Κόσμος

Το Τελ Αβίβ κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για σύμπραξη με τη Χαμάς – Galaksias.com

Μιλώντας στη σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, η πρέσβειρα του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «στρατιωτικοποίησε όλη την αστική ζώνη της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας προμελετημένης στρατηγικής».

«Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία ο ΠΟΥ επέλεξε να αγνοήσει κατ’ επανάληψη. Εδώ δεν μιλάμε για ανικανότητα. Πρόκειται για αθέμιτη σύμπραξη», υποστήριξε.

Σε καθένα από τα νοσοκομεία που ερεύνησε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, βρέθηκαν αποδείξεις ότι τα χρησιμοποιούσε η Χαμάς «για τρομοκρατικούς σκοπούς», ανέφερε εξάλλου σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Σύμφωνα με την πρέσβειρα, ο ΠΟΥ «γνώριζε ότι οι όμηροι κρατούνταν σε νοσοκομεία και ότι οι τρομοκράτες δρούσαν εκεί». «Ακόμη και όταν του παρουσιάστηκαν απτές αποδείξεις των όσων συνέβαιναν, υπογείως και στην επιφάνεια, τα όπλα, τα γενικά επιτελεία, τα κλειστά δωμάτια, ο ΠΟΥ επέλεξε να κλείσει τα μάτια, θέτοντας σε κίνδυνο εκείνους που υποτίθεται ότι προστατεύει», συνέχισε.

«Ας επιλέξουμε την ειρήνη»»

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μίλησε στη συνεδρίαση του οργανισμού, με δάκρυα στα μάτια, για την κατάσταση στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έγραψε ότι «θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας: «Η λύση υπάρχει. Μόνο η βούληση χρειάζεται. Ας επιλέξουμε την ειρήνη».

Η Σαχάρ είπε ότι τα μέλη της Χαμάς εξαπέλυαν επιθέσεις από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ότι ο στρατός βρήκε εκεί πέντε ομήρους, νεκρούς, σε μια υπόγεια σήραγγα.

Υποστήριξε ότι στις 7 Οκτωβρίου κάποιοι όμηροι οδηγήθηκαν, από την κύρια είσοδο, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Ραντίσι και κρατήθηκαν στο υπόγειό του. Στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν «80 τρομοκράτες παραδόθηκαν στους στρατιώτες και βρέθηκαν όπλα κρυμμένα σε θερμοκοιτίδες», κατήγγειλε.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Περίπου 250 απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης τςη Χαμάς αλλά και του ΟΗΕ και της UNICEF έχουν σκοτωθεί πάνω 26.000 Παλαιστίνιοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ πάνω από 8000 αγνούνται.

Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 64.000 και πάνω από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Δεν επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες

Μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ δεν έχει επιβεβαιώσει τις κατηγορίες του Ισραήλ όσον αφορά την κατασκευή σηράγγων κάτω από τα νοσοκομεία και τη χρήση τους ως κέντρα διοίκησης της Χαμάς. Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στις 21 Δεκεμβρίου, είπε ότι ο ΠΟΥ «δεν είναι σε θέση να επαληθεύει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται κάθε νοσοκομείο» καθώς ο ρόλος του είναι «να επιβλέπει, να αναλύει και να αναφέρει».

«Δεν είμαστε υπηρεσία ερευνών», είχε δηλώσει τότε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button