Επικαιρότητα

Κρυμμένη στα σύννεφα η πανσέληνος του χιονιού (φωτό) – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Χθες Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, φώτισε τον ουρανό η Πανσέληνος Φεβρουαρίου, που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Χιονιού».

H «Πανσέληνος του Χιονιού» απέχει σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Γιατί η Πανσέληνος Φεβρουαρίου πήρε αυτή την ονομασία

Τα περισσότερα ονόματα για τις πανσελήνους προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Συνήθως περιγράφουν φυσικά φαινόμενα ή αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χλωρίδα ή στην πανίδα κατά την εκάστοτε εποχή του χρόνου.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, η εξήγηση είναι απλή: Ιστορικά, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με το περισσότερο χιόνι, κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «Πανσέληνος του Χιονιού» ταιριάζει απόλυτα στον δεύτερο μήνα του έτους.

Όπως έγραψε ο εξερευνητής Jonathan Carver, που είχε επισκεφτεί την φυλή Ντακότα κατά την δεκαετία του 1760, τα ονόματα που χρησιμοποιούν οι ιθαγενείς δεν περιγράφουν μόνο τις πανσελήνους, αλλά ολόκληρο τον μήνα κατά τον οποίο εμφανίζονται.

Τι ιδιαίτερο θα έχει η Πανσέληνος Φεβρουαρίου

Το ολόγιομο φεγγάρι θα είναι πλήρες, ωστόσο, θα έχει μια ιδιαιτερότητα. Θα είναι «micromoon», δηλαδή το αντίθετο του «supermoon», της υπερπανσελήνου, που σημαίνει ότι το φεγγάρι μπορεί να φαίνεται ελαφρώς μικρότερο από το συνηθισμένο.

«Είναι λίγο πιο μακριά από τη Γη από ό,τι συνήθως», αναφέρει η Rachel Klima, πλανητική γεωλόγος και σεληνιακή ειδικός στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Laurel του Μέριλαντ.

«Είναι περίπου 10% μικρότερο. Έτσι μπορεί να φαίνεται λίγο μικρότερο. Αλλά πολλές φορές, όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα πραγματικά τεράστιο φεγγάρι, είναι συνήθως επειδή είναι χαμηλά στον ορίζοντα, παρά λόγω της πραγματικής απόστασής του», είπε η ίδια. «To micromoon δεν θα είναι σούπερ, σούπερ μικροσκοπικό. Απλώς θα είναι λίγο μικρότερο από τη μέση πανσέληνο σας που κοιτάτε ψηλά».

Οι υπόλοιπες πανσέληνοι του 2024:

25 Μαρτίου: Φεγγάρι του σκουληκιού
23 Απριλίου: Ροζ φεγγάρι
23 Μαΐου: Φεγγάρι του Λουλουδιού
21 Ιουνίου: Φεγγάρι της Φράουλας
21 Ιουλίου: Φεγγάρι του Ελαφιού
19 Αυγούστου: Φεγγάρι του Οξύρρυγχου
17 Σεπτεμβρίου: Φεγγάρι της συγκομιδής
17 Οκτωβρίου: Φεγγάρι του Κυνηγού
15 Νοεμβρίου: Φεγγάρι του Κάστορα
15 Δεκεμβρίου: Παγωμένο φεγγάρι

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button