Επικαιρότητα

Στην Αταλάντη ο Αυγενάκης για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα – Galaksias.com

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης Φθιώτιδας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, ενώ από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης μετείχαν μέλη του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χρήστο Λιγδή.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της νόσου και τη στήριξη που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα αμέσως μόλις εμφανίσθηκε η νόσος, στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία και με την παρουσία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της DGSANTE.

Ορίσθηκαν δύο ζώνες, η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης. Στη ζώνη προστασίας κτηνίατροι ήλεγξαν 221 εκμεταλλεύσεις και 28.234 αιγοπρόβατα την ΠΕ Φθιώτιδα και 27 εκμεταλλεύσεις και 4.220 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας και στη ζώνη επιτήρησης ήλεγξαν 144 εκμεταλλεύσεις και 13.368 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Φθιώτιδας και 48 εκμεταλλεύσεις και 9.650 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας.

Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα σιέλου με τη νέα μέθοδο πρόωρης διάγνωσης με χρήση PCR, μέσω της οποίας δύναται να γίνει έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, ακόμα και έξι ημέρες πριν από την πρώτη εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιδημιολογική έρευνα αλλά και στη λήψη των επιβεβλημένων προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας και μία στην ΠΕ Βοιωτίας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές στον περιορισμό μετάδοσης της νόσου. Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολών, τα ποσά, αλλά κι ευρύτερα για τις δράσεις του ΥΠΑΑΤ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button