ΕνημέρωσηΟικονομία

Χανιά: Πωλητήριο σε κληροδότημα της Εκκλησίας που είχε παραχωρηθεί στον Δήμο – Η αντίδραση της δημοτικής Αρχής – ΧανιάΤο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Κουνουπιδιανών αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης του ακινήτου στον Άγιο Ονούφριο το οποίο αποτελεί κληροδότημα και έχει παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων

 

  • Αξιοποίηση από τον Δήμο για κοινωφελείς σκοπούς όριζε η αρχική συμφωνία
  • Ξεκάθαρη στάση από τον Δήμο Χανίων: Δεν επιθυμούμε κόντρα με την Εκκλησία

Την αντίδραση της δημοτικής αρχής των Χανίων και όλων των δημοτικών παρατάξεων προκάλεσε η ανάκληση απόφασης του εκκλησιαστικού συμβουλίου Κουνουπιδιανών και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οικόπεδο φιλέτο στον Άγιο Ονούφριο Ακρωτηρίου παραχωρείται στον δήμο για κοινωφελείς σκοπούς.

Η διερεύνηση του κληροδοτήματος από τη δημοτική αρχή αποκάλυψε πως το οικόπεδο πωλείται σε ιδιώτες. «Δεν είμαστε απέναντι στην τοπική εκκλησία, είμαστε όμως απέναντι σε αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών» διαμηνύει ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και συντονισμένα με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, διεκδικεί την ισχύς της αρχικής απόφασης. Ευθύνες στον δήμο τον οποίο κατηγορεί για καθυστέρηση λήψης αποφάσεων, επιρρίπτει με ανακοίνωση του το εκκλησιαστικό συμβούλιο Κουνουπιδιανών.

Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Κουνουπιδιανών αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για να εξεταστεί το ενδεχόμενο πώλησης του ακινήτου στον Άγιο Ονούφριο το οποίο αποτελεί κληροδότημα και έχει παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων.

Ο δήμαρχος κ. Σημανδηράκης συγκάλεσε σε σύσκεψη όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να χαράξουν μια κοινή γραμμή, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να διαρρηχθούν οι σχέσεις μεταξύ δήμου – τοπικής εκκλησίας.

«Με έκπληξη πριν από λίγο καιρό, μετά από έρευνα που έκανε ο δήμος Χανίων, διαπιστώσαμε ότι τα ακίνητα αυτά όχι μόνο δεν θα περιέλθουν στη δυνατότητα του δήμου να τα αξιοποιήσει για σχολεία και άλλες κοινωνικές δομές αλλά τον περασμένο Μάιο έγινε η πρόθεση πώλησης αυτών» δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. Σημείωσε με έμφαση ότι ο δήμος δεν είναι απέναντι στην τοπική εκκλησία η οποία όπως είπε «έχει αποδείξει διαχρονικά την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. Είμαστε όμως απέναντι σε αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών της τοπικής εκκλησίας» συμπλήρωσε.

Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Δήμος Ενεργών Πολιτών κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κατ’ αρχήν μια προσπάθεια συνεννόησης με την εκκλησία. «Κάτι άλλο κατά τη γνώμη μου είναι αδιανόητο. Δεν είναι δυνατόν η εκκλησία να πάρει πίσω τέτοιες σημαντικές αποφάσεις, να τρωθεί στην πραγματικότητα το κύρος της και όλο αυτό να φέρει σε αντίθεση όλη την τοπική κοινωνία του Ακρωτηρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαμηλούς τόνους επιχειρεί να κρατήσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κ. Ευτύχης Δαμιανάκης επαναλαμβάνοντας ότι «δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση σύγκρουση με την εκκλησία ,κανείς δεν το επιθυμεί αυτό και με όρους ευπρέπειας και συνεννόησης θα επιδιώξουμε να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Άλλωστε το ακίνητο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί αλλού διότι πρόκειται περί κληροδοτήματος με αυστηρούς όρους για κοινωφελείς χρήσεις».

Την πεποίθηση του ότι «θα βρεθεί η χρυσή τομή, θα βρεθεί φόρμουλα με την τοπική εκκλησία για να επανέλθει σε ισχύ η προηγούμενη απόφαση», εξέφρασε ο κ. Γιώργος Τσαπάκος, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Η απάντηση τα Χανιά μας». Την έκπληξη του εξέφρασε ο Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος». «Αφενός μεν το ζήτημα είναι ηθικό και νομίζω δεν έχει να κάνει με όλη την εκκλησία, έχει να κάνει με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι λειτουργούν στα πλαίσια της εκκλησίας. Το δεύτερο θέμα είναι προφανώς νομικό, όταν από τον έλεγχο που έγινε από το δήμο διαπιστώθηκε ότι αυτό το οικόπεδο δεν μπορεί να πουληθεί» είπε ο κ. Σαρρής.

Στο σύνολο τους οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Χανίων μιλούν εκτός των άλλων, για νομικό ζήτημα, δεδομένου ότι οι όροι του κληροδοτήματος δεν επιτρέπουν την πώληση του οικοπέδου το οποίο ο δήμος έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς. Ο κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Χανίων έκανε λόγο για «απαράδεκτη προσπάθεια αλλοίωσης της χρήσης ενός χώρου, που τόσα χρόνια προορίζεται για χρήσεις κοινωφελείς» και σημείωσε ότι «οι ανάγκες στην περιοχή αυτή για γήπεδα, σχολικά κτήρια , αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές είναι τεράστιες».

Σημειώνεται ότι η απόφαση παραχώρησης του οικοπέδου από την εκκλησία στο δήμο Χανίων πάρθηκε το 2018. Η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε καθήκοντα το 2019 και θεωρεί αβάσιμη την αιτιολογία της καθυστέρησης από πλευράς της.

Ευθύνες από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Με ανακοίνωση του το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Κουνουπιδιανών ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει κατά κυριότητα στην Ενορία η οποία έχει ήδη παραχωρήσει τμήμα του στο Δήμο για την ανέγερση σχολείου. «Αντί ευγνωμοσύνης, εισπράττουμε σήμερα απαράδεκτες κατηγορίες. Ως προς το έτερο τμήμα του εν λόγω ακινήτου της Ενορίας, η αρχική απόφαση του προηγούμενου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για παραχώρηση χρήσης προς το Δήμο, ουδέποτε υλοποιήθηκε, με αποκλειστική υπαιτιότητα του Δήμου, ο οποίος στη συνέχεια απαίτησε την δωρεάν μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα ολόκληρου του ακινήτου μας. Κατόπιν τούτου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ανακάλεσε την αρχική απόφασή του, όπως είχε κάθε δικαίωμα να πράξει» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του.

Προστίθεται επίσης ότι «η διερευνητική προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο πωλήσεως του ακινήτου και η τυχόν ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος, με σκοπό την αξιοποίηση των εσόδων αποκλειστικώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως αυτοί ορίζονται με σαφήνεια στην Δημόσια Διαθήκη της διαθέτιδος Έλλης χας Ιωάννου Κοκογιαννάκη, προκρίθηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, κατόπιν αξιολογήσεως όλων των παραμέτρων και ενημέρωσης των αρμοδίων αρχών».


πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger