ΕνημέρωσηΟικονομία

Το 43% των εταιρειών πληροφορικής θέλει να κάνει προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο

Μπαράζ προσλήψεων στην πληροφορική αναμένεται το επόμενο τρίμηνο, με το 43% των επιχειρήσεων του κλάδου να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις τους προσεχείς τρεις μήνες, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ.

Μάλιστα, ο τομέας της πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στην προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2ο τρίμηνο του 2023).

Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 2022.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%.

Η κινητικότητα προσλήψεων στον τομέα της πληροφορικής έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που το κύμα προσλήψεων στην Ελλάδα είναι μέτριο. Για την ακρίβεια, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο 6% το 2ο τρίμηνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ομίλου ManpowerGroup. 

Οι προοπτικές απασχόλησης έχουν αποδυναμωθεί κατά 6% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Συγκεκριμένα, από τους 525 Έλληνες εργοδότες, το 30% των εργοδοτών αναμένει αύξηση προσλήψεων, το 19% μείωση, ενώ το 47% δεν αναφέρει καμία αλλαγή.

Ποιοι κλάδοι δρομολογούν προσλήψεις

Σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση προσλήψεων αναμένεται σε 6 από τους 9 κλάδους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν μείωση και ένας δεν προβλέπει καμία αλλαγή.

Μετά από την πληροφορική, ο δεύτερος πιο κινητικός κλάδος σε επίπεδο προσλήψεων είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, όπου οι προθέσεις προσλήψεων φτάνουν στο 25%.

Ακολουθεί ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών με 17%, ενώ Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά έπονται με 12%. Στον αντίποδα, μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνονται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

«Στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, η δυναμικότητα των κλάδων, όπως η Πληροφορική, οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και η Υγεία/Βιοεπιστήμες αποτελεί σημείο αναφοράς για μια ανθεκτική αγορά εργασίας», αναφέρει η εταιρεία.

Όπως εξηγεί, η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργούν σημαντική ζήτηση για ειδικούς σε πληροφορική, λογισμικό, ασφάλεια δεδομένων και άλλους σχετικούς τομείς.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων και της ψηφιακής επικοινωνίας δημιουργεί ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς δικτύων και ειδικούς σε τεχνολογίες επικοινωνίας.

Τέλος, η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών.

Ποιες περιφέρειες βλέπουν προσλήψεις

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι 2 από τις 3 περιφέρειες στην Ελλάδα αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού.  Η περιφέρεια της Υπόλοιπης Ελλάδας αναμένει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων το 2ο τρίμηνο του 2024 (29%).

Αυτή η περιφέρεια είναι η μόνη που αναφέρει αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο και από πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 35 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024 και 17 μονάδες από το 2ο τρίμηνο του 2023.

Αυτό το τρίμηνο παρουσιάζει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, που έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια από το 1ο τρίμηνο του 2022. Ακολουθεί η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής (14%), ενώ οι Έλληνες εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα δεν προβλέπουν καμία αλλαγή.

Πρωταθλήτριες οι μεγάλες εταιρείες

Οι Έλληνες εργοδότες σε 5 από τα 6 μεγέθη οργανισμών προβλέπουν αύξηση του προσωπικού το 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ 1 μέγεθος οργανισμού προβλέπει μείωση.

Από το 1ο τρίμηνο του 2024, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν αποδυναμωθεί σε 3 από τα 6 μεγέθη οργανισμών και έχουν ενισχυθεί σε 3 μεγέθη οργανισμών.

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000 + εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το 2ο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.

Τι γίνεται παγκοσμίως

Η έρευνα αποτυπώνει μείωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους 40.385 εργοδότες σε 42 χώρες του κόσμου, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να μειώνονται από 26 σε 22 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η επιβράδυνση των προσλήψεων συνιστά έναν κοινό παρονομαστή, με όλες τις παγκόσμιες περιοχές να αναφέρουν μείωση των προοπτικών απασχόλησης.

Η Βόρεια Αμερική (31%) διατηρεί τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (27%), τη Νότια και Κεντρική Αμερική (+19%) και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (+15%).

Η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξακολουθεί να αναφέρει τις χαμηλότερες προθέσεις καθώς αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ανάπτυξης, τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παγκόσμιες συγκρούσεις.

Η Ινδία (36%), οι ΗΠΑ (34%) και η Κίνα (32%) ξεχωρίζουν με τις πιο ισχυρές προοπτικές απασχόλησης παγκοσμίως.

To άρθρο Το 43% των εταιρειών πληροφορικής θέλει να κάνει προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button