Επικαιρότητα

Συναγερμός σε πολλούς Δήμους της Κρήτης που δεν έχουν ακόμη «κλείσει» προϋπολογισμό για το 2024 – Σφίγγει ο κλοιός για να βρεθεί λύση (vid)

Δύσκολο «παζλ» τα οικονομικά – Ούτε ένας Δήμος του ν. Ηρακλείου έχει καταθέσει τον προϋπολογισμό του στην Αποκεντρωμένη

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί αρκετοί Δήμοι της Κρήτης, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει τον προϋπολογισμό τους στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Η σχετική προθεσμία λήγει στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Ως εκ τούτου, οι επίμαχοι Δήμοι βάζουν τα… δυνατά τους, προσπαθώντας είτε να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους, είτε να “κλείσουν” διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες και άλλα ζητήματα.

Όσοι από αυτούς δεν τα καταφέρουν, τότε αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις από τις αρχές Απριλίου. Πάντως, εντύπωση προκαλεί το ότι, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” και τη δημοσιογράφο Γεωργία Μακάκη, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, κανείς Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου δεν έχει ακόμη καταθέσει αρμοδίως προϋπολογισμό.

Τα χρονικά περιθώρια ολοένα και λιγοστεύουν, την ώρα που σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου έχουν υποβληθεί και εγκριθεί όλοι οι προϋπολογισμοί! Εξάλλου, στο Λασίθι δεν έχει υποβληθεί κι εγκριθεί ο προϋπολογισμός μόνο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Σε επίπεδο Χανίων έχει ήδη εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων.

Μιλώντας στο neakriti.gr, και την “ΚΡΗΤΗ TV”, η Μαρία Κοζυράκη έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου, επισημαίνοντας τα προβλήματα που θα ανακύψουν στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές από την 1η Απριλίου, οπότε και ζητήματα καθημερινότητας, αναπτυξιακού σχεδιασμού και γενικότερης λειτουργίας των Δήμων αναμένεται να μπουν στον… “πάγο”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης, το μόνο που θα μπορούν να κάνουν οι Δήμοι που δε θα έχουν προλάβει να καταθέσουν τον προϋπολογισμό πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας θα είναι να καταβάλουν τους μισθούς στους υπαλλήλους τους.

«Εάν παρέλθει αυτό το διάστημα του ενός μήνα ακόμη και δεν έχουν καταθέσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για έγκριση, σημαίνει ότι το μοναδικό πράγμα που θα μπορέσουν να κάνουν είναι να καταβάλουν τη μισθοδοσία», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη, εξάλλου, «δε φαίνεται να προβλέπεται όπως παλιότερα το θέμα της εποπτείας και επιτήρησης των οικονομικών τους στοιχείων από το υπουργείο Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι κάτι τρομακτικό το ότι από 1η Απριλίου ένας Δήμος έχει τον κίνδυνο να μην μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα πέρα από το να πληρώνει τους υπαλλήλους του!».

Στο νομό Ηρακλείου

Αναλυτικότερα, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ανέφερε ότι «στον νομό Ηρακλείου δεν έχει υποβάλει κανείς Δήμος (σ.σ. προϋπολογισμό). Έχουν υποβάλει άλλοι φορείς βέβαια, όπως η ΠΕΔ, η Περιφέρεια, ο ΕΣΔΑΚ κ.ά. Αλλά από τους Δήμους δεν έχει υποβάλει ακόμη κανένας».

Στο νομό Ρεθύμνης

«Στον νομό Ρεθύμνης έχουν υποβάλει κι έχουν εγκριθεί όλοι (σ.σ. προϋπολογισμοί). Στον νομό Χανίων περίπου μισοί-μισοί, δηλαδή έχει εγκριθεί του Δήμου Χανίων. Στον νομό Λασιθίου δεν έχει υποβάλει κι εγκριθεί βέβαια μόνο ο προϋπολογισμός του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι υπόλοιποι τρεις έχουν εγκριθεί κανονικά», μας εξήγησε η κ. Κοζυράκη.

«Ακούμε και διαβάζουμε για το θέμα του Δήμου Ηρακλείου και την ανάγκη δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας προϋπολογισμός που θα έρθει στην Αποκεντρωμένη, για να εγκριθεί και να προχωρήσει, θα πρέπει να είναι κανονικά ισοσκελισμένος. Δεν μπορεί αυτό να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να ενισχυθούν-χρηματοδοτηθούν και να ισοσκελιστούν», ξεκαθάρισε η Μαρία Κοζυράκη.

«Εάν δεν υπάρχει προϋπολογισμός σ’ έναν Δήμο από 1/4 και μετά και αν δε δοθεί παράταση όπως γινόταν παλαιότερα, που πήγαινε μέχρι τον Μάιο ο (…) προϋπολογισμός, υπάρχει πρόβλημα με την καθημερινή λειτουργία», επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «σε ό,τι αφορά τον Δήμο μας, τον Δήμο Βιάννου, καταφέραμε και ισοσκελίσαμε τον προϋπολογισμό χωρίς να βάλουμε κάποια αύξηση των τελών».

«(…) Υπάρχουν δεδομένα κι απαιτήσεις που, αν δεν εξασφαλιστούν, δεν μπορείς να προχωρήσεις στη σύνταξη, υπάρχουν μεταφορές αρμοδιοτήτων κάθε μέρα χωρίς τη συνοδεία πόρων κι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ανατροπές. Η τελευταία μεγάλη ανατροπή είναι η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη στο οικονομικό νομοσχέδιο της Βουλής, που αφορά αιγιαλούς-παραλίες. Πώς θα κάνεις, λοιπόν, προϋπολογισμό όταν αλλάζει άρδην όλο το σκηνικό, όλο το πεδίο;», τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

«Υπάρχουν καθημερινές ανατροπές, υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί από το υπουργείο των Εσωτερικών. Εμείς έχουμε προχωρήσει κι ολοκληρώνουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα», ανέφερε κλείνοντας.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button