελπιστούν πως η αύξηση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού στα 300 εκατ. ευρώ θα λειτουργήσει αρνητικά για τον Π. Μαντωνανάκη. Ο ξενοδόχος έχει λαμβάνειν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ (!) από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τελεσίδικες διαιτητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Τι θα κάνει στην περίπτωση που χάσει την ανακοπή και γίνει ο πλειστηριασμός; Ούτε που θέλουν να το σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, για πόσα χρόνια θα συνεχίζεται αυτή η ισορροπία τρόπου όταν ακόμα και οι δανειστές τονίζουν πως πρέπει να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα που αποτελεί βαρίδι για τα δημόσια οικονομικά;

To άρθρο Το Κόμμα Κασσελάκη, η νέα εμφάνιση Τσίπρα, τα τέσσερα μέτωπα που κλείνει η κυβέρνηση, η μακρά παράδοση Φέσσα στα καλά deals, οι Γερμανοί που έρχονται και τα στοιχήματα για τον πλειστηριασμό Μαντωνανάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button